Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

In Metroid Prime: Federation Force stampen Mechs in Samus' voetsporen

Hands-on met de spin-off.

Hoewel Samus de beste premiejager is die het universum ooit gekend heeft, is de dreiging van Space Pirates nog altijd aanwezig. Ditmaal in het Bermudastelsel, waar op drie planeten activiteit van de ruimtebende is gedetecteerd. En wanneer Samus niet beschikbaar is, moet de Federation Force de klus klaren. Metroid Prime: Federation Force is het nieuwste deel in de Metroid-reeks, maar pakt het anders aan dan zijn voorgangers.

De game laat met herkenbare first person shooter-gameplay zien dat het onderdeel van de Metroid Prime-reeks is. Metroid Prime: Federation Force is op multiplayer gericht. Hoewel je de game solo kunt spelen, raadt Nintendo aan om met een team van vier spelers de Space Pirates te lijf te gaan. Het gaat er namelijk fel aan toe op de planeten in het Bermudastelsel, waardoor teamwork uiterst belangrijk is. Om de gevaren te trotseren gebruik je een Mech die uitgerust is met technologie uit Samus' Varia Suit.

De standaard knoppenlayout gebruikt de gyroscoop van de Nintendo 3DS. Daarmee kijk je rond, terwijl je met de Circle Pad loopt. Wanneer je een Lock-On uitvoert, gebruik je de gyroscoop om preciezer op kwetsbare delen te vuren. Dat doe je met de L-knop, waarna je meteen de mogelijkheid hebt om rondom je doelwit te strafen. Heb je een New Nintendo 3DS of een Circle Pad Pro, dan kun je met de rechterstick de functie van de gyroscoop overnemen. Hoewel je Mech redelijk mobiel is dankzij de boosters die je laten zweven en ontwijken, is hij niet bepaald snel. Dat lijkt haaks te staan op de actie in de game, maar omdat we tijdens het preview-evenement in een team van vier speelden, konden we elkaar rugdekking geven.

De Mech is op verschillende manieren te personaliseren. Allereerst kun je de taal en het geslacht van je piloot aanpassen, wat te horen is in de vooraf gedefinieerde voicechat-berichten. Dan zijn er nog verfkleuren en patronen te kiezen, van stoere Amerikaanse adelaars tot felgekleurde polka dots. Daar speelt de amiibo-support van Federation Force ook een rol in. Je kunt namelijk een amiibo gebruiken om een daarop geïnspireerd kleurenpatroon te ontgrendelen.

Voordat een missie van start gaat, krijg je de kans om Mods te installeren. Die Mods variëren van extra schade en extra capaciteit, tot een Auto-Revive en betere reparaties. Zo kun je jezelf een rol in het team aanmeten, van actieheld tot veldmedicus en alles daartussenin. Vervolgens krijg je een kist met items voorgeschoteld, waar alle spelers tegelijkertijd kiezen welke AUX-wapens ze meenemen. AUX-wapens zijn bijvoorbeeld Missiles, Fire Shots of Decoys in de vorm van Samus. De inhoud van die kist is afhankelijk van de missie die je speelt.

In elk level is een uniek element te ontdekken. In het ene lossen we puzzels op door kleine ballen in sloten te schieten. Vervolgens lokken we op een besneeuwde planeet reusachtige ijsmonsters in een kooi, om tot slot Metroid-eieren uit een laboratorium te stelen. Dat alles terwijl Space Pirates en ander bekend gespuis uit het Metroid-universum je van alle kanten belagen. Tegelijkertijd zijn er op verborgen locaties meer Mods te vinden, die vaak alleen toegankelijk zijn met het juiste AUX-wapen. Je kunt ook bepaalde computers scannen voor wat extra achtergrondverhaal.

Alles wat je in een level doet, geeft je punten. Bij het voltooien van een missie worden de punten opgeteld en wordt een top vier samengesteld. Pas dan is het ook bekend welke Mods je gevonden hebt. De speler bovenaan de lijst mag als eerste een Mod kiezen, en dat rouleert totdat alle Mods zijn verdeeld. Daarna is het weer snel door naar de volgende missie.

Maar de Federation Force houdt ook wel van wat luchtiger tijdverdrijf. Ze gebruiken hun Mechs ook voor de balsport Blast Ball, wat eenvoudig te omschrijven is als Rocket League in Mechs. Je speelt Blast Ball in twee teams van drie spelers en je gebruikt je armkanon om de bal in het doel van de tegenstander te schieten. De uitdaging komt wanneer na elk doelpunt het doel van de tegenstander kleiner wordt, en het logischerwijs moeilijker is om te scoren. Blast Ball is via Download Play te spelen, in tegenstelling tot de Campaign waar iedereen een cartridge nodig heeft.

Tijdens het preview-evenement hebben we Samus nog niet gezien, hoewel Nintendo wel heeft aangegeven dat de beste premiejager in het universum een rol heeft gekregen. De gameplay komt wel overeen met Metroid Prime, en is ditmaal bedoeld als een shooter voor diegenen die nog niet bekend met het genre zijn. Als de unieke gameplay-elementen in elk level te vinden zijn en Blast Ball nog wat variatie op zijn standaardmodus krijgt, kan Metroid Prime: Federation Force een mooi totaalpakket worden.

Metroid Prime: Federation Force komt op 2 september uit voor de Nintendo 3DS.

Over de auteur

Sander van Leth avatar

Sander van Leth

Retrogamesnob

Sander speelt zo'n beetje alles wat los en vast zit, als het maar beweegt. Is er heilig van overtuigd dat er niets mooier klinkt dan de muziek van de SNES.

Reacties

More Previews

Meest recente artikelen