Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Korneel's Favorite Five van 2011

...én zijn persoonlijke voorspelling van 2012!

Het laatste jaar van ons leven is begonnen, als we de verschillende doomsday voorspellingen mogen geloven. Dat houdt ons bij Eurogamer echter niet tegen om onze favoriete games van dit jaar op te lijsten, en een vooruitblik te werpen op wat 2012 ons zal brengen. 2011 was alvast een fantastisch jaar voor gamers, waarbij zowel AAA-titels afleverden wat ze beloofden en verscheidene indies verbaasden, hoewel er ook enkele teleurstellingen waren. Helaas heeft elke top 5 zijn gebreken, en ook dit jaar zijn er heel wat topgames die ik nog niet gespeeld heb en dus uit mijn top zal moeten laten, zoals Arkham City of Star Wars: The Old Republic. Van degene die ik wel gespeeld heb, staan hier mijn favorieten opgelijst.

Nummer Vijf - Frozen Synapse (PC)

Op nummer 5 staat Frozen Synapse. Deze tactische, turnbased indie is moeilijk te omschrijven, maar zeker de moeite waard. Je geeft je soldaten verschillende orders, maar je moet héél goed zien dat je geen fouten maakt, want Frozen Synapse is onvergeefelijk. De uiterst tactische gameplay is overgoten met een futuristische sfeer én dito soundtrack, wat deze game toch wel een sleeperhit van 2011 maakt. De multiplayer maakt alles alleen nog maar leuker.

Nummer Vier - Shogun 2: Total War (PC)

De vierde stek wordt ingenomen door The Creative Assembly, dat met Shogun 2 Total War hun meest afgewerkte game tot nu toe maakte. De vervelende bugs waren er immers grotendeels uit. De Japanse setting wordt prachtig weergegeven, en er is opnieuw een groot aanbod van clans en eenheden. Het geeft nog steeds een kick als je minutieus uitgeplande strategie perfect ziet uitgevoerd worden op het scherm. Ook het strategisch maneuvreren op de overzichtskaart verliest z'n appeal niet. Dé RTS van het jaar.

Nummer Drie - Portal 2 (PC, PS3, X360)

De avonturen van Chell mogen natuurlijk niet ontbreken op de derde plek. Portal 2 had dan ook alles van zijn voorganger, met enkele leuke toevoegingen, zoals de heerlijk sarcastische Cave Johnson of de AI Wheatley. De puzzels zijn niet eens zo moeilijk, maar ze zijn naadloos in het verhaal geïntegreerd. De game loopt als een trein, waarin Valve opnieuw hun kwaliteiten toont. Het stemmenwerk, van onder andere Stephen Merchant is opnieuw zeer puik en het einde van de game is zo mooi dat deze game op geen enkel eindejaarslijstje mag ontbreken.

Nummer Twee - Bastion (PC, X360)

Op de tweede stek staat dé indieparel van het jaar. Bastion is de prachtige debuuttitel van Supergiant Games, én wat voor een debuut. De game sleept je op een ingenieuze wijze mee in een prachtige wereld. De alleswetende vertelstem becommentarieert je acties en vertelt het verhaal terwijl je vecht en ronddwaalt in een donkere wereld. Met een cast van maar vier personages, wordt één van de prachtigste game-ervaringen van de laatste jaren gecreëerd. Dit alles wordt nog eens vergezeld van een pareltje van een soundtrack: de eerste keer dat je Zia's Song te horen krijgt, heb je alvast kippenvel op je armen. We kijken al uit naar wat Supergiant Games voor ons nog in petto zal hebben!

Nummer Eén - The Elder Scrolls V: Skyrim (PC, PS3, X360)

The Elders Scrolls V: Skyrim staat op plaats 1. Deze RPG van Bethesda perfectioneert de gepatenteerde open world formule van de serie. De game biedt je gewoon zoveel keuze aan, dat je het spel kan blijven spelen. Van de fantastische main quest volgen, tot gewoon draken bevechten die random verschijnen, alles blijft goed uitgewerkt. Simpelweg uren verliezen door gewoon rond te dwalen in de magnifieke spelwereld, je vindt het alleen terug bij The Elder Scrolls. Het stemmenwerk is uitstekend, grafisch ziet het spel er fenomenaal uit: je kan blijven doorgaan met je lof uit te storten. Fus Ro Dah!

En wat nog in 2012?

Welke games die in 2012 uitkomen staan er op mijn verlanglijstje? Eerst en vooral Mass Effect 3. Het slotstuk van de trilogie belooft alvast héél wat antwoorden te geven: ik kijk er dan ook hard naar uit. Guild Wars 2 belooft een revolutie in het MMO genre met zich mee te brengen, en kan dus niet op dit lijstje ontbreken. StarCraft II: Heart Of The Swarm komt er dit jaar hopelijk aan, en ik kijk uit naar de verschillende veranderingen én het effect op de pro-gamingscene. Ook het wat meer obscure Game of Thrones staat op mijn lijstje, al hoop ik vooral dat Cyanide niet dezelfde fouten maakt in deze RPG als ze deden in de RTS A Game of Thrones: Genesis. Het verhaal is alvast meegepend door George Martin zelf. Als laatste kijk ik ook uit naar BioShock : Infinite, waarvan de setting gewoon té cool is. Hopelijk brengt 2012 evenveel kwaliteitsgames als 2011!

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article

Bastion

iOS, PS4, Xbox One, Xbox 360, PlayStation Vita, PC

Frozen Synapse

iOS, PC

See 3 more

Portal 2

PS3, Xbox 360, PC

The Elder Scrolls V: Skyrim

PS3, Xbox 360, PC

Total War: Shogun 2

PC, Mac

Related topics
Over de auteur
Korneel Deschamp avatar

Korneel Deschamp

Editor Eurogamer Benelux

Korneel is een redacteur van Eurogamer die zich vooral met PC games bezighoudt, al neemt hij ook wel eens een DS vast. Voor dansgames doet hij vlug een stap opzij, al mag je zijn tactisch brein altijd inzetten voor een RTS.
Reacties