Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Horizon Forbidden West gameplay - Hoe speelt de game?

Alles wat we weten over de gameplay, de setting en het verhaal.

Na een ijzersterk debuut keert Aloy terug voor een nieuw avontuur. Horizon Forbidden West is net als het eerste deel een openwereldgame met RPG-elementen die zich in de verre toekomst afspeelt. Er is inmiddels al heel wat informatie voorhanden, waaronder de Horizon Forbidden West release.

Toch zijn er nog de nodige vraagtekens. Hoe zit het bijvoorbeeld met de Horizon Forbidden West gameplay? En is de Horizon Forbidden West setting hetzelfde als het eerste deel? Zoek niet verder, want je leest het allemaal hier.

Op deze pagina:

Cover image for YouTube videoHorizon Forbidden West - Announcement Trailer | PS5

Horizon Forbidden West verhaal en setting - Waar speelt de game zich af?

De eerste Horizon Forbidden West trailer suggereert dat de wereld weer bedreigd wordt door een allesvernietigende macht in de vorm van een verwoestende en onverklaarbare plaag die gewassen vernielt, dieren infecteert en supercellen veroorzaakt. Aloy is bereid om er alles aan te doen om dat te stoppen en komt doorheen de game steeds meer te weten over haar afkomst en identiteit.

Net als in het eerste deel kruip je dus in de huid van Aloy. Daarnaast keren er een aantal andere personages terug. Zo is het zeker dat Sylens en Erend hun rentree maken. Daarnaast maakt mogelijk ook Talanah Khane Padish weer haar opwachting.

In een video van Guerrilla Games benoemt Mathijs de Jonge, gameregisseur van de game, een aantal locaties in de game. Aloys zoektocht is van epische schaal en brengt haar van de vlaktes van Utah tot aan de kust in Californië. Verder toont de trailer beelden van woestijnen en steden die bezweken zijn door de natuur en de tijd, begroeide jungles en monumenten uit de echte wereld zoals een zonnepark in de woestijn en wolkenkrabbers. Dankzij de enorme rekenkracht van de PlayStation 5 is de wereld nu nog levendiger en gedetailleerder.

Volgens de Jonge is de map iets groter dan de vorige game. De ontwikkelaar werkt vooral aan het vullen van deze map en het creëren van content. "We willen ervoor zorgen dat er veel meer te doen is voor de speler over de hele map, en die inhoud vervolgens ook boeiend te maken door kleine microverhalen te vertellen," aldus De Jonge.

Cover image for YouTube videoHorizon Forbidden West - Machines of the Forbidden West | PS5, PS4

Horizon Forbidden West gameplay - Hoe speelt de game?

Horizon Forbidden West vormt een evolutie op zijn voorganger. Zo zijn er volgens de ontwikkelaar "tientallen nieuwe Machines". Denk daarbij aan de Shell-Snapper, een schildpadachtige robot die zich in de moerassen bevindt. Of de Tremor Tusk, een robot vol artillerie die veel van een mammoet wegheeft. Naast robots zijn er ook andere stammen waarmee je te maken krijgt. Sommige zijn vriendelijk en helpen Aloy in haar zoektocht en andere zijn vijandig. Een van de stammen kan overigens net als Aloy robots overschrijven en in gevechten gebruiken, wat erop wijst dat Aloy nog steeds met menselijke vijanden te maken krijgt.

Om met al die vijanden af te rekenen, beschikt Aloy over heel wat nieuwe vaardigheden, zoals specifieke wapentechnieken en een nieuw melee-systeem met verschillende combo's. De game tapt dan ook wat meer uit het RPG-vaatje, waarbij je skill points gebruikt om in de skill tree nieuwe aanvallen te ontgrendelen, zoals Resonance Blast, een techniek waarbij je meermaals een vijand moet raken om je speer op te laden en zo zwakke plekken te onthullen. Vervolgens vuur je een pijl af om veel schade aan te richten.

De ontwikkelaar wil wijder en dieper gaan met de wereld van Forbidden West. Daarom zijn er nu ook locaties onder water die Aloy kan bezichtigen. Die gebieden huizen bovendien geheimen die de lore van Horizon verder uitdiepen. Daarnaast maakt het beklimmen van klifwanden en bergen een terugkeer, maar ben je niet langer gelimiteerd tot het beklimmen van gele ankerpunten. "De klimhulpmiddelen van de eerste Horizon waren een beetje gelimiteerd en beperkt," aldus de Jonge. "We wilden dat gewoon openstellen en spelers de vrijheid geven om overal te klimmen in deze open werelden."

Cover image for YouTube videoHorizon Forbidden West - Gameplay Trailer | PS5, PS4

De werkelijk revolutionaire ontwikkeling in de gameplay wordt echter bewerkstelligd door de nieuwe geavanceerde SSD van de PS5, aldus Mathijs de Jonge. Hoewel de map groter is dan in het eerste deel, zijn er namelijk vrijwel geen laadschermen en is fast-travel daadwerkelijk fast-travel.

Daarnaast maakt de nieuwe console van Sony het mogelijk om de game in performance mode aan 60fps te draaien. Voor de liefhebbers van pracht en praal is er een Quality mode die in 4K aan 30fps draait. Eveneens beschikt de game over volledige 3D audio en is er ondersteuning voor de DualSense. Horizon Forbidden West lijkt daardoor een stapje verder te gaan dan voorganger Horizon Zero Dawn.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article

Horizon Forbidden West

PS4, PS5, PC

Related topics
Over de auteur
Yvo Kieviet avatar

Yvo Kieviet

Taalfirtuoos

Overdag kantoorslaaf, 's nachts superheld. En tussendoor ook nog eens fervent gamer. Heeft overigens een bloedhekel aan bakfietsen.

Reacties