Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Killing Floor 2 is een bloedserieuze shooter

Gore to the floor met de Early Access-versie.

Het mysterieuze virus uit de eerste Killing Floor heeft zich naar Europa uitgebreid. De mutanten overspoelen er al in grote getale de straten, en de samenleving verbrokkelt zienderogen. Maar een kleine groep burgers slaat de handen in elkaar en gaat moedig de strijd aan! Die strijd moet in Killing Floor 2 voor ontwikkelaar Tripwire Interactive nog bloediger, dynamischer en gevarieerder dan in de voorganger zijn.

In Killing Floor 2 zijn de hoekige gebouwen met bruine tinten uit het origineel voor kleurrijkere omgevingen ingeruild. Zowel de spelers als de mutanten bewegen vlotter, en die laatste hebben een scherper en gedetailleerder uitzicht. Kortom, ze zien er beter uit - voor zover dat kan, natuurlijk. Die grafische opwaardering merk je vooral in de gore. Je schiet hoofden en andere ledematen gericht af of je gebruikt een katana om mutanten in fijne stukjes te hakken. Je ziet keurig waar de kogels de gemuteerde lichamen doorboord hebben, en het bloed vloeit rijkelijk.

Tripwire Interactive neemt ook de gameplay uit het origineel onder handen. Het 'perk system' is niet meer lineair zoals in de vorige game, maar laat je toe om een unieke speelstijl uit te werken. In de Berserker-klasse kies je bijvoorbeeld tussen 20 procent meer munitie of nachtvisie. Daarnaast worden de mutanten met elke nieuwe golf slimmer en brutaler, terwijl ze de map overspoelen en je proberen in een hoekje te duwen. De gewone Zeds kunnen je nu ook vastgrijpen, waardoor je best gauw een slag uitdeelt of een kogel afvuurt. Het komt de adrenalinerush alleen maar ten goede.

Als de originele Killing Floor al een pittige game was, dan doet Killing Floor 2 er vooralsnog zeker niet voor onder. Je hebt de keuze uit vier moeilijkheidsgraden, maar 'Normal' biedt reeds een erg uitdagende ervaring. Wanneer je in ergens vastzit en door mutanten omringd bent, prevel je maar beter een schietgebedje. De kans is namelijk erg groot dat jouw tijd in de ronde erop zit. In de laatste aanvalsgolf reken je af met een eindbaas. Die heeft geen levensbalk, en het duurt verdomd lang voordat hij het loodje legt.

Momenteel zit Killing Floor 2 nog in Steam Early Access, waardoor het aantal maps tot drie beperkt is: Biotics Lab, Burning Paris en Outpost. Een vierde map onder de naam Volter Manor is wel onderweg. Er is daarnaast slechts één spelmodus, namelijk Survival. Een Objective Mode waarin je gerichte opdrachten uitvoert heeft de ontwikkelaar nog niet officieel bevestigd, maar de filter voor online spelmodi suggereert dat het niet bij Survival blijft.

Tripwire heeft echter elders nog wat werk voor de boeg. De moeilijkheidsgraad is niet aan het aantal spelers in-game ingepast. Of je nu met twee of met zes op mutanten jaagt, er komen er even veel op je af. Reken daarbij dat er in de maps binnen niet veel manoeuvreerruimte is, waardoor je je al gauw in een benarde situatie bevindt.

Wegrennen zou een optie kunnen zijn, maar de loopsnelheid is een lachertje. Stappen en rennen verschillen nauwelijks van elkaar, waardoor je de indruk krijgt dat je ter plaatse blijft trappelen. Ten slotte kun je niet langer twee pistolen tegelijk hanteren. En bij het toewijzen van een nieuwe knop in de besturing wordt de oude functie van die knop niet automatisch geschrapt. Je kunt dus per ongeluk twee acties aan dezelfde knop koppelen.

Killing Floor 2 valt met drie maps en één spelmodus nogal duur uit voor een game in ontwikkeling, die 26,99 euro kost. Maar Tripwire Interactive koestert met Killing Floor 2 duidelijk ambities. Op grafisch vlak zit het al snor, waarbij vooral de gore het visuele paradepaardje vormt. De goede bedoelingen van de ontwikkelaar met de gameplay geven Killing Floor een nieuw elan. Nu is het nog zaak een evenwicht te zoeken in de moeilijkheidsgraden, de spelmodi uit te breiden en de laatste schoonheidsfoutjes weg te werken.

Killing Floor 2 is nu als Early Access-versie verkrijgbaar op Steam.

Over de auteur

Nathan Van Coillie avatar

Nathan Van Coillie

Biersommelier

Van achter zijn toetsenbord beoordeelt Nathan games, literatuur, films en muziek, plant hij afrekeningen tegen taalbarbaren en geeft hij commentaar op snookerwedstrijden... aan zichzelf.

Reacties