Skip to main content

Jasper's Favorite Five of 2010

...én zijn persoonlijke vooruitblik op 2011.

Wanneer mensen horen dat je games reviewt voor een website of, beter nog, door een televisieprogramma bijna wekelijks bestempeld wordt als 'game-expert', krijgen ze vaak al eens een verkeerd beeld van je in hun hoofd. Want 'game-experts' hebben ongetwijfeld alle games die er verschijnen in huis en spenderen elke vrije minuut die ze hebben aan het spelen ervan. De wrede waarheid echter is, in mijn geval, gans anders. Dit jaar heb ik welgeteld twintig games mogen reviewen voor Eurogamer België. Met wat rekenwerk ontdek je dat dat ongeveer elke twee en een halve week een review schrijven is.

Het klinkt als een gemiddelde waar niet al te veel werkdruk aan verbonden is en dat zou ook zo zijn moest ik niet ook nog eens student zijn in de week en werkmens in het weekend. De harde waarheid is dat ik zelden de tijd heb om games te spelen die ik niet moet reviewen, hoe graag ik dat ook zou doen. Als ik al eens een game 'voor het plezier' speel, dan is het tijdens de rustige lente- en zomermaanden en dan gaat het vaak om games die al een tijd geleden verschenen zijn. Zo had ik pas midden dit jaar de tijd om te genieten van prachtige games als Uncharted 2, Tales of Vesperia, Shadow Complex en Valkyria Chronicles. Stuk voor stuk geweldige games waar ik dit jaar enorm veel plezier aan beleefd heb, maar die helaas niet kwalificeren voor mijn Top 5 van titels uitgebracht in 2010.

En door dezelfde reden mist mijn lijstje ongetwijfelde toppers als Super Mario Galaxy 2, StarCraft II, God of War III, Donkey Kong Country Returns en Rock Band 3. Er was gewoon niet genoeg tijd om ze te spelen. Toch zijn er dit jaar zeker een aantal games verschenen waar ik tijd voor wou maken! En voor de fans: Mass Effect 2 is een nipte zesde geworden.

Nummer vijf - Battlefield: Bad Company 2 (X360, PS3, PC)

Multiplayergames zijn nooit mijn ding geweest. Ze eisen, je weet het wel, teveel tijd op. Tijd die ik niet kan geven waardoor ik altijd hopeloos achterop raak. Battlefield: Bad Company 2 echter was anders. Het was al sinds Call of Duty 4: Modern Warfare geleden dat ik zoveel tijd gestopt heb in online gaming. Dit spel is gewoon ontzettend gebalanceerd. Het maakt niet uit hoelang je de game al speelt, een team dat kan samenwerken heeft altijd een kans om te winnen. De besturing voelt heerlijk en de maps bieden mogelijkheden voor allerhande strategieën. Dat ik de singleplayer campagne nog maar amper heb aangeraakt is in dit geval eerder als compliment bedoeld dan als verwijt. Dikke knuffels aan mijn collega Edelbert die me deze game cadeau deed!

Nummer vier - Red Dead Redemption (PS3, X360)

Sinds ik de prachtige televisiereeks Deadwood heb gezien, heb ik een zwak voor het Wilde Westen. En Red Dead Redemption speelde zich niet alleen af in het Wilde Westen maar was ook nog eens een steengoede game. Perfect is de game niet. Daarvoor voelt het soms te vaak aan als Grand Theft Auto: Wild Wild West maar de unieke sfeer in de game maakt enorm veel goed. De personages zijn geloofwaardig en zeker hoofdrolspeler John Marston zal niet snel vergeten worden. Het zit hem vooral in de kleine dingen, de manier waarom muziek aanzwelt terwijl de zon aan de horizon stijgt, hoe je langzaam maar zeker je weg begint te kennen aan de hand van de rotsformaties,... Red Dead Redemption brengt je naar een Amerika dat we nog niet gezien hebben in videogames.

Nummer drie - Need For Speed: Hot Pursuit (X360, PS3, Wii, PC)

Burnout Paradise is mijn favoriete racegame van deze generatie consoles. Het is dus niet erg vreemd dat de reboot van Need For Speed: Hot Pursuit, die zowat de spirituele opvolger is van Burnout Paradise, in dit lijstje te vinden is. Opnieuw hebben de tovenaar-programmeurs bij Criterion een prachtige game ontwikkeld met onfeilbare besturing en graphics om u tegen te zeggen. De adrenaline stroomt elke seconde door je lijf en spektakel is nooit veraf. Weinig racegames slagen er in om zo goed het gevoel van snelheid weer te geven. De implementatie van het autolog, dat events aanraadt gebaseerd op de handelingen van vrienden die de game ook spelen, zorgt ervoor dat er altijd wel wat te doen valt als je de game opstart. Maar binnenkort toch maar weer een nieuwe Burnout, Criterion? Alsjeblief?

Nummer twee - Assassin's Creed: Brotherhood (PS3, X360)

Assassin's Creed II was vorig jaar al één van mijn favoriete games en Brotherhood slaagde er zowaar in om nog zijn voorganger nog te verbeteren. De Assassin's Creed-games bieden ons een nieuwe soort open world gameplay, die zich niet in fictieve werelden afspeelt maar in historische steden. Het effect is verbluffend. Science-fiction en geschiedenis lopen naadloos in elkaar over in een verhaallijn die sinds ACII ook werkelijk interessant is geworden. Ubisoft wist in Brotherhood ook alle valkuilen van repetitieve gameplay te ontwijken door gewoon zo ontzettend veel content per vierkante kilometer in de game te steken. Het is gewoon onmogelijk om je te vervelen met Assassin's Creed: Broterhood. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de fijne multiplayermode die een leuke afwisseling biedt van de Black Ops'en van dit jaar. Een dikke pluim!

Nummer een - Bayonetta (PS3, X360)

Al sinds ik begin dit jaar mijn eerste perfecte score uitdeelde aan Bayonetta ben ik non-stop bezig mensen deze game aan te raden. Het is gewoon absurd hoe tot in de puntjes verzorgd deze game is. Elk aspect is perfect afgewerkt en doordacht. Je bent onmiddellijk weg met het battlesysteem maar je kunt je technieken eeuwig perfectioneren. De sfeer is ongeëvenaard in deze bizarre wereld die bedacht werd door topregisseur Hideki Kamiya. Dit alles draagt bij tot de perfecte actiegame die Bayonetta is. We mogen van een mirakel spreken als Clover (nu Platinum Games) erin slaagt om van Bayonetta 2 een nog betere game te maken. Zeker nu je het spel al regelmatig in de budgetsecties kunt zien liggen is er werkelijk geen excuus meer om deze game niet in huis te halen.

En wat nog in 2011?

Waar ik het meest naar uitkijk in 2011? Stiekem nog steeds naar de kans om alle andere toppers van 2010 te spelen! Maar dat betekent niet dat er geen games in 2011 verschijnen die ik onmiddellijk in huis zal halen. Uncharted 3: Drake's Deception werd vorige zondag aangekondigd en na het sublieme Uncharted 2 ben ontzettend benieuwd wat Naughty Dog deze keer weer uit de kast haalt. De trailer zag er alvast zeer veelbelovend uit. Hetzelfde geldt voor Mass Effect 3, de grote finale van een trilogie die ik nu al jaren volg. Natuurlijk mag ik ook The Legend of Zelda: Skyward Sword niet vergeten. Nintendo's console kan de laatste tijd nog maar zelden op mijn aandacht rekenen maar een nieuwe Zelda zal me zeker aan het scherm kluisteren tot ik dat spel uit heb.

Over Nintendo's consoles gesproken, de 3DS belooft één van de meest indrukwekkende apparaten ooit te worden en er zijn ondertussen al zoveel games voor aangekondigd dat het water me letterlijk in de mond staat. 3D-beelden op zich doen me niet zoveel, maar zelfs zonder die feature is de opvolger van de DS enorm veelbelovend. Laten we ook Child of Eden niet vergeten, Tetsuya Mizuguchi's nieuwste kindje. De demonstratie op E3 met Kinect zag er fantastisch uit en ik kan niet wachten om het zelf te proberen.

Noot van de redactie: Net zoals Odin kon ook Jasper het niet laten om toch nog wat extra titels aan te halen in zijn vooruitblik op 2011. Jasper had het over een game rond poorten, een spel rond een populaire superheld en een racegame die alweer het vierde deel binnen een X360-exclusieve reeks zal worden. Maar we moeten - opnieuw - streng zijn en het zijn enkel de bovenstaande vijf games waar Jasper officieel het meest naar uitkijkt.

Read this next