Skip to main content

Immortals: Fenyx Rising vliegt dicht bij de zon

Draagt een Hyliaans masker.

Na de Immortals: Fenyx Rising preview van onlangs heeft Ubisoft opnieuw een uitnodiging verstrekt om een kijkje te nemen naar de aankomende openwereldtitel. Ditmaal geen speciaal ontworpen demopretpark, maar de eerste vier uur van de game. Daarin wordt een beter beeld geschetst van hoe de game verloopt. De vorige keer bleven de vergelijkingen met Zelda: Breath of the Wild niet uit, en die vergelijkingen worden deze keer dubbel en dwars bevestigd.

Fenyx is een schipbreukeling die op de Golden Isle strandt, waar ze verzeild raakt in een queeste om de goden te redden van de titaan Typhon en de poorten naar Tartaros te sluiten. Het verhaal wordt verteld door Prometheus met soms wat kleurrijke revisie van Zeus. Doordat de twee regelmatig met elkaar bekvechten, neemt het verhaal soms gekke wendingen. Fenyx gedraagt zich soms spontaan als een cartooneske held, een monster verandert van omvang en Zeus probeert zelfs het verhaal tot een vervroegd einde te brengen, inclusief aftiteling. Twee onbetrouwbare vertellers die elkaar nauwelijks mogen, zorgen samen voor een komische noot die geregeld een glimlach op mijn gezicht toverde.

Bekijk op YouTube

In deze preview was het domein van Aphrodite speelbaar, met uitgestrekte grasvelden en weelderige natuur. Het moet gezegd dat dit gebied minder dicht opeengepakt is als The Forgelands uit de vorige preview. Een centraal punt in dat gebied is de Hall of the Gods, waar je Fenyx kunt upgraden met extra gezondheid, stamina en nieuwe vaardigheden. Ook kun je te allen tijde Fenyx van een facelift voorzien. Tot slot zijn er een smidse en een ketel om respectievelijk je uitrusting te verbeteren en geneeskrachtige drankjes te brouwen. Buiten de Hall of the Gods zijn er maar weinig locaties waar je jezelf kunt verbeteren, dus een goede voorbereiding is essentieel in Immortals: Fenyx Rising.

De goden die over de gebieden heersen, zijn van hun essentie beroofd. Zo is Aphrodite bijvoorbeeld in een boom veranderd en heeft ze een overmatig liefelijke persoonlijkheid, terwijl ze normaliter een pak meer ondeugend is. Fenyx moet door middel van verschillende missies de Goden helpen herinneren wie ze zijn. Tijdens de preview rol je een overmaatse parel van een heuvel af, het water in. Het schuim van de plons brengt je dan weer naar Aphrodite, een verwijzing naar de overmatig gekuiste oorsprongsmythe van de godin. Als beloning wordt je gezegend, in dit geval met een second wind die activeert wanneer je al je gezondheid verliest. En als je denkt dat dat lijkt op de krachten die je van de helden in Breath of the Wild krijgt, ben je daar niet de enige in.

Sterker nog, het bovenstaande bevestigt des te meer hoe flagrant Ubisoft leentjebuur bij de laatste Legend of Zelda speelt. Zoals de eerste preview al aanstipte, lijkt de volledige gameplay een-op-een overgeheveld naar Ubisofts titel. Je plaatst je eigen icoontjes op de map, zoekt hooggelegen plekken op om met je farsight het landschap te verkennen, ontdekt Vaults waarin je puzzels oplost om je uithoudingsvermogen te verhogen, zweeft over het landschap met je Ikarosvleugels, temt paarden om je reis over land te versimpelen en ga zo maar door. Nagenoeg elk gameplayelement kent een parallel met Breath of the Wild. Goed, de combat is uitgebreider en wapens kunnen niet stuk, maar dat lijkt vooralsnog niet genoeg om Immortals: Fenyx Rising van zijn inspiratiebron te onderscheiden, zelfs niet als je het eerder genoemde verhaal en de Hall of the Gods daarbij optelt.

Deze preview heeft vooral nog meer bewezen dat Fenyx' avontuur een derivaat is. Ubisoft lijkt niet te willen verbloemen waar Immortals: Fenyx Rising de mosterd haalt. Dat is an sich helemaal prima, maar de grens tussen inspiratie en kopie wordt daar mogelijk te veel door vervaagd. Of het verhaal en de combat hier verandering in brengen, moet nog blijken. Als Fenyx maar niet door hybris ten val komt.

Immortals: Fenyx Rising komt op 3 december 2020 uit op de pc, PlayStation 4 en 5, Nintendo Switch, Google Stadia, Xbox One, Xbox Series S en Xbox Series X. Een demo van de game is vanaf vandaag gratis op Google Stadia te spelen.

Read this next