Skip to main content

Hogwarts Legacy: beste house kiezen, wat is het verschil tussen Slytherin, Ravenclaw, Gryffindor en Hufflepuff

Welke impact heeft het house dat je kiest op de game? Deze gids geeft je alle info.

De vier 'houses' in Hogwarts Legacy zijn zo'n beetje de verschillende facties in de game.

Liefhebbers van het Harry Potter-universum zijn zonder twijfel al bekend met de verschillende houses en hebben waarschijnlijk ook al de keuze gemaakt voor hun eigen favorite house. Maar wat als je Hogwarts Legacy speelt en niet zoveel weet over deze wereld vol Snitchers, Diricrawls en Swamp Crawlers? Voor hen hebben we deze gids, die de verschillen tussen de vier houses uitlegt, je vertelt hoe je je house kiest, of de game verandert op basis van je gekozen house, en wat de voor- en nadelen van elk house zijn.

Je house kiezen in Hogwarts Legacy

Je kan al vrij vroeg in de game kiezen bij welk house je terechtkomt. In Hogwarts Legacy zijn de volgende vier houses beschikbaar:

  • Gryffindor: bekend om dapperheid, moed en eer
  • Hufflepuff: bekend om geduld, trouw en ijver
  • Ravenclaw: bekend om intelligentie, creativiteit en scherpzinnigheid
  • Slytherin: bekend om sluwheid, ambitie en het streven naar macht

Om je house te kiezen moet je de eerste quest genaamd 'Path to Hogwarts' voltooien. Op het einde van die quest kom je automatisch terecht bij de Sorting Hat. De Sorting Hat zal je een paar vragen stellen en op basis van je antwoorden een house voorstellen.

Belangrijk om te weten dat wat de Sorting Hat zegt maar een suggestie is, en je dus niet verplicht bent die keuze te aanvaarden. Je kunt op dat moment dus nog van gedacht veranderen, maar eenmaal je bevestigt is het wel definitief voor de rest van de game.

De keuze die je maakt tijdens de ceremonie met de Sorting Hat kan je achteraf dus niet meer veranderen. Als je kiest voor Gryffindor, is dat een beslissing waar je mee moet leven tot het einde van het spel. Als je deel wil uitmaken van een ander house, dan moet je het spel terug van het begin spelen.

Welk house is het beste, welke moet ik kiezen?

Om eerlijk te zijn is de gameplay van Hogwarts Legacy exact hetzelfde, van welk house je ook deel uitmaakt. Het debat dat al tijden gevoerd wordt tussen fans van de Harry Potter-reeks over welk house nu het beste is, kan iedereen voor zichzelf beantwoorden en in de game eens uitproberen. Maar het is niet omdat je voor Hufflepuff kiest, dat je je tijdens de game niet kunt gedragen als een Slytherin.

Er is één exclusieve quest per house, verder verandert er niet veel.

De verschillen in de loop van het spel zijn miniem en in principe zo onbelangrijk dat je er weinig tot geen rekening mee moet houden. We gaan hier dieper op in verder in dit artikel.

Wat zijn de verschillen tussen Gryffindor, Hufflepuff, Slytherin en Ravenclaw?

De gameplay van Hogwarts Legacy is voor iedereen, ongeacht je house, 99% identiek. Het verhaal is precies hetzelfde, je hebt altijd toegang tot dezelfde spells, dezelfde items, talents en ga zo maar door. Wel is er één quest in de game die verschillend is per house.

Hier zijn een paar voorbeelden van de concrete verschillen:

  • De patch op je outfit toont het logo van je gekozen house
  • Elk house heeft een aparte common room, op verschillende locaties in Hogwarts
  • Sommige side characters leer je iets beter (of helemaal niet) kennen afhankelijk van bij welk house je hoort.
  • Soms verwijzen NPC's in Hogwarts in dialogen naar je gekozen house, maar dit gebeurt maar erg zelden.
  • Elk house heeft één exclusieve quest in de game, die echt helemaal anders is per house.
De mensen met wie je in het begin moet praten zijn verschillend.

De vier exclusieve quests van de houses

Deze exclusieve quests zijn de 14de quest in de game en verschillen volledig van elkaar. Het eindresultaat is wel hetzelfde en je werkt altijd toe naar de quest "Jackdaw's Rest" die opnieuw voor iedereen gelijk is. Na dit punt zijn er geen exclusieve quests meer en verandert de gameplay ook niet meer.

Belangrijk: als je de gevangenis van Azkaban wil zien, dan ben je verplicht Hufflepuff te kiezen. De exclusieve Hufflepuff quest is de enige quest in de game waarin je naar Azkaban reist. Het bezoekje duurt maar enkele minuten, en je kunt de locatie niet vrij verkennen. Maar je gaat er heen, in tegenstelling tot de andere houses.

De Common Rooms van alle houses

De Gryffindor Common Room is op deze plek in de South Wing:

De Hufflepuff Common Room is hier bij de Great Hall:

De Ravenclaw Common Room is bij de Grand Staircase op dit punt:

De Slytherin Common Room vind je hier bij de Grand Staircase:

Als je wilt, kan je ook het interieur en de gezelligheid van de Common Room meenemen in je beslissing voor welk house je kiest. Maar overschat niet hoe belangrijk dit is. Je spendeert uiteindelijk heel weinig tijd in de common rooms. Het is meer een cosmetische keuze.

Zijn er house-specifieke trophies en achievements?

Ja, maar je verdient ze niet voor de hierboven genoemde exclusieve quests. Je krijgt ze wat later bij het vinden van de Map Chamber. Daar zijn vier trophies of achievements voor, één voor elk house.

Als je mikt op Platinum of de volle 1000 Gamerscore, dan moet je de Map Chamber quest dus vier keer vinden, telkens als lid van een ander house. Het bereiken van dat punt duurt ongeveer twee tot drie uur (en langer als je de dialogen niet doorspoelt).

Je zult niet alle Achievements of Trophies kunnen halen zonder meerdere keren de game opnieuw te starten.

Niet niks dus, voor alle trophies of achievements te halen, moet je al zeker een negental uur langer spelen.

Uiteindelijk komt het erop neer dat de keuze van je house een diep persoonlijke kwestie is, zonder dat het echt grote invloed heeft op de game. Je kunt dus volledig zelf kiezen zonder dat je bang moet zijn dat je meer dan één quest mist of een ander verhaal voorgeschoteld krijgt.


Read this next