Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

De iPhone 5 onder de loep genomen

Hoe groot zijn de verschillen met de voorganger nu precies?

Op de persconferentie in het Yerba Buena Center for the Arts in het zonnige San Francisco kondigde Apple zoals verwacht de iPhone 5 en iOS 6 aan. Dat die aankondiging er zat aan te komen, wisten we eigenlijk al een tijdje. De uiteindelijke statistieken van het toestel die het grootste bedrijf ter wereld ons toonde gingen onze verwachtingen echter ver te boven.

Marketinghoofd bij Apple, Phil Schiller, noemde de nieuwe iPhone "the most beautiful product we've ever made", en eigenlijk geloven we hem. Het toestel weet zijn recentste en krachtigste voorganger, de 4S, op zowat alle vlakken te verbeteren. Niet alleen qua soft- en hardware, maar ook het gewicht (112 gram) en de dikte (7.6 mm) doen het beter dan de 4S. Indrukwekkend!

Het 4" scherm is opmerkelijk groter dan dat van de voorgangers en ook de resolutie van 1136 x 640 is een aanzienlijke upgrade tegenover de 4S. Het ding heeft tenslotte ook een 16:9 aspect ratio. Door de grotere display kan Apple nu ook meer dingen in een scherm proppen. Verwelkom dus onder meer een vijfde rij apps op het home-scherm. Dat scherm is volgens Schiller ook het meest accurate in de industrie, doordat de responstijd is verminderd en een extra laagje werd weggehaald.

Draadloze verbindingen zullen ook sneller zijn nu de iPhone 5 protocollen zoals HSPA+, DC-HSDPA, and LTE ondersteunt. De WiFi verbinding zorgt voor 2.4ghz en 5ghz op 802.11n, zodat er (in theorie) snelheden mogelijk zijn tot 100Mbps.

De nieuwe A6 processor is 22% kleiner dan A5, maar loopt twee keer zo snel én zorgt voor een langere autonomie dan de 4S.

Wat houdt deze nieuwe hardware dan in voor ons gamers? Nog voor de vraag in ons opkwam sprong Rob Murray van EA op het podium. Hij toonde Real Racing 3. Hij toonde dat de iPhone 5 graphics op het scherm kan toveren die tegen het fotorealisme aanleunen. "Full console quality", noemde Murray het. We geloven hem volledig en deze game is er eentje aan het begin van de cyclus van het toestel. Wat krijgen we te zien wanneer ontwikkelaars de volle capaciteit van het ding kunnen ontketenen? We krijgen ook een snelle blik op de multiplayer waar we een nieuwe optie van het Game Center opmerken dat spelers toelaat om tegen elkaar te racen op verschillende tijdstippen. Je hoeft dus nooit meer te wachten tot de lobby is volgelopen om een potje te scheuren op de baan.

De iSight camera heeft in dit nieuwe model 8Mp en kan foto's nemen met een resolutie van 3264 x 2448. Je krijgt er ook nog eens een panorama modus bovenop. Video's kunnen worden genomen in 1080p HD en je kan tijdens het filmen ook foto's nemen.

De nieuwe adaptor, de Lightning connector, is 80 procent kleiner, volledig digitaal en past langs beide kanten in de sleuf. Er zal ook een andere adaptor beschikbaar zijn zodat de iPhone 5 nog steeds op je oplader in je auto of een speaker dock kan worden aangesloten.

Het iOS 6 heeft ook enkele leuke nieuwigheden buiten de gamingwereld. Full screen Safari browser met iCloud tabs, Photostream sharing en het Passbook dat e-tickets, boarding passes enzovoort opslaat, en ga zo maar door.

Pre-orders kunnen vanaf deze vrijdag worden geplaatst en het toestel zelf wordt eind september verwacht. Prijzen in de VS zijn dezelfde als die voor de 4S: $199 voor het 16Gb model, $299 voor 32Gb en $399 voor grootverbruikers die het 64Gb model willen.

Getagged als

Over de auteur

Niels Jani avatar

Niels Jani

Tekstspuier

Niels heeft een ongezonde obsessie voor alles wat met gamen te maken heeft. Zijn therapeut raadde hem dan ook aan om voor Eurogamer te beginnen schrijven.

Reacties