Skip to main content

Homefront: The Revolution - Release date, trailer, gameplay, multiplayer, beta

UPDATE: Collector's Edition

Homefront: The Revolution is de opvolger van cultgame Homefront. Het origineel kwam uit in 2011 en toont een grimmige toekomstvisie waarin de Verenigde Staten door een verenigd Korea zijn veroverd. Als Robert Jacobs nam je tegen de invallers de wapens op in lineaire levels die bovendien hevig gescript waren. De vergelijking met Call of Duty was moeilijk uit de weg te gaan. The Revolution kiest echter resoluut voor een andere aanpak. Deze keer verken je op eigen houtje Philadelphia; geen lineaire levels, maar wel een open wereld. Of het hier altijd zonnig is, valt nog af te wachten want de Koreaanse bezetter heeft de stad in een ijzeren greep. Aan jou om het verzet te leiden.

Setting

Twee jaar na de gebeurtenissen in de eerste game heeft het strijdtoneel zich verplaatst. Waar de eerste game zich aan de westkust afspeelde, heeft Korea de westelijke staten in deze sequel verloren. De bezetter heeft zijn aandacht nu verschoven naar de oostkust, waarbij Philadelphia als centrale basis is uitgekozen. In de stad broeit er echter verzet tegen het totalitaire regime. Het verhaal volgt rebellenleidster Dana Moore en nieuweling Ethan 'Birdy' Brady terwijl ze langzaam de stad heroveren.

Voor de stad zelf zoekt de ontwikkelaar de schoonheid van vernieling op. Ook haalt het Half-Life 2 als inspiratiebron aan. De studio wil naar eigen zeggen een open wereld-versie van City 17 neerzetten. Er zijn tenslotte verschillende zones in de stad. In de Yellow Zone houden de Norks streng toezicht en wordt er een absoluut minimum aan voedsel uitgedeeld. Drones scannen constant naar eventuele inbreuken. Red Zones zijn dan weer wetteloze gebieden waar de Koreanen amper patrouilleren. Hier moet je vooral je eigen landgenoten vrezen.

Bekijk op YouTube

Gameplay

Hoewel de game op het eerste zicht traditioneel lijkt, wil Dambuster Studios de nadruk op een guerrillaoorlog leggen. Omdat de Koreaanse bezetters - liefkozend 'Norks' genoemd - technologisch de bovenhand hebben, moet je namelijk onconventionele tactieken toepassen. Denk maar aan molotovcocktails, radiogestuurde autootjes waarop je een bom hebt geplant en voetzoekers om vijanden mee af te leiden.

Je moet het onderste uit de kan halen om weerstand te bieden tegen moderne wapens zoals drones. Door valstrikken te leggen en geïmproviseerde wapens te maken, kun je de strijd toch min of meer gelijktrekken. Je dumpt bijvoorbeeld explosieve wapens op een konvooi legerwagens. Niet dat je geen traditonele vuurwapens hebt; ook die zijn namelijk vertegenwoordigd. Het tot nu toe getoonde arsenaal is echter redelijk traditioneel, met typische zaken zoals machinegeweren en shotguns. Wapens kunnen echter ter plekke met andere vizieren, magazijnen of dempers worden aangepast, zoals in de Crysis-games.

De stad heroveren doe je door zowel verhaalmissies uit te voeren als optionele objectives te veroveren zoals het opeisen van communicatieposten en het vernietigen van wapenopslagplaatsen en barakken. Het vechten doe je te voet, maar als je snel door de stad van objective naar objective wil geraken, kun je ook van motoren gebruikmaken.

Achter de schermen

Het origineel kreeg zware kritiek te verduren, maar verkocht uiteindelijk goed genoeg om een sequel te krijgen. Voordat het zover kwam, ging uitgever THQ echter overkop. Crysis-ontwikkelaar Crytek kocht uiteindelijk de rechten op en afdeling Crytek UK begon aan de ontwikkeling van een sequel. Saillant detail: Crytek UK bestond voornamelijk uit vroegere werknemers van Free Radical Design, de legendarische studio achter de Timesplitters-reeks.

Er deden echter geruchten de ronde dat Crytek in financiële moeilijkheden zat en dat Crytek UK-werknemers geen loon meer kregen. Uiteindelijk gaf Crytek de financiële moeilijkheden toe en verkocht het de rechten op Homefront aan Koch Modia, het moederbedrijf van uitgever Deep Silver. Deze laatste richtte het nieuwe Deep Silver Dambuster Studios op. De studio bestaat voor het grootste deel uit vroegere werknemers van Crytek UK.

Multiplayer

De game heeft ook een multiplayermodus genaamd Resistance waarin vier spelers het in co-op tegen de Norks opnemen. Die staat volledig los van de verhaalmodus en heeft een eigen levelling system en manieren om blauwdrukken voor wapens te verzamelen. Bij aanvang kies je een personage met een bepaald beroep, waardoor je een specifieke perk krijgt. Zo kan de dokwerker beter tegen verwondingen en geeft de vroegere apotheker bij het oplappen van teamgenoten een korte snelheidsboost aan diezelfde teamleden. Samenwerking staat centraal. Als één speler een vijandelijk konvooi aanduidt, dan ziet het hele team de vijand. Andere spelers kunnen dan weer voor meer munitie zorgen.

Er is in deze modus ook loot aanwezig. Die kun je aan het eind van elke missie aankopen via een pak kaarten waarmee je speciale uitrusting vrijspeelt. Voor ongeduldige spelers zijn er ook microtransacties aanwezig. Bij release zijn er twaalf maps beschikbaar. Dambuster Studios wil dat aantal verdubbelen door de game na release te blijven ondersteunen voor een periode van minstens een jaar. Alle ondersteuning wordt gratis, zo belooft de ontwikkelaar.

De multiplayermodus van de game kreeg van 11 tot en met 14 februari een gesloten bèta op de Xbox One.

Collector's editions

Homefront: The Revolution krijgt een collector's edition genaamd Goliath Edition. Die editie heeft een waarde van ongeveer 130 euro en bevat:

  • Een radiogestuurde replica op schaal van de 'Goliath' Drone, met belichting en zes werkende rotors.
  • Een exclusieve Steel Book.
  • Een Art Book van 32 pagina's met concept art gebaseerd op de Resistance en de technologie wat betreft Apex-wapens en voertuigen.
  • De 'Revolutionary Spirit' pack met een Red Skull motorbike skin en het gouden pistool in de singleplayer. Voor je co-op personage krijg je de Marksman Rifle, Sniper Scope en Remote Explosives.
  • Homefront: The Revolution Expansion Pass die toegang geeft tot toekomstige downloadbare uitbreidingen.

Releasedatum

De game stond oorspronkelijk gepland om "ergens in 2015" uit te komen, maar werd uiteindelijk uitgesteld naar 2016. Deep Silver verklaarde dat het het ontwikkelingsteam alle kansen wil geven "om er een toptitel van te maken."

Begin dit jaar volgde er dan uiteindelijk een aankondiging met een officiële releasedatum in. Homefront: The Revolution komt uit op 20 mei 2016 voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Read this next