Skip to main content

Little Nightmares 3 preview - Eerste indruk op Gamescom

Grote nadruk op samenwerking.

Tijdens de Gamescom Opening Night LIVE van 2023 werd het derde deel van de Little Nightmares-serie aangekondigd. Little Nightmares 3 is de eerste game in de serie die niet door originele ontwikkelaar Tarsier Studios wordt ontwikkeld. In plaats daarvan krijgt Supermassive Games (bekend van onder meer Until Dawn en The Quarry) de leiding. Op Gamescom volgde ik achter de schermen een ongeveer twintig minuten durende speelsessie van Little Nightmares 3. De speelsessie werd live door twee medewerkers in lokale co-opmodus gespeeld.

De game introduceert twee nieuwe speelbare personages genaamd Low en Alone. Je leest het goed: Little Nightmares 3 kan volledig in online co-op met een vriend gespeeld worden. Dat werkt met een Friend’s Pass waardoor maar één iemand de game hoeft te kopen. Als je solo speelt, neemt de computer het tweede personage over. De nadruk lijkt in deel drie dan ook erg op samenwerking te liggen. Zo spring je samen op een zwak stuk hout om het te laten breken of draai je samen aan een tandwiel om je teamgenoot op een platform naar boven te verplaatsen. Dat alles gaat gepaard met een sfeer die in de speelsessie erg spannend en mysterieus lijkt.

Bekijk op YouTube

Het ontsnappen uit de mysterieuze wereld van Little Nightmares 3 wordt een stuk lastiger gemaakt doordat de wereld uit meerdere omgevingen met andere gevaren bestaat. De spanningsboog lijkt daarbij heerlijk strak te zitten. Vanuit een zandstorm klim je een gebouw in dat op een verlaten kasteel lijkt. Na wat puzzelen in het kasteel breekt er ineens een enorme hand door de muur heen. In één klap zit het publiek op het puntje van de bank. Wat volgt, is een bloedstollende poging om te ontsnappen van de grote hand, die later van een enorme babypop blijkt te zijn. De babypop is uitgerust met een oog dat in een schijnwerper verandert, waardoor je je geregeld achter het meubilair moet verstoppen.

In Little Nightmares 3 zijn echter nog meer hulpmiddelen die je helpen ontsnappen. In de speelsessie zie je bijvoorbeeld hoe één speler een moersleutel gebruikt om zich een weg door muren te hakken of deuren te openen. De andere speler beschikt dan weer over een boog waarmee je touwen kapotmaakt, hendels overhaalt en vijanden aanvalt. Welke andere mogelijkheden de hulpmiddelen verder bieden, is nog niet bekend, maar ze lijken nu al een fijne draai aan de Little Nightmares-gameplay te geven.

Naast de game wordt er ook een podcast met een origineel verhaal in het Little Nightmares-universum uitgebracht, ‘The Sound of Nightmares’ genaamd. De eerste twee afleveringen zijn vanaf nu gratis te beluisteren in apps zoals Spotify. Iedere week lanceert een nieuwe aflevering om de zesdelige serie compleet te maken.

Op basis van een nochtans beperkte speelsessie is nu al duidelijk dat de ontwikkelaars van Little Nightmares 3 luisteren naar fans van de reeks. Zo is er de veelgevraagde functie voor online co-op, diepgaandere gameplay door de toevoeging van allerlei gereedschappen, en lijkt ook de sfeer weer in orde. Of die variatie en atmosfeer in gebieden door de hele game aanhoudt, is nog even een raadsel. Het lijkt er echter op dat ontwikkelaar Supermassive Games ook zonder Tarsier Studios goed weet hoe de reeks in elkaar steekt.

Little Nightmares 3 komt in 2024 uit voor pc, Playstation 4, Playstation 5, Switch, Xbox One en Xbox Series X/S.

Read this next