Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Is FIFA Ultimate Team binnenkort niet langer speelbaar?

EA's strijd met kansspelwetgeving krijgt een staartje.

Een code in de meest recente versie van FIFA Ultimate Team - opgemerkt door Twitteraccount FUT Watch - doet vragen rijzen over de beschikbaarheid van de modus in landen als België en Nederland. De code zou naar een pop-up verwijzen, die vooralsnog niet actief is.

"FIFA Ultimate Team is momenteel niet toegankelijk vanwege een verzoek van de autoriteiten in jouw regio" klinkt het. Vermoed wordt er dat deze melding met de kansspelwetgeving in zowel Europese als Noord-Amerikaanse landen te maken heeft, waar beleidsmakers de aankoop van Packs in FIFA Ultimate Team een halt willen toeroepen. Met name de gerandomiseerde inhoud van Packs - je weet immers nooit op voorhand welke speler je aanschaft - in combinatie met een toename van 'in-game monetization' wordt daarbij als problematisch beschouwd.

Het gebruik van loot boxes in videogames ligt reeds enkele jaren onder vuur. Zo oordeelde de Belgische Kansspelcommissie in 2018 dat de virtuele schatkistjes aan de definitie van een kansspel beantwoorden en vooral voor jongere en kwetsbare spelers een gevaar vormen. EA - dat vorig jaar nog te kennen gaf de term 'surprise mechanics' te verkiezen - weigerde om het oordeel na te leven en zijn loot box-systeem in FIFA aan te passen, waarop België een strafonderzoek naar EA opende. Vandaag kun je in België geen FIFA Points (voor Packs) aanschaffen.

In Nederland neemt de Kansspelautoriteit dan weer aanstoot aan de geldwaarde en 'overdraagbaarheid' van spelers afkomstig uit Packs. Eind oktober keurde de rechtbank in Den Haag nog een boete van 10 miljoen euro voor EA goed, omdat die weigerde voorgestelde maatregelen (zoals het uitschakelen van FUT Transfer Market in Nederland en/of voorzien van een optie waarbij je spelers meteen kunt kopen) door te voeren. EA ging in beroep tegen de uitspraak, maar ook in andere rechtsgebieden zoals California en Canada werden reeds soortgelijke rechtszaken tegen de uitgever aangespannen.

Cover image for YouTube videoLoot boxes - Het drama onder de loep

In het Verenigd Koninkrijk en Spanje, ten slotte, wordt aangedrongen om loot boxes (opnieuw) onder de loep te nemen. Steeds meer landen voeren dan ook de strijd tegen gokken in videogames op.

Voorlopig kun je nog steeds met FIFA Ultimate Team aan de slag, maar het blijft de vraag voor hoe lang. Voor EA, dat het overgrote deel van zijn inkomsten uit de verkoop van microtransacties haalt, is het misschien wel eenvoudiger om een (populair) deel van de game gewoon ontoegankelijk maken, eerder dan het in overeenstemming met de lokale wetgeving te maken. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd.


Ben je op zoek naar meer informatie over FIFA 21? Begin dan eens bij onze artikels over de FIFA 21 release en meer en FIFA 21 gids en tips. Of bekijk het overzicht met de top 100 beste spelers in FIFA 21. We hebben zelfs de beste aanvallers, beste middenvelders, beste verdedigers en beste keepers in FIFA 21 opgelijst. Zelfs zijn we begonnen met het oplijsten van de beste spelers per competitie, zoals de top 20 beste spelers in de Premier League. Eveneens hebben we alle 5-sterren skill moves spelers op een rijtje gezet. Wil je beter leren spelen? Dan kan onze gids over goed verdedigen van pas komen.


Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article

FIFA 21

PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S, PC, Nintendo Switch

Related topics
Over de auteur
Maarten Denoo avatar

Maarten Denoo

Pietje-precies

Keerde het multiplayergeweld de rug toe en verdiept zich nu vooral in actie-RPG’s en co-opgames. Doctoraatsstudent gamen / gokken aan KUL.

Reacties