Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Life is Strange: Before the Storm - Episode 2 review - Brave New World

Brave New World.

Episode 2 neemt alle tijd om de personages te laten groeien, terwijl elke gebeurtenis zijn belang heeft.

In de eerste episode van Life is Strange: Before the Storm leer je de iets jongere, maar al even rebelse Chloe kennen en maak je kennis met de haast mythisch geworden Rachel Amber. In Episode 2 gaat het vooral om hun ontluikende relatie, en welke kant die nu eigenlijk op gaat. Aan het begin krijg je meteen de kans om Rachel en haar loyaliteit voor je te winnen, waarbij de nieuwe Backtalk Challenge opnieuw van belang is. Het is veelbelovend voor de rest van de episode, maar bovenal voor de sterkte van hun vriendschap.

Chloe moet daarvoor wel een zware prijs betalen - een die haar leven weer een drastische wending doet nemen. Dat heeft dan weer gevolgen voor haar relatie met moeder Joyce en diens nieuwe vriend David. Elke gebeurtenis is betekenisvol en geeft je een betere inkijk in Chloe's problematische verleden. Dat merk je ook wanneer ze zich in een droom of visioen bevindt waarin haar vader de hoofdrol speelt. Het is een handige manier om haar gevoelens bij zijn dood te tonen, terwijl zo'n element knipoogt naar de originele game.

De relatie tussen Chloe en Amber blijft tijdens de hele episode onzeker. In de originele Life is Strange had je daar al het raden naar, maar deze prequel geeft evenmin alles al weg. Dat komt de groeimarge van de game alleen maar ten goede, en de spanningsboog - voor zover die er al is - blijft behouden. Op die manier heeft Before the Storm bestaansrecht, want de ontwikkelaars nemen de tijd om personages te laten groeien.

Je ziet het ook in de details. Nevenpersonages zoals Nathan en Victoria komen namelijk eveneens aan bod. Op de achtergrond speelt zich een schijnbaar onbelangrijke dialoog tussen Nathan en zijn vader af, maar die vertelt veel over Nathans leefwereld en mentaliteit. En in een grappige scène kun je ontdekken of Victoria écht de bitch is die ze lijkt te zijn. Dat alles vormt of verandert je mening over hen en helpt je om de gebeurtenissen in de originele game beter te begrijpen.

Als tussendoortje krijg je nog enkele korte puzzels voorgeschoteld. Die geven even een ander tempo aan, want sommige conversaties grenzen net niet aan langdradig. Je neemt ze dus in dankbaarheid aan. De Backtalk Challenge blijft echter het fijnst om te doen, omdat die zo inherent aan Chloe is. Bovendien zit de spanning erin, want je hebt maar één kans om te slagen. Dat je in deze Life is Strange de tijd niet kunt terugdraaien, komt niet eens bij je op.

De episode eindigt met twee hoogtepunten. Tijdens de opvoering van The Tempest krijg je een aparte, maar originele variant op de traditionele puzzels. Je moet namelijk toekomstige dialoogopties op voorhand uit het hoofd leren. Of dat nu lukt of niet is niet echt belangrijk, maar het houdt Before the Storm luchtig en op een bescheiden manier inventief. Ten slotte valt een gezellige avond helemaal in duigen wanneer Rachel een vreselijke waarheid hoort. De cliffhanger is dus weer een feit.

De tweede episode van Before the Storm neemt vooral de tijd om personages te laten groeien. Elke gebeurtenis, hoe klein ook, is betekenisvol en draagt bij aan het grote geheel. Ze geven je inzicht in het verleden van de personages en helpen je om je ervaringen in de originele Life is Strange beter te begrijpen. Daarnaast zijn de puzzels net luchtig en creatief genoeg om voor afwisseling te zorgen. Episode twee is in al zijn kalmte nodig, maar er zijn genoeg aanwijzingen dat binnenkort de storm losbreekt.

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Over de auteur
Nathan Van Coillie avatar

Nathan Van Coillie

Biersommelier

Van achter zijn toetsenbord beoordeelt Nathan games, literatuur, films en muziek, plant hij afrekeningen tegen taalbarbaren en geeft hij commentaar op snookerwedstrijden... aan zichzelf.

Reacties