Skip to main content

Zo stel je een nieuwe PS4-theme in

Een persoonlijke touch.

De PlayStation 4 heeft standaard de blauwe Flow-achtergrond. Ben je daar op uitgekeken of houd je simpelweg niet van blauw? Dan zijn er andere thema's (themes) in te stellen. Themes veranderen niet alleen de kleuren maar vaak ook de geluidseffecten. Een nieuw thema instellen doe je als volgt.

Tip: Voor de meeste van onderstaande opties heb je minstens firmware v2.00 nodig. Voor zover je dat nog niet gedaan hebt: verbind je PlayStation 4 met het internet. Als het goed is start er automatisch een update die de nieuwe firmware installeert. Dan pas kun je met dynamische thema's aan de slag.

Ga eerst naar de instellingen van de PlayStation 4 door op omhoog te drukken in het hoofdmenu en rechts te kiezen voor het gereedschapskist-icoontje. Eenmaal daar scroll je een stukje naar beneden en kies je voor de optie Themes.

Standaard zie je maar één thema, Flow (Beweging in het Nederlands). Kies daarvoor om het thema van kleur te laten veranderen. Zo kies je bijvoorbeeld uit donkerrood, roze, of grijs.

Wil je eens iets heel anders proberen? Dan zijn er ook nieuwe thema's te downloaden. Ga daarvoor naar de PlayStation Store door in het hoofdmenu op omhoog te drukken en links te kiezen voor het Store-icoontje. Thema's zijn een beetje weggestopt in de PlayStation Store. Je vindt ze onder 'Games' en dan 'Thema's.'

Je ziet dat sommige thema's gratis zijn en dat sommige geld kosten. Als je ervoor moet betalen, dan kosten ze over het algemeen 1,99 euro. Selecteer het thema wat je wilt hebben om hem te downloaden. Zodra de download klaar is, vind je hem in het thema-settingsmenu!

Sinds kort zijn thema's ook direct vanuit het themamenu te downloaden. Kies daarvoor de optie 'Zoeken in de PlayStation Store.'

PlayStation 4 Themes

Op het moment van schrijven heb je keus uit de volgende extra thema's:

 • Final Fantasy XIV: A Realm Reborn
 • Call of Duty: Advanced Warfare
 • Destiny
 • Far Cry 4
 • 20-jarig bestaan van PlayStation (inclusief PSOne-opstartgeluid!)
 • The Hobbit: The Battle of the Five Armies
 • The Order: 1886
 • LittleBigPlanet 3
 • The Playroom Robo's
 • Papiersculptuur
 • Rechthoeken
 • Spiralen

Maar wacht, er is meer. Er zijn nog wat manieren om je PlayStation 4 net iets meer eigen te maken. Ga daarvoor naar de Settings en scroll een stukje omlaag voor Sound and Screen, ofwel Geluid en Scherm in het Nederlands.

By System Music (Systeemmuziek) en Key Tone (Toets toon) kun je respectievelijk de achtergrondmuziek van het hoofdmenu uitzetten en het geluidje dat je hoort als je selecties maakt. Het wordt er wel een beetje een stille boel van, vind je niet?

Mis je trouwens niet iets? Als je ook een PlayStation 3 in bezit hebt, dan vraag je je wellicht af of je ook zelf achtergronden kan instellen op de PlayStation 4. Helaas, die mogelijkheid is er momenteel (nog) niet.

Waar je op de PlayStation 3 nog zelf foto's en wallpapers kon instellen als achtergrond als op een pc, is die optie op Sony's nieuwste console in geen velden of wegen te bekennen. Je zit dus vast aan de thema's die al dan niet gratis beschikbaar worden gesteld in de PlayStation Store. Jammer maar helaas!

Read this next