Skip to main content

Ruimte vrijmaken op de harde schijf (HD) van je PS4

Wat te doen wanneer de HD van je PS4 vol is en je je savedata wil behouden?

Op de interne harde schijf van de PlayStation 4 past in theorie 500 GB aan data. Dat lijkt wellicht veel, maar in de praktijk kom je er al snel achter dat je met de installatie van wat games en de alsmaar groter wordende patches snel de limiet bereikt. Als je toch nieuwe games wilt blijven spelen, moet je dus ruimte vrijmaken. Hoe doe je dat? Nou, heel gemakkelijk!

Tip: Bij het verwijderen van gamedata blijven je save-bestanden bestaan. Je verliest dus geen voortgang, tenzij je er expliciet voor kiest ook de save-bestanden te verwijderen.

Tip: Raak je het echt zat dat je harde schijf telkens vol raakt? Overweeg dan automatische updates uit te zetten. Dit kun je per game doen door de gamedate te verwijderen, en dat is wat er in deze tutorial aan bod komt. Wil je helemaal geen automatische updates meer bij het opstarten van je console? Ga dan naar Settings > System > Automatic Downloads and Uploads en haal het vinkje weg voor Saved Date and Update Files. Houd er wel rekening mee dat je dan dus helemaal geen patches meer binnenkrijgt.

Ga eerst naar het settings-menu van je PlayStation 4. Daar kom je door omhoog te drukken in het hoofdmenu en te kiezen voor het gereedschapskist-icoontje. Kies daarna voor System Storage Management (Systeemopslagbeheer in het Nederlands).

Je komt nu in een menu met verschillende opties. Je data is namelijk opgedeeld in verschillende categorieën. Zo kun je ervoor kiezen je save-bestanden te bewaren. Altijd handig, want die nemen relatief weinig ruimte in beslag. Je vindt ze onder Application Saved Data.

Screenshots en video's die je met de Share-knop hebt gemaakt, vind je in de Capture Gallery. Speciale achtergrondthema's staan in Themes. Onderaan zie je direct hoeveel vrije ruimte je nog overhebt, bovenin hoeveel er in totaal wordt gebruikt. Kies voor nu voor Applications.

Gamedata verwijderen

Je ziet nu een overzicht van alle games die je hebt geïnstalleerd. Kies een game om er meer informatie over te zien, als je wilt. Voor het verwijderen van data is dit verder niet nodig, want in dit menu kun je er alleen voor kiezen terug te gaan naar het overzicht.

Druk in het overzicht op de Options-knop. Je ziet aan de rechterkant nu direct de optie om de data te verwijderen. Wil je juist zien welke games de allermeeste ruimte innemen? Kies dan eerst voor Sort by en dan voor Size. De grootste games staan automatisch bovenaan.

Goed, data verwijderen! Want dat is waar we hiervoor zijn. Wanneer je op Delete drukt, kun je kiezen welke games je wil verwijderen. Wil je meerdere tegelijk verwijderen, selecteer de games dan en druk op Enter (de X-toets). Kies daarna nogmaals voor Delete en daarna voor OK. De data is nu verwijderd en je hebt weer ruimte over voor andere games!

Tip: Zodra gamedata is verwijderd, worden er ook niet automatisch meer updates voor die games gedownload. Als je een game niet meer speelt, is het dus sowieso handig de data te verwijderen. Dat scheelt weer.

Heb je nu niet genoeg aan de hardeschijfruimte die de PlayStation 4 biedt? Dan kun je de harde schijf vervangen voor eentje met meer ruimte. 2 terabyte, bijvoorbeeld. Daarvoor moet je wel je PlayStation 4 open sleutelen, dus je hebt er wat meer werk van. Omdat dit technisch wat lastiger is, lees je daarover later meer in een ander artikel.

Read this next