Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Horizon Forbidden West levels uitgelegd: zo verdien je snel XP, gebruik je Skill Points en je max level cap uitgelegd

Wat betekent je level in Forbidden West en hoe verhoog je het?

Levelen in Horizon: Forbidden West zal zeer bekend aanvoelen als je Horizon: Zero Dawn hebt gespeeld, maar deze keer zijn er wel wat belangrijke verschillen bij de skill tree die je aandacht verdienen.

Zoals altijd zal je XP krijgen als je quests voltooid hebt of bepaalde dingen doet - we leggen je hieronder uit hoe het level-systeem werkt, wat XP betekent en hoe je skill points gebruikt om Aloy sterker te maken.

Op deze pagina:

Hoe is Horizon Forbidden West in vergelijking met z'n voorganger Zero Dawn?Bekijk op YouTube

Horizon Forbidden West's level-systeem uitgelegd

In tegenstelling tot andere games waar jij een personage moeten laten levelen, zal Aloy's level geen invloed hebben op de meeste van haar stats in Horizon Forbidden West - ondanks dat je meer levenspunten krijgt, zal Aloy bijvoorbeeld niet automatisch meer damage doen. In plaats daarvan krijg je skill points wanneer je een level omhoog gaat of een quest voltooit.

Je kunt het aanbevolen level dat de game je toont bij elke hoofdmissie volledig negeren, maar zoals bij de vele activiteiten in Forbidden West, kun je snel XP krijgen en het jezelf makkelijker maken.

Bij elk level dat je bereikt of quest die je voltooit, zal je skill points krijgen. In het quest menu van Forbidden West kun je zien hoeveel XP, skill points en andere bonussen je krijgt bij alle missies voor je ermee aan de slag gaat. Dat is erg handig als je wilt beslissen welke missie je als eerst wilt voltooien.

Snel XP verdienen in Horizon: Forbidden West

In de eerste uren van de game, maak je enkel progressie door main quests te doen. Zijmissies zullen pas verschijnen van zodra je Chainscrape, de eerste volwaardige nederzetting, bereikt.

De verhaalmissies zorgen voor een constante stroom aan XP. Als jij je echter geen andere activiteiten doet in Forbidden West, dan zal Aloy's level op een bepaald moment lager zijn dan het aanbevolen niveau voor de volgende verhaalmissie. Niets houdt je tegen om verder te gaan met het verhaal, maar Horizon wilt dat je de wereld verkent en de beste manier om dat te doen, is door verschillende quests te voltooien.

Sommige zijmissies krijg je wanneer je bepaalde personages ontmoet of door hoofdmissies te doen - op die manier kun je er zeker van zijn dat je klaar bent om ze te proberen.

Zijmissies

Zijmissies zijn over het algemeen een goede bron van XP - tussen net iets meer dan 1.000 en meer dan 10.000 XP. Sommige zijmissies geven je net zoveel XP als een verhaalmissie en de XP die je verdient is niet afhankelijk van de ingestelde moeilijkheidsgraad. Hoeveel XP je krijgt, hangt van elke quest afzonderlijk af, maar zijmissies leveren vrij veel XP op en geven je per missie 2 tot 3 skill points. De quests met hoge XP bevatten meerdere delen.

Er is een verband tussen een zijmissie en een hoofdmissie - meestal zal een hoofdmissie je naar een nederzetting leiden en zullen NPCs je daar met verschillende zijmissies opwachten. Plainsong is bijvoorbeeld een gebied dat je ongeveer op level 15 bereikt. De zijmissies die je daar vindt, geven je genoeg XP om Aloy snel te doen levelen.

Als je bijvoorbeeld tot level 30 wacht om deze quests te doen, dan zal je meer XP moeten verdienen om het volgende level te bereiken en zullen ze nutteloos zijn als je snel wilt levelen.

Wanneer je moeite hebt met het voltooien van een hoofdmissie, kan het beter zijn om eerst enkele zijmissies te doen die overeenkomen met je huidige level. Deze quests belonen je naast XP ook met met skill points en af en toe zelfs een erg nuttig wapen. En het kan geen kwaad om elke zijmissie te accepteren en vervolgens aan de hand van de te verdienen XP, skill points en andere bonussen een selectie te maken van welke je gaat doen.

Rebel camps, errands en salvage

Wie rebel camps leegmaakt, zal daar minder XP mee verdienen dan wanneer je een zijmissie doet, maar voor de allereerste zal je altijd 3 skill points krijgen. Errands en salvage contracts zullen daarentegen minder XP opleveren. Dat komt waarschijnlijk omdat je ze nu eenmaal gemakkelijker kunt voltooien. Daardoor kan het echter ook wel juist de moeite zijn om ze toch te doen.

Cauldrons

Net zoals in Zero Dawn zorgen cauldrons er niet alleen voor dat Aloy extra types machines kan overschrijven, maar zijn ze ook nog eens een goede bron voor ervaringspunten. Jammer genoeg zijn er maar een beperkt aantal Cauldrons en liggen ze ook nog eens ver uit elkaar. Zijmissies afhandelen is dus een stuk sneller én gemakkelijker.

Andere activiteiten, zoals het overschrijven van Tallnecks of het verkennen van ruïnes, leveren je een op voorhand bepaald aantal XP op. 7500 XP per Tallneck is niet mis, maar hun aantal is, net zoals in Horizon: Zero Dawn, beperkt.

Zo spendeer je skill points in Horizon: Forbidden West

Skill points zijn datgene wat je echt wilt hebben in Horizon: Forbidden West - samen met weapon upgrades zorgen skills voor een wereld van verschil als je het jezelf makkelijker wil maken tijdens Aloy's avontuur.

Forbidden West heeft in totaal zes skill trees - Warrior, Trapper, Hunter, Survivor, Infiltrator en Machine Master. Elke skill tree heeft telkens invloed op een ander aspect van de game. Zo komen Warrior-vaardigheden van pas tijdens melee-gevechten, gaat stealth beter dankzij Infiltrator-vaardigheden en zo verder.

De skill trees zijn niet allemaal even groot. Verder zal je een bepaalde skill pas kunnen ontgrendelen als je een of meerdere skills die ermee verbonden zijn, hebt vrijgespeeld. Daardoor kan je het misschien zelfs een skill web noemen.

Hoe verder naar onder op een tree een vaardigheid ligt, hoe meer punten hij kost. Sommige skills kan je na het ontgrendelen, zelfs nog verder verbeteren door er extra skill points in te steken.Wie stealth verder upgraded, zal nog minder snel opvallen bijvoorbeeld, of je kan nog meer leven terugkrijgen van een potion.

Horizon: Forbidden West bevat ook nieuwe ontgrendelbare weapon skills als onderdeel van de skill tree. Zo kan je de ammo van je blast sling laten stuiteren en daardoor bij impact meer schade doen of het touw van je ropecaster gebruiken als wapen.

Aanvullend bevat elke skill tree Valor Surges. Deze skills activeren voor korte termijn wanneer je Valor meter gevuld is en je op de juiste knop drukt. Een Valor Surge in de trapper skill tree zorgt ervoor dat Aloy meer elemental schade kan aanrichten tot de meter leeg is bijvoorbeeld. Valor Surges zijn beschikbaar wanneer je drie vaardigheden hebt verbonden met het valor-icoontje op de tree en kun je in totaal drie keer upgraden.

Wat is het maximale level dat je kunt bereiken in Horizon: Forbidden West?

In Horizon: Forbidden West is het mogelijk om Aloy level 50 te laten bereiken

Omdat Forbidden West je skills wilt laten kiezen die het beste bij je speelstijl passen, is het deze keer niet mogelijk om alle trees in dezelfde playthrough te voltooien. Met in totaal 162 skills en de mogelijkheid om Valor Surges verschillende keren te upgraden, zal je mogelijk wat keuzestress krijgen tijdens het spendere van je skill points.

Door te levelen verdien je skill points.

Veel succes bij het bereiken van het hoogste level in Horizon: Forbidden West!

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article

Horizon Forbidden West

PS4, PS5, PC

Related topics
Over de auteur
Glenn Nouws avatar

Glenn Nouws

Contributor

Door een spierziekte rolt Glenn door het leven in een elektrische rolstoel en is hij een gedreven Powerchair hockey-speler. Sinds zijn eerste aanraking met de PlayStation 1 is hij ook verslaafd aan alles wat met gaming te maken heeft.
Reacties