Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Logitech G FITS review - Sublieme oortjes op maat

Wie de oortjes past…

Eurogamer.nl - Aanrader badge
De Logitech G FITS zijn innovatieve en kwalitatieve gaming oortjes, al zijn er wel enkele kleine minpunten.

De Logitech G FITS review van Carl kijkt of deze gaming oortjes op maat hun beloftes nakomen.

Gaming oortjes waren enkele jaren geleden nog onbestaande. Meer en meer producenten zetten nu echter in op deze specifieke branche, en dat leidt tot spannende innovatie. De Logitech G FITS zijn daar een schoolvoorbeeld van. Die oortjes passen zich namelijk aan de vorm van je oor aan - en proberen zo de kritiek aan te pakken dat oortjes nooit voor ieders oor geschikt zijn. Het eindproduct is fascinerend en erg kwalitatief, al zijn er ook enkele minpunten.

Het uniekste aspect van de Logitech G FITS is de zogeheten Lightform Molding. Zoals gezegd is het de bedoeling dat de oortjes zich bij het eerste gebruik aan de vorm van je oor aanpassen. Hiervoor moet je de Logitech G FITS-app op je mobiele apparaat downloaden en daar enkele simpele instructies volgen. Uiteindelijk plaats je de Logitech G FITS in je oren, warmen de ledlichtjes de uiteinden op, en kneden ze zich naar de unieke vorm van jouw oor. Het proces duurt maar een minuut en het resultaat is indrukwekkend. In het verleden had ik vaak last van oortjes die na enkele minuten uit mijn rechteroor vallen, aangezien die een licht afwijkende vorm heeft. Bij de Logitech G FITS bleek dit geen probleem. Zelfs na te geeuwen en te kauwen bleven de oortjes stevig in mijn oor zitten. Ook na lange tijd dragen bleven de oortjes comfortabel en voelde ik geen irritatie aan mijn oren. Logitech innoveert hier op indrukwekkende wijze.

Logitech G FITS review - Het visuele design is uitmuntend

Toch zijn er enkele nadelen verbonden aan hoe de Logitech G FITS de Lightform Molding-technologie gebruiken. Je kunt dit proces maar één keer doorlopen. Hierna blijft de vorm behouden. Dat betekent dat er eerst en vooral niks mag mislopen met je initiële set-up. Onderdruk dus absoluut je geeuw. Ten tweede betekent het dat de oortjes bijgevolg onbruikbaar worden voor anderen, aangezien iedereen een andere vorm van oren heeft. Het is dus indrukwekkende technologie, maar wel met praktische kanttekeningen.

Met de Logitech G FITS haal je oortjes in huis met een impressionant visueel design. Mijn reviewexemplaar was de witte versie. De meegeleverde case doet haast denken aan een parelwitte zeeschelp. De binnenkant daarvan is een prachtige schakering lila. De oortjes zelf hebben een wat ongebruikelijke vorm. De rubberen uiteinden zijn erg groot en bovendien hangen ze vast aan redelijk lange, elliptische staafjes. Die bijzondere vorm valt echter niet op zodra ze in je oor zitten. Het visuele design van de Logitech G FITS getuigt uiteindelijk van veel inzicht in hoe je innovatieve features met een mooi uiterlijk kunt verzoenen.

Cover image for YouTube videoFITS True Wireless Gaming Earbuds: Inside Look

Ook het design voor het gebruik van de Logitech G FITS is opmerkelijk. De oortjes hebben geen knoppen of schakelaars. Je bedient ze simpelweg door ze licht aan te tikken. Ben je verbonden met de Bluetooth 5.2-connectie, dan zorgt tweemaal tikken ervoor dat je audio pauzeert of hervat. Bij een LIGHTSPEED-verbinding (de 'low-latency 2.4 GHz'-oplossing van Logitech die bedoeld is voor gaming) betekent dat het muten of unmuten van de microfoon in de FITS. Driemaal tikken doet de FITS wisselen tussen de Bluetooth- en LIGHTSPEED-verbinding. Het is simpel, elegant design dat perfect doet wat het moet.

De klank van de Logitech G FITS is bovendien uitstekend. Dankzij de nauwaansluitende pasvorm van Lightform Molding heb je een goede passieve noise cancellation. Daardoor kun je optimaal genieten van de audio - en Logitech heeft wat mij betreft een van de beste 'default' audiomixes voor diens audioapparatuur. De mix is standaard heerlijk open, met een zeer goeie balans tussen treble en bas. Vooral naar muziek luisteren is daardoor een plezier, en ik slaagde erin om bij geliefde albums zoals 'Aja' van Steely Dan extra details op te pikken. Voor gaming zorgt het ervoor dat je van gedetailleerde soundscapes geniet, waarbij je ervaring niet verzuipt in een overdaad aan bas - wat zo vaak gebeurt bij gamingaudio. Wil je toch extra bas voor bijvoorbeeld bombastische shooters, dan kun je die in de EQ-settings van de Logitech G FITS-app makkelijk opdrijven. Geweldig werk van de audio-ingenieurs bij Logitech.

Logitech G FITS review - Je geniet van een uitstekende klank, zowel voor gaming als muziek

De klank van de microfoon is weliswaar minder indrukwekkend. Het blijft een uitdaging voor oortjes om een degelijk microfoon aan te bieden, en ook de Logitech G FITS is wat dat betreft geen winnaar. Mijn gesprekspartner had in het bijzonder last van achtergrondgeluid van mijn kant. Hoewel je stem zelf relatief duidelijk door de microfoon komt, is het dus zeker geen overtuigend pluspunt.

Nog een andere belangrijke afweging voor de Logitech G FITS is het prijskaartje. Met een kostprijs van 250 euro komt de Logitech G FITS terecht in de categorie van luxeheadsets, die meestal veel meer features bieden. Zo is de 'low-latency LIGHTSPEED'-verbinding van de Logitech G FITS niet compatibel met Xbox-consoles - waar andere audioproducten in dezelfde prijsklasse zo'n ruime compatibiliteit meestal wel aanbieden. Het is dus niet zo eenvoudig om de Logitech G FITS tegenover concurrerende apparaten aan te raden, tenzij je specifiek naar oortjes zoekt in plaats van een headset. Prijs blijft echter een subjectief punt, waar jij vooral zelf over moet oordelen.

De Logitech G FITS zijn bijzonder ambitieuze en innovatieve gaming oortjes. Lightform Molding personaliseert de pasvorm aan de unieke vorm van jouw oor, en dat leidt tot een zeer comfortabele ervaring. Er zijn enkele minpunten, zoals de middelmatige microfoon en het feit dat het kneden eenmalig is. De prijs is ook het vermelden waard. Desalniettemin krijg je een zeer goed ontworpen product in de plaats, met aangenaam visueel design, gestroomlijnd gebruik en een fantastische audiokwaliteit. De Logitech G FITS zijn een goeie ‘fit’ voor jouw gamingleven.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Related topics
Over de auteur
Carl Vander Maelen avatar

Carl Vander Maelen

Muggenzifter

Gepassioneerde gitarist die games zoveel als mogelijk in zijn doctoraat in het Recht probeert te betrekken.

Reacties