Skip to main content

Just Dance 2017 review - Rondedansje

Rondedansje.

Just Dance 2017 valt door weinig vernieuwing moeilijk aan te raden, maar de kern is net zo toegankelijk en amusant als altijd.

Een nieuw jaar, een nieuwe Just Dance. Ubisoft legt dit jaar de nadruk op het besturen van de game met een smartphone, waardoor het nu nog makkelijker wordt om een potje te dansen met vrienden. Die functie zat echter ook al in de game van vorig jaar, waardoor het uitkijken is naar andere wijzingen om het verschil te maken. Heeft Ubisoft meer te bieden met Just Dance 2017, of zijn deze danspasjes zó 2016?

De smartphone-besturing is de kern van Just Dance 2017. Het valt meteen in positieve zin op doordat het eenvoudig op te zetten is. Je kunt maximaal zes smartphones via je wifi-netwerk aan de game koppelen. De gehele game is met de smartphone te bedienen en hoewel dat eenvoudig is, zit er wel een korte vertraging tussen je telefoon en de game. Tijdens het dansen merk je daar echter niets van, en die besturing doet niet onder voor dansen met de Move-controller of de PlayStation Camera. Bovendien kun je met zes spelers dansen als iedereen smartphones gebruikt, in plaats van vier. Het is wel aan te raden een polsbandje of een hoesje om je telefoon te doen voordat je er enthousiast mee gaat rondzwaaien.

Bekijk op YouTube

Nieuw is de Just Dance Machine-modus, waarin aliens jouw danstalent nodig hebben om hun ruimteschip van energie te voorzien. In die modus speel je niet de standaard muziektracks, maar voer je vijf willekeurig geselecteerde stijlen uit. Door die bewegingen goed na te bootsen ontgrendel je meerdere stijlen, die erg uiteenlopen. Zo kun je lopen als een Egyptenaar, een Haka uitvoeren of een potje twerken. De bewegingen duren elk niet langer dan dertig seconden. Hoewel de willekeurige selectie de modus fris houdt, heeft het weinig nieuws te bieden nadat je alle stijlen hebt ontgrendeld.

De tracklist bevat een brede mix aan nummers, zowel tracks van onder andere O-zone, Justin Bieber, Hatsune Miku en Ariana Grande. Een aantal ervan zijn covers van artiesten zoals Haddaway, Joan Jett and The Blackhearts. Die covers zijn van hoge kwaliteit en zijn in sommige gevallen moeilijk van het origineel te onderscheiden. In de veertig nummers valt er voor iedereen wat te vinden, en elk bieden ze hun eigen stijl in zowel danspasjes als setdressing.

Als de setlist je niet kan bekoren, is er ook Just Dance Unlimited. Die streamingdienst bevat meer dan 200 nummers, waaronder een aantal die uit voorgaande delen komen. De Gold-editie van de game bevat een proefabonnement. De dienst biedt een eenvoudig alternatief voor DLC, maar is niet zonder gebreken. Het filmpje met de danspasjes wordt namelijk gestreamd en het duurt even voordat het op volle kwaliteit doorkomt. Het heeft geen impact op de gameplay, maar aangezien het filmpje het grootste visuele aspect van de game is, stoort het wel.

Just Dance 2017 bevat niet veel nieuws ten opzichte van het vorige deel. Dat is meteen ook het grootste punt van kritiek. Het biedt een toegankelijke partygame waar de focus op plezier ligt in plaats van het verdienen van punten. De smartphone-besturing werkt naar behoren en biedt een eenvoudige manier om lekker met vrienden te dansen, wat het doel van de game versterkt. Ook al vernieuwt editie 2017 de serie niet, het blijft een feelgoodgame om op feestjes naar boven te halen.

Just Dance 2017 is vanaf nu verkrijgbaar.

Read this next