Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Knight's Contract

Een verhaal van een heks en haar beul.

Met Knight's Contract begint Namco Bandai met een nieuw IP. Met deze action adventure probeert ontwikkelaar Game Republic niet alleen het Japanse maar ook het Westerse publiek te bekoren. De game bezit alvast enkele elementen die de moeite waard zijn om eens van naderbij te bekijken.

Het verhaal is zeer losjes gebaseerd op The Tragical History of Doctor Faustus uit 1592. Hierin verkoopt een man zijn ziel aan de duivel in ruil voor macht en onmetelijke wijsheid. Thema's zoals satanisme, seks, zonde en de strijd tussen goed en kwaad komen hierbij vaak aan bod.

Met losjes gebaseerd bedoel ik ook écht losjes, want het verhaal in de game is toch wel anders te noemen. Jij speelt met Heinrich, een voormalige beul van heksen die vervloekt is tot het eeuwige leven. Door wie is hij vervloekt? Wel, door Gretchen, een heks die door hem van haar hoofd werd beroofd. Wanneer zij hem in een tweede leven opnieuw tegenkomt besluit ze om Heinrich in te zetten als een soort lijfwacht, want zij is ondanks haar krachten niet onsterfelijk.

Samen vechten zij nu tegen een dodelijk kwaad wat de hele wereld bedreigt. Zijn kracht en bekwaamheid met vlijmscherpe wapens zijn een uitstekende aanvulling op de magische krachten van Gretchen. Houd wel één ding in de gaten: Heinrich is onkwetsbaar, maar Gretchen niet. Als zij sterft is het game over. Merkwaardig genoeg blijkt dat heksen knappe babes zijn, net zoals in Bayonetta. De tijden van een oud vrouwtje met een haakneus en wratten zijn blijkbaar al lang vergeten.

Hier rijst al meteen een mogelijk probleem. Aangezien jij enkel Heinrich bestuurt en Gretchen alleen helpt met magische spreuken moet de AI goed zitten. Maak je haar te dom en loopt ze steeds in de weg dan sterft zij zo vaak dat je haar liefst nog zelf naar de eeuwige jachtvelden wil helpen. Is haar intelligentie te goed, dan wordt de game weer te makkelijk. Alles staat of valt met de interactie tussen de twee personages. Jij kan je heks wel op de goede weg helpen door haar neer te zetten op de juiste plekjes, maar zij zal niet altijd willoos blijven staan. Wel zal ze health regenereren wanneer ze knus in je armen ligt. Ohw, hoe lief!

De game is al voor 60 procent af, dus wij kregen heel wat te zien op de presentatie. Grafisch ziet het geheel er alvast meer dan degelijk uit met een heerlijk donker middeleeuws sfeertje. Het is geen God of War III of Darksiders, maar je ziet wel dat ze bij die titels de mosterd gehaald hebben. Wat nog meer naar GoWIII ruikt zijn de boss battles. Deze zijn groots, vol actie en vergen steeds een andere aanpak. De eindbazen reageren elk verschillend op de magische krachten van Gretchen.

Van deze bazen kregen wij er alvast twee te zien. Een strijder op een kar met vlammende paarden maakt jou het leven moeilijk. Maar enkele wel getimede (magische) aanvallen later blijft er al niet meer veel van over. Meer episch is jouw vlucht van een mengeling tussen een draak en salamander doorheen de straten van een dorpje. Daarna keert Heinrich zich naar het gespuis en gaat hij het gevecht aan.

Er zit potentieel in deze titel, maar dan moeten er toch nog wat gesleuteld worden. Het wordt heel belangrijk om de AI precies af te stellen, zonder enige ruimte voor fouten. Het antwoord weten we jullie in de lente van 2011 te brengen, wanneer de titel verschijnt voor de Xbox 360 en PlayStation 3.

Over de auteur

Maarten Weyters

Editor Eurogamer Benelux

Reacties