Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Internationale Vrouwendag - 10 sterke vrouwelijke gamepersonages

Deze dames laten duidelijk niet met zich sollen.

Het stereotype dat gamen louter een mannenhobby is, gaat anno 2016 niet meer helemaal op. Er zitten niet alleen steeds meer vrouwen aan de pc of console, maar ook in games zelf. Relatief gezien zijn dat er nog steeds te weinig, dus daarom is het hoog tijd om enkele vrouwelijke gamepersonages in het middelpunt te zetten.

In dit overzicht komen aanhankelijke types als Princess Peach of Ashley Graham die je keer op keer moeten redden niet aan bod. Er is evenmin aandacht voor irritante personages als Vanille en Navi die het bloed onder je nagels vandaan halen. Nee, de volle aandacht gaat uit naar krachtige dames die hun mannetje staan.

Samus Aran (Metroid-serie)

De eerste Metroid-game uit 1986 is niet alleen een regelrechte klassieker, maar heeft een van de meest verrassende eindes ooit. Na talloze Space Pirates en eindbaas Mother Brain verslagen te hebben, komt een opmerkelijke onthulling. De protagonist blijkt geen man of cyborg te zijn, maar is een voluptueuze dame in een Power Suit. Samus Aran is daarmee een van de eerste vrouwelijke personages in de gamegeschiedenis. Met talloze games op elke Nintendo-platform is de oudgediende inmiddels niet meer weg te denken.

Ellie (The Last of Us)

Ellie mag dan wel als twee druppels water op Ellen Page lijken, de Canadese actrice heeft niets met deze game te maken. Laat je niet misleiden door Ellies kinderlijke uiterlijk. De pientere puber is namelijk niet op haar mondje gevallen. In een post-apocalyptische wereld vol geïnfecteerde mensen houdt de dappere Ellie zich staande. Hoewel je het grootste gedeelte van The Last of Us met de verbitterde vaderfiguur Joel speelt, is de band tussen de twee overlevenden zo aangrijpend dat haar complexe karakter onmisbaar voor het verhaal is.

Faith Connors (Mirror's Edge)

Rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan. Mirror's Edge is met zijn parkourelementen een vreemde eend in de bijt, maar groeide al snel uit tot een culthit. Het is dan ook niet zo vreemd dat acht jaar na de release een 'reboot' van de game komt. Dat is grotendeels te danken aan de rebelse Faith. Met haar iconische gezichtstatoeage en pittige kapsel neemt ze het met gevaar voor eigen leven op tegen de onderdrukkende regering. De atletische free runner zegt misschien niet veel, maar laat met verve haar vuisten en voeten spreken.

Lara Croft (Tomb Raider-serie)

Lara Croft maakte in 1996 haar debuut in de driedimensionale action-adventure game Tomb Raider. Haar geestelijke vader Toby Gard had oorspronkelijk echter andere plannen: een mannelijke equivalent van Indiana Jones. De keuze voor een vrouwelijke protagonist heeft de ontwerper uiteindelijk geen windeieren gelegd. De Britse archeologe groeide dankzij de nodige metamorfoses al snel uit tot meer dan enkel een lustobject met omvangrijke boezem. Stoer, atletisch en avontuurlijk, maar inmiddels ook jong en kwetsbaar. Als er één vrouw haar mannetje wel staat, dan is het Lara Croft.

Chun-Li (Street Fighter-serie)

“Zo, waar gaan die mooie beentjes heen?” Het is een opmerking die je als man beter voor jezelf houdt, aangezien Chun-Li er meedogenloos hard mee kan trappen. Daarnaast is ze ook ontzettend snel en behendig. De Chinese dame debuteerde in 1991 in Street Fighter 2. Daar is ze als undercoveragent op zoek naar M. Bison, die verantwoordelijk is voor de moord op haar vader. Bovendien is Chun-Li het eerste vrouwelijke personage in een fighting game. Ondanks de nodige concurrentie van Cammy, Rose en enkele andere vrouwelijke straatvechters, is Chun-Li niet uit de serie weg te slaan.

Alyx Vance (Half-Life 2)

Je moet als vrouw heel wat ballen aan je lijf hebben om naast een iconisch figuur als Gordon Freeman te staan. Als dochter van wetenschapper Eli Vance groeit ze op in de Black Mesa Research Facility. Tijdens haar afgeschermde jeugd ontwikkelt ze haar eigen robotvriend Dog om haar te beschermen. Ze wordt uiteindelijk een van de spilfiguren van de Resistance in City 17. Wanneer Freeman ten tonele verschijnt, trekt ze samen met hem op pad om de Combine te verslaan. Gelukkig maar, want zonder haar zou Gordon al lang onder de zoden liggen. Alyx is niet zomaar een vrouwelijk sidekick. Ze is doorheen heel Half-Life 2 je volwaardige partner, net zoals het hoort.

Maxine Caulfield (Life is Strange)

De episodische adventure game Life is Strange is een aangename verrassing uit 2015. Dat is mede te danken aan het meeslepende verhaal rondom het hoofdpersonage Max. Het leven van de gevoelige jongedame komt volledig op zijn kop te staan wanneer ze ontdekt dat ze bovennatuurlijke krachten heeft. De lieve Max lijkt misschien niet zo stoer als de andere dames in deze lijst, maar schijn bedriegt. Ze krijgt namelijk heftige ethische dilemma's voor haar kiezen. De rebelse Chloe is het tegenovergestelde, maar dat maakt de chemie tussen beide vriendinnen des te aantrekkelijker.

Jade (Beyond Good and Evil)

Jade is in meerdere opzichten een bijzondere dame. In een masculiene periode gedomineerd door stoere gasten als Solid Snake, Max Payne en Sam Fisher maakt zij haar entree. Dat is niet makkelijk in een wereld waarin vrouwelijke gamepersonages hun gebrek aan inhoud met hun cupmaat moeten compenseren. Toch zet Ubisoft in Beyond Good and Evil bewust een ander type neer. Jade is een medelevende fotojournaliste met kwaliteiten en tekortkomingen. Ze heeft dus vooral menselijke trekjes en schetst daarmee een realistischer beeld van dames dan louter schietgrage sekssymbolen. Dat maakt Jade populair bij zowel mannelijke als vrouwelijke gamers.

Bayonetta (Bayonetta-serie)

Haar latex pakjes en hoge hakken verraden het niet, maar deze heks is al 605 jaar oud. Waar ze precies vandaan komt, is voor iedereen een raadsel, inclusief haarzelf. Het staat wel vast dat haar schoenrevolvers en overdreven seksualiteit een nefast effect hebben op haar engelachtige tegenstanders. Haar uiterlijk is overdreven en haar uitspraken zijn vaak onnodig dubbelzinnig, maar één ding is zeker: deze sterke vrouw laat zich niet kisten. Die ene keer dat ze 500 jaar op de bodem van de oceaan doorbracht niet meegerekend. Hoe dan ook, Bayonetta is een sterke vrouw die eigenhandig in 2009 het brawler-genre terug op de kaart zette.

Jill Valentine (Resident Evil-serie)

"That was too close. You were almost a Jill sandwich." Twintig jaar geleden zette Resident Evil het survival horror-genre definitief op de kaart. Jill Valentine was misschien minder sterk en snel dan Chris Redfield, maar had een grotere inventaris en direct een pistool tot haar beschikking. Dat maakt het vrouwelijke hoofdpersonage echter niet minder krachtig, want Jill weet wel raad met hersenetende zombies, gemuteerde honden en gigantische spinnen. En natuurlijk met zakkende plafonds.

Over de auteur
Redactie avatar

Redactie

Teamwork!

Dit artikel is tot stand gebracht door verschillende Eurogamer Benelux-redacteurs. Teamwork!

Reacties