Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

In de nieuwe Saints Row kun je bijna álles personaliseren

Customization Showcase.

De nieuwe Saints Row lijkt aanvankelijk met beide voetjes terug op de grond te keren. Gedaan met metershoge sprongen of rondvliegen met demonenvleugels. Je gaat naar de stad Santo Ileso in het zuidwesten van de Verenigde Staten, gewapend met relatief normaal wapentuig en een uitgebreide garage aan voertuigen. Alhoewel… De ‘customization showcase’ voor Saints Row toont dat de over-de-tophumor van de reeks zeker aanwezig blijft. De mate waarin je je personage, wagens, wapens en bende kunt customizen, lijkt namelijk de overtreffende trap.

Ja, ook in de vorige Saints Row-games was je in staat om je personage tot in detail aan te passen. De nieuwste telg doet echter zijn uiterste best om voor de meest uitgebreide ‘character creator’ ooit in een game te gaan. Je neus en ogen heb je weliswaar al vaker aangepast in games, maar wat dacht je van tanden en prosthetische lichaamsdelen? Ook je huidskleur is een kwestie van persoonlijke smaak. Wil je groen of blauw zijn? Of eerder lijken op de Tinnen Man uit de Wizard Of Oz? Alles kan. Zelfs asymmetrische aanpassingen zijn mogelijk. De linker- en rechterhelft van je gezichten hoeven er dus niet hetzelfde uit te zien, wat voor bijzonder unieke creaties moet zorgen. Je kunt ook je wandelstijl aanpassen en bijvoorbeeld de hele stad op de toppen van je tenen verkennen.

Cover image for YouTube videoSAINTS ROW – Like a Boss – Ultimate Customization Trailer [PEGI]

Kledij heeft altijd al een grote rol gespeeld in de reeks en de nieuwe Saints Row belooft de grootste garderobe voor de serie ooit. Schoenen, broeken, t-shirts, volledige outfits zoals een clownspak… Je kiest naar believen en mixt en matcht erop los. Deze keer heb je ook een uitgebreide keuze aan sokken. Gezien we in het zuidwesten van de VS zitten, kunnen ook winkels met cowboylaarzen niet ontbreken. Ben je je uiterlijk beu? Dan kun je via een app op je in-gamesmartphone ‘on the fly’ aanpassingen doen – zowel qua lichaamsbouw als kledij.

Ook je garage is volledig aanpasbaar. De ontwikkelaar belooft meer dan 80 ‘rides’ die je vervolgens tot in detail kunt aanpassen. Je kiest velgen, hoe de turbo op je motorkap eruit ziet, of je wagen zijpanelen heeft, hoe ver je wielen uitsteken of hoe hoog ze staan, welke kleur neon er onder je wagen hangt… Het is bijna alsof je naar Need For Speed: Underground zit te kijken. De motorgeluiden en het geluid van schakelen kun je naar believen aanpassen, alsook de claxon. Zei daar iemand clowntoeter?

Cover image for YouTube videoSAINTS ROW – Game Awards Gameplay Trailer

En dan zijn er nog extra opties die een invloed op je speelstijl hebben. Zo zijn er ‘ejector seats’ waarmee je je personage metershoog de lucht in lanceert om vlot via je wingsuit verder te gaan. Je kunt een sleeptouw aan je wagen zetten, waarmee je vervolgens andere voorwerpen meesleept zoals een bus vol panikerende burgers. Of waarom geen sloopkogel achteraan je wagen hangen zodat je achtervolgende politiewagens naar de schroothoop verwijst? Volgens ontwikkelaar Volition stopt het feestje daar niet, want de game heeft ook boten, hovercrafts, dirtbikes, gevechtsvliegtuigen, helikopters en meer. Volgens de ontwikkelaar hebben ze allemaal evenveel aanpasbaarheid. Benieuwd hoe dat uitpakt.

Geen Saints Row zonder een arsenaal aan wapens. Hoewel Volition nog geen knotsgek wapentuig heeft voorgesteld, maakte het in deze presentatie wel duidelijk dat je je geweren volledig kunt personaliseren. Dat lijkt heel ver te gaan. Je hoeft niet zomaar je wapen in een ander kleurtje steken, maar kunt zelfs de onderdelen verschillende kleuren geven. Wil je een ‘glossy’ of ‘metallic’ afwerking van de kolf of van de loop? Wil je stickers plakken? Of wil je je wapens in een andere verpakking steken? Er lijkt haast geen limiet op de mogelijkheden. In de preview kwamen voorbeelden van een raketwerper in een gitaarkoffer, en een machinegeweer in de vorm van een paraplu. Handig!

Cover image for YouTube videoSAINTS ROW Official Announce Trailer

Tot slot kun je de stijl van je bende naar believen aanpassen. Jij bent immers de Boss. In je hoofdkwartier kun je in bepaalde secties standbeelden en andere decoraties plaatsen. Je bepaalt ook hoe je bendeleden eruitzien en wat voor wagens ze besturen. Een K-Pop-bende doen rondrijden in monstertrucks behoort dus tot de mogelijkheden. Je kiest ook hoe je criminele bende zich qua businessmodel uitbreidt. Er zijn veertien gebieden die je naar believen invult met het crimineel imperium van je dromen.

Saints Row schuift dichter naar het realisme tegenover deel vier, maar dat betekent niet dat de reeks plots zijn geweldige humor is verloren. De enorme aanpasbaarheid van je personage, wagens, wapens en je bende tonen aan dat ontwikkelaar Volition je nog steeds in staat wil stellen om naar hartenlust ongein uit te halen. De nieuwe Saints Row komt uit op 23 augustus 2022. Stuur gerust een screenshot door van hoe bizar jouw hoofdpersonage eruitziet.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article

Saints Row (2022)

PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S, PC

Related topics
Over de auteur
Carl Vander Maelen avatar

Carl Vander Maelen

Muggenzifter

Gepassioneerde gitarist die games zoveel als mogelijk in zijn doctoraat in het Recht probeert te betrekken.

Reacties