Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

HyperX Cloud Stinger headset review - Steekt erboven uit

Steekt erboven uit.

Eurogamer.nl - Aanrader badge
Comfort, functionaliteit en geluidskwaliteit maken samen van de HyperX Cloud Stinger een topper in zijn prijscategorie.

Hoewel hardwaregigant Kingston zich nog maar sinds 2014 op gaming accessoires focust, heeft het bedrijf onder de merknaam HyperX al heel wat indruk gemaakt. De HyperX Cloud headset is een begrip geworden. Zowel in eSports waar de koptelefoon door meerdere pro-teams wordt gedragen, als bij gewone gamers die van betaalbare kwaliteit houden. Met de nieuwe HyperX Cloud Stinger wil het bedrijf in de eerste plaats comfort aanbieden, maar zonder aan functionaliteit in te leveren. En tegen dezelfde betaalbare prijs die consumenten van de Cloud-serie gewend zijn.

Als je de Cloud Stinger voor het eerst draagt, valt meteen op hoe licht de headset is. Met slechts 275 gram belast de hoofdtelefoon je nek nauwelijks. Het lichte gewicht wil echter niet zeggen dat de headset goedkoop aanvoelt. De buitenkant van hard plastic herbergt namelijk een ijzeren raamwerk. Door de aanpasbare slider en een extra kussentje bovenaan staat de koptelefoon stevig op je hoofd, zonder te klemmen.

Die robuustheid komt ook in het design naar voren. Het ontwerp doet denken aan de koptelefoon van een piloot, waarbij de oorschelpen mooi in het geheel aansluiten. De matte zwarte kleur en rode details geven het geheel een stijlvolle afwerking.

De oorschelpen omsluiten je oren volledig met een zachte memory foam die met leder is afgewerkt. De kussens zijn redelijk dik waardoor ze je oren niet belasten, maar de al minimale druk er mooi rond verdelen. Bovendien dempen ze op die manier heel wat geluid van buitenaf. Qua comfort kan de HyperX Cloud Stinger bij de beste in zijn klasse gerekend worden.

Naast comfort speelt ook gebruiksvriendelijkheid een rol. Met de slider onderaan de rechteroorschelp pas je het volume aan zonder dat je aan de instellingen van je pc of console moet sleutelen. Erg handig en nauwkeurig, maar als je de volume te laag zet, valt het stereogeluid meermaals weg. Dat is echter enkel een probleem bij de onderste tien à vijftien procent van de slider, een volume waar je tijdens het gamen of muziek beluisteren voortdurend boven zit.

De microfoon beweegt makkelijk verticaal van je oor naar je mond. Horizontaal is er dankzij het zachte plastic omhulsel nog voldoende speelruimte om hem precies goed te krijgen. Als je de microfoon naar boven klikt, gaat hij automatisch op mute. Dat is handig als je even een privégesprek moet voeren, maar net als bij het volume dit niet in een menu wilt aanpassen. De opnamekwaliteit is helder en voldoet aan de noden van een doorsnee gamer. Verwacht echter geen professionele kwaliteit, maar meer dan voldoende klaarheid om je aan je teamgenoten verstaanbaar te maken. In tegenstelling tot de gewone Cloud headset kan de microfoon echter niet losgekoppeld worden.

Ten slotte kun je de oorschelpen negentig graden draaien om ze makkelijker op je schouders te laten rusten. Dat komt van pas als je de headset even moet afzetten en niet wilt dat de zijkanten in je nek gaan steken. Enig klein detail: de koppelingen hadden iets stroever gemogen, nu draaien de schelpen te vlot en is het even aanpassen bij het op- en afzetten.

Naast comfort en functionaliteit staat of valt een headset natuurlijk met de geluidskwaliteit. Opnieuw voldoet de Cloud Stinger aan de hoogste standaarden. Het geluid is helder en de 50mm directional drivers zorgen voor extra diepgang.

Hoewel de headset enkel stereogeluid ondersteunt, zorgen de drivers er toch voor dat je tijdens het gamen de bron van het geluid precies kunt lokaliseren. Niemand zal je dus in bijvoorbeeld CS:GO of Call of Duty ongemerkt langs achteren bestormen. Ook tijdens het beluisteren van muziek komt elk klein detail naar de oppervlakte, al had de bass hier en daar wat dieper gemogen. Over heel de lijn beschouwd biedt de Cloud Stinger echter een uitstekende luisterervaring voor zijn prijscategorie.

Opnieuw zet HyperX de gevestigde namen in de headset-industrie onder druk. Voor een richtprijs van 60 euro biedt de HyperX Cloud Stinger comfort, functionaliteit en geluidskwaliteit. Kortom, een nieuwe standaard in zijn prijscategorie.

De HyperX Cloud Stinger headset is nu verkrijgbaar en compatibel met de pc, PlayStation 4, Xbox One en Wii U.

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Over de auteur
Bruce Vandeweyer avatar

Bruce Vandeweyer

Afgekickt

Speelt zelf steeds minder en minder games, maar blijft als liefhebber het wereldje volgen.

Reacties