Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

L.A. Noire: A Slip of the Tongue & The Naked City

We bespreken de eerste twee DLC-cases.

Het DLC-fenomeen is nu al enkele jaren volop gaande, maar als je het bekijkt binnen de periode dat videogames populair zijn is het downloaden van extra content via het internet nog een relatief nieuwe aangelegenheid. In het verleden spraken we over boxed add-ons of expansion packs die vaak uren speelplezier aan het originele avontuur konden toevoegen, en hoewel sommige downloadable content dat nog steeds doet - denk bijvoorbeeld aan de DLC voor Fallout of Grand Theft Auto IV - zien we steeds vaker dat de ontwikkelaars kleinere hoofdstukken beschikbaar maken.

De manier waarop ontwikkelaar Team Bondi het DLC-verhaal voor L.A. Noire aanpakt is daar een perfect voorbeeld van. Gamers die een speciale editie van het spel wisten te scoren mochten reeds aan de slag gaan met "The Naked City" of "A Slip of the Tongue", maar nu worden deze stand-alone cases ook via PSN en Xbox Live aangeboden. Wij haalden Cole Phelps, de hoofdrolspeler uit L.A. Noire, opnieuw van achter zijn bureau vandaan en gingen voor jullie op onderzoek uit in de straten van L.A. uit de jaren veertig, op zoek naar verdachten en bewijsmateriaal.

Gezien de DLC van L.A. Noire bestaat uit afzonderlijke cases die ongeveer een uur duren hebben we besloten om per uitzondering geen score aan onze besprekingen te verbinden. Mochten Rockstar en Team Bondi ooit besluiten om alle afzonderlijke cases samen in één pakket uit te brengen, dan hangen we daar natuurlijk wel een quotatie aan vast.

"A Slip of the Tongue" - Traffic Case

In deze zaak moet Phelps samen met zijn partner Bekowsky een netwerk rond gestolen voertuigen blootleggen. Het onderzoek gaat rustig van start - zoals dat meestal het geval is - maar al snel zit je je eerste verdachte op de hielen tijdens een heuse car chase. De man die op een spectaculaire manier van je vlucht zou wel eens een autodief kunnen zijn, al blijkt wat later dat er meer aan de hand is dan een enkeling die een domme misstap begaan heeft.

A Slip of the Tongue, een te downloaden Traffic Case voor L.A. Noire.

In "A Slip of the Tongue" smijt Team Bondi werkelijk alles wat L.A. Noire zo goed maakt opnieuw op ons bord. Je krijgt papieren om te onderzoeken, mag heel wat mensen ondervragen en trekt je wapen tijdens een van de betere shoot-outs tot nu toe. Bovendien zijn de dialogen weer van een zeer hoog niveau, en je komt zelfs een personage tegen dat door zijn geforceerde handelingen een glimlach op ons gezicht wist te toveren. We hadden niet verwacht dat het toch wel duistere en serieuze L.A. Noire daar ooit in zou slagen.

"A Slip of the Tongue" zal ongeveer een uur van je tijd in beslag nemen, en op geen enkel moment krijg je het gevoel dat de ontwikkelaar de speelduur artificieel wil rekken. Alle locaties, personages en scenario's zijn met hetzelfde oog voor detail ontwikkeld als de originele cases. De uiteindelijke conclusie die je na je onderzoek moet trekken zul je bovendien moeten staven met enkele erg harde bewijzen, wat tijdens andere cases soms niet het geval was.

Als we eerlijk zijn verbleken de Traffic Cases die je tot nu toe te zien kreeg bij deze DLC (in dit geval staat dat voor "downloadable case") doordat er zoveel facetten van het spel aan bod komen. "A Slip ot the Tongue" is zijn geld meer dan waard, en we raden je dan ook ten sterkste aan om deze zaak niet aan je te laten voorbijgaan.

"The Naked City" - Vice Case

Met een titel als "The Naked City" weet je bijna onmiddellijk dat deze case een schot in de roos is. We hebben tijdens het spelen van L.A. Noire wel vaker ontblote lichamen gezien - met name tijdens de Black Dhalia moordzaken -, maar is dat ook tijdens deze DLC het geval? Wij verklappen niets, buiten dan dat Phelps en zijn maatje Earle een zaak op hun bord krijgen waarbij een heleboel kleurrijke verdachten aan bod komen.

The Naked City, een te downloaden Vice Case voor L.A. Noire.

Beide heren onderzoeken wat er met Julia Randall gebeurde, een bloedmooie dame die dood in haar badkuip aangetroffen werd. Oude bekende Finbarr "Rusty" Galloway is er zeker van dat het om een doordeweekse zelfmoord gaat, maar natuurlijk is Cole niet tevreden met simpele veronderstellingen. Wat volgt is een uurtje doorheen de straten van Hollywood, en dat zowel in de auto als te voet.

Net zoals in "A Slipe of the Tongue" lijkt Team Bondi ook hier de speler te willen verwennen met allerlei verschillende gameplayvormen die ze doorheen L.A. Noire geïntroduceerd hebben, maar dan samenbracht in een enkele case. Je staat een gewone agent bij tijdens een achtervolging die uiteindelijk zal uitmonden in een actievol knalmoment, gaat de corrupte rich and famous uit Hollywood ondervragen om aanwijzingen te vinden en krijgt zowaar tijdens het rijden een derde passagier in je wagen! Kan het nog gekker?

Natuurlijk kan dat! Zo moet je in deze DLC een man te voet achtervolgen, wat geen simpele taak blijkt te zijn gezien hij om de haverklap zenuwachtig in het rond kijkt. Gelukkig kan Cole door een druk op de knop "incognito" gaan door even naar een uitstalraam van de dichtstbijzijnde winkel te turen. Vergelijk het met Ezio die in Assassin's Creed tussen een groepje mensen kruipt om uit het zicht te blijven. Nu we toch aan het vergelijken zijn: Cole moet tijdens een korte maar krachtige achtervolging over daken net als Nathan Drake balanceren over een smalle balk die tussen twee appartementsgebouwen ligt. Je zou haast denken dat L.A. Noire even de kaart van de platformers trekt.

Ook "The Naked City" is een uitstekende toevoeging aan het origineel, die je voor nog geen vier euro in huis kan halen. De unieke gameplaymomenten in deze DLC zijn toffe toevoegingen, maar het blijft toch vooral de afwikkeling van het ongeveer een uur durend plot dat ons met veel plezier deze DLC deed spelen.

Zowel "The Naked City" als "A Slip of the Tongue" zijn vanaf nu via PlayStation Network en Xbox Live te downloaden voor €3,99 / 320 Microsoft Points.

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Onderwerpen in dit artikel

Volg onderwerpen en we e-mailen je wanneer we iets nieuws publiceren over dit onderwerp.  Beheer de instellingen voor je meldingen.

Over de auteur
Philip Cremers avatar

Philip Cremers

Contributor

Reacties