Skip to main content

Kingdom Hearts 3 - Wat we tot dusver weten

Het verhaal! De Disney-werelden! Het vechtsysteem! De releasedatum?

Kingdom Hearts 3 laat inmiddels al meer dan tien jaar op zich wachten. Dit illustere derde deel heeft een hele consolegeneratie overgeslagen en een releasedatum is nog altijd niet bekend. Sinds bedenker Tetsuya Nomura van Final Fantasy 15 is vertrokken om zich volledig op de game te kunnen focussen, lijkt de ontwikkeling in een stroomversnelling te zijn geraakt. Na jarenlange radiostilte komen er nu telkens vaker nieuwtjes naar buiten. Hier vind je alles wat we tot dusver weten.

Verhaal

Om te stellen dat het verhaal tot nog toe ingewikkeld is, is een understatement. Kingdom Hearts 3 is niet zomaar een vervolg op Kingdom Hearts 2. Sinds die PlayStation 2-game zijn er op verschillende platformen tal van spin-offs en prequels uitgekomen die het universum hebben uitgediept. Er zijn veel belangrijke personages bijgekomen, waaronder Terra, Aqua en Ventus uit Birth by Sleep. Belangrijk is ook dat er al twee directe sequels zijn op Kingdom Hearts 2, namelijk Kingdom Hearts Re:coded voor de Nintendo DS en Kingdom Hearts 3D: Dream Drop Distance voor de Nintendo 3DS.

Kingdom Hearts 3 draait om de zeven 'Guardians of Light', een groep Keyblade-krijgers die het moeten opnemen tegen 13 'Vessels of Darkness' - voorheen Organization XIII, nu allen een manifestatie van Master Xehanort. Denk Voldermort en Horcruxes, en je bent een eind op weg. Een nieuwe Keyblade War staat op het punt te beginnen, met het doel de legendarische X-Blade te creëren. Die zoekt Xehanort om alle werelden te verenigen en daarover te heersen. Sora en de andere Guardians of Light willen daar een stokje voor steken. Aan het einde van Dream Drop Distance wordt duidelijk dat naast Sora, Riku en Mickey Mouse ook Kairi getraind gaat worden om met een Keyblade te vechten.

Inmiddels heeft Riku in de Nintendo 3DS-game de Mark of Mastery gehaald en mag hij zichzelf een Keyblade Master noemen, samen met Mickey, Aqua en Xehanort. Sora slaagt niet voor zijn eindexamen, maar Nomura heeft ernaar gehint dat hij deze in een herkansing toch haalt voordat Kingdom Hearts 3 start. Samen met Donald Duck en Goofy stort hij zich in opdracht van zijn leraar Yen Sid in een nieuw avontuur, om de overige zes Guardians of Light te vinden en Xehanort voor eens en voor altijd te stoppen.

Werelden en personages

Sora en zijn vrienden bezoeken wederom werelden die op bekende Disney-films gebaseerd zijn. Dat zijn voornamelijk hele nieuwe locaties. Eén van de nieuwe werelden is die van Tangled en Nomura hint er in interviews naar dat Rapunzel zelf een speelbaar personage is. Dat ze haar lange haar kan gebruiken om te vechten, spreekt hem erg aan. De kleurrijke setting is prominent aanwezig in de meest recente E3-trailer, waar Sora op weg is naar de toren waarin Rapunzel is opgesloten. De Heartless proberen hem daarbij als vanouds te stoppen.

Ook nieuw is de wereld van Big Hero 6 in Kingdom Hearts 3, een van de meest recente Disney-films. Hierin speelt Baymax een belangrijke rol, zoals te zien in de vrijgegeven concept art waarin Sora op de rug van de vriendelijke robot door de lucht vliegt. De verhaallijn speelt zich ná de gebeurtenissen uit de film af.

Uit eerdere trailers blijkt daarnaast dat ook oude bekende werelden opnieuw hun opwachting maken. Het Olympus Coliseum van Hercules is weer van de partij, alsook Twilight Town. In de eerste aankondigingstrailer is te zien dat ook Destiny Islands weer een rol speelt, de locatie waar het ooit allemaal begon.

Waar in de eerste Kingdom Hearts-games nog een prominente rol is weggelegd voor Final Fantasy-personages, zijn die door de jaren heen telkens meer naar de achtergrond verdwenen. Naast bekende namen voor items en spreuken blijven eigenlijk alleen Moogles een belangrijke rol spelen. Of die trend in Kingdom Hearts 3 wordt voortgezet, is nog afwachten.

Bekijk op YouTube

Vechtsysteem

De Kingdom Hearts-games zijn actie-RPG's en dat is in Kingdom Hearts 3 nog steeds zo. Je neemt het met je Keyblade tegen de Heartless en andere vijanden op, terwijl twee teamleden je ondersteunen. Dat kunnen Donald Duck de magiër en Goofy de ridder zijn, maar per Disney-wereld is er ook één personage dat zich met zijn eigen krachten bij je kan scharen.

Een belangrijk nieuw onderdeel is de 'Attraction Flow', waarmee je grootse en spectaculaire aanvallen inzet die op Disneyland-attracties gebaseerd zijn. Daar zijn er nu drie van getoond: de achtbaan Big Magic Mountain, de Pirate Ship en de Mad Tea Party. Terwijl je in een attractie zit, heb je andere aanvallen ter beschikking dan normaal.

Ook nieuw is dat je Keyblade nu in andere wapens kan transformeren, zoals twee pistolen of een strijdwagen. Inclusief Pegasus. Omdat je in iedere wereld een Keyblade vrijspeelt met het thema van de wereld in kwestie, heeft zo ook iedere Keyblade zijn eigen unieke transformatie.

De zogenaamde Reaction Commands keren niet terug. In voorgaande Kingdom Hearts-games zijn dit in feite quicktime events (QTE's), die ten tijde van de PlayStation 2 erg gebruikelijk waren. Maar ze werden te veel gebruikt om gevechten te 'flashy' te maken, legt Nomura uit. Daardoor werkten ze storend en haalden ze de flow er uit.

Releasedatum

Een releasedatum voor Kingdom Hearts 3 blijft vooralsnog uit. Begin 2015 klapte de stemacteur van Goofy uit de school door op Twitter te stellen dat 'de game nog dit jaar uitkomt'. Niet veel later ontkende Square Enix dat.

Kingdom Hearts 3 is in ontwikkeling voor de PlayStation 4 en Xbox One. Het is daarmee de eerste Kingdom Hearts-game ooit voor een spelcomputer van Microsoft. De game draait op Unreal Engine 4.

Read this next