Skip to main content

Kirby's Extra Epic Yarn review - Een extra warme trui

Van 100% kasjmier.

Kirby's Extra Epic Yarn borduurt verder op het origineel. De typische Kirbykrachten en Devilish Mode maken de game helemaal af.

Sander kruipt voor de Kirby's Extra Epic Yarn review opnieuw achter de naaimachine om Patch Land weer op te lappen, en dankzij nieuwe krachten en een extra moeilijke modus is het klusje zeker net zo vermakelijk als op de Wii.

Kirby's Epic Yarn maakte het in 2011 overduidelijk dat ontwikkelaar Good-Feel een zeer passende naam heeft. De unieke artstijl zorgde volgens onze eigen Jasper zelfs voor "een van de prachtigste videogamewerelden waarin we tot nu toe hebben mogen vertoeven" en hoewel Good-Feel inmiddels meerdere Yoshi-games in een vergelijkbare stijl heeft ontwikkeld, blijft Kirby's Epic Yarn een bijzondere titel. Nu, bijna acht jaar later brengt Good-Feel Kirby's Extra Epic Yarn naar de Nintendo 3DS en het is niet moeilijk te begrijpen waarom deze versie 'Extra' in de titel krijgt.

Bekijk op YouTube

Het verhaal blijft ongewijzigd. Kirby krijgt het aan de stok met de magiër Yin-Yarn, die het van stof gemaakte Patch Land aan flarden heeft gescheurd. Tegelijk verandert Kirby in een pluizig stukje touw en moet hij samen met Prins Fluff de wereld weer aan elkaar rijgen. De platformer wijkt af van traditionele Kirby-games, aangezien je niet kunt doodgaan en Kirby's kenmerkende transformatiekrachten naar de achtergrond zijn verdwenen. Dankzij de unieke artstijl, de ontspannen moeilijkheidsgraad en een appartement dat je kunt inrichten met een breed assortiment aan meubilair weet Kirby's Epic Yarn toch gemakkelijk te charmeren.

Wat de 3DS-versie van Kirby's Epic Yarn nu echt 'extra' maakt, zijn de Ravel Abilities. Dat zijn zes verschillende hoedjes die Kirby voorzien van nieuwe krachten, zoals een zwaard gemaakt van staaldraad of slierten die hem in een wervelwind veranderen. De vaardigheden geven je een gevarieerd arsenaal om vijanden te verslaan en nog sneller door levels te spelen. Met de wervelwind kun je bijvoorbeeld gemakkelijker op hoger gelegen platforms geraken en met de aanvallen kun je blokken breken zonder dat je er een vijand tegenaan hoeft te gooien. De Ravel Abilities brengen een klassiek gameplayelement uit de Kirby games terug, zonder in te leveren op de unieke stijl van Epic Yarn.

De hoedjes maken de gameplay van Kirby's Epic Yarn echter wel nog eenvoudiger dan het origineel, en op zichzelf staand voegen ze voor spelers van de Wii-versie bar weinig toe. Daarom is de toevoeging van de Devilish Mode extra belangrijk. Elk level is in deze modus te spelen, waarin een duiveltje Kirby constant opjaagt. Bovendien mag je maar vijf keer geraakt worden, anders moet je het level herstarten. Met de overgebleven levenspunten spaar je voor gloednieuw meubilair voor je appartement, waardoor het nog belangrijker wordt om nooit geraakt te worden. Devilish Mode gooit de game op zijn kop en biedt een volledig nieuwe ervaring, zelfs als je Kirby's Epic Yarn al van binnen en buiten kent.

Kirby's Extra Epic Yarn review - Tijd om er een eind aan te breien!

Als extraatje heeft Good-Feel twee minigames toegevoegd: Dedede Gogogo en Slash and Bead. Daarin speel je respectievelijk als King Dedede en Meta Knight die strijkkralen verzamelen. Met een hoge score win je grondplaten voor de kralen, waarmee je figuurtjes maakt om in je appartement te plaatsen. Het appartement heeft bovendien een belangrijkere rol gekregen, want je kunt jouw inrichting via Streetpass met anderen delen. De minigames zijn een prima afleiding van de hoofdgame, maar met slechts vier korte levels per minigame en een relatief kleine hoeveelheid voorwerpen om vrij te spelen is de toegevoegde waarde relatief snel verdwenen.

Kirby's Extra Epic Yarn borduurt verder op de originele game voor de Wii. De Ravel Abilities maken de gameplay diverser en passen goed in de unieke stijl van het origineel. De Devilish Mode voorkomt dat de vaardigheden de game te eenvoudig maken en biedt een flinke uitdaging voor degene die de game van begin tot eind kan dromen. Tot slot zijn de minigames vermakelijk, ook al verliezen ze redelijk snel hun glans. Kirby's Extra Epic Yarn heeft meer dan genoeg nieuws te bieden, en daarom is het dan ook niet moeilijk om hem nogmaals van harte aan te raden.

Voor de Kirby's Extra Epic Yarn review speelde Sander op de Nintendo 3DS.

Read this next