Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Hitman - Episode 4 review - Groeten uit Bangkok

Groeten uit Bangkok.

Met dit keer een Thais hotel als sandbox komt Agent 47 in Hitman - Episode 4 weer terug in zijn oude vorm.

Hitman komt in episodes uit en van elk deel komt er een review. Een definitief eindoordeel volgt na de laatste episode.

Hotels hebben altijd een speciaal plekje in Hitman. Neem bijvoorbeeld de Traditions of the Trade-missie in Hitman: Codename 47 en Hitman: Contracts. Je sluipt een Hongaars hotel binnen, helpt vervolgens een Oostenrijkse terrorist om zeep en smokkelt tot slot een dirty bomb in een koffer weer naar buiten - alsof er nooit wat gebeurd is. Maar wat het level zo memorabel maakt, zijn de diverse manieren waarop je het kunt spelen. Een klassieker die ruim vijftien jaar geleden al de fundamenten voor de huidige sandbox-formule legde. En waarop in het huidige 'Club 27' overtuigend wordt voortgebouwd.

In tegenstelling tot een druilerige avond in Boedapest, vormt in Hitman - Episode 4 een zonnige ochtend in het tropische Bangkok het decor. Terwijl op de achtergrond enkele vissersbootjes over de Chao Phraya-rivier varen, ontsluiert het ochtendgloren de Thaise tempels en wolkenkrabbers. De blikvanger van de omgeving is echter het luxe Himmapan-hotel, met een overvloed aan exotische planten, marmeren pilaren en gouden decoraties. Het weelderige hotel staat dan ook in schril contrast met de zielloze straatjes en ambassade in Marrakech.

Het leveldesign doet meteen aan de Parijse château van het eerste deel denken. Hoewel je je rondom het resort kunt begeven, speelt de actie zich vooral binnen de muren af. Het hotel bestaat uit een vijftal verdiepingen met de nodige gangen, kamers en lounges. Je begeeft je als een kameleon tussen de drukte van hotelgasten en -personeel. Tevens zijn er de balkonnen die je gebruikt om in afgesloten kamers terecht te komen. Stealth-liefhebbers komen weer als vanouds aan hun trekken.

Hitman - Episode 4 kent wellicht de kleinste map tot nu toe, maar dat doet niets af van de inhoud die het herbergt. Je verliest jezelf al weer snel in het verkennen van elke hoek van het hotel. Bij elke paar stappen die je zet, worden je zintuigen namelijk geprikkeld. Waarom staan er allemaal cadeautjes voor kamer 207 opgestapeld? Waar vind ik de vrouwenverslinder waar de crewleden het voortdurend over hebben? Wie is die rare snuiter in het penthouse die stiekem uit het raam gluurt? Er liggen de nodige opportunities in het verschiet, die je weer een breed scala aan moordgelegenheden bieden.

Op je lijst staan twee doelwitten. Om te beginnen is er Jordan Cross, voorman van de populaire indie-rockband The Class. Dat zijn muziek niet iedereen kan bekoren, is natuurlijk geen reden hem zijn laatste noot te laten zingen. Zijn vriendin is na een ruzie 'per ongeluk' van het balkon gevallen. Een misdrijf dat hij samen met zijn louche huisadvocaat Ken Morgan heeft verdoezeld. Gevalletje doofpot dus. Het zijn dit keer weliswaar geen terroristen, maar wel schoften die hetzelfde noodlot verdienen.

Dat geldt overigens ook voor de voice acting. De Thaise hotelmedewerkers spreken allemaal met een Amerikaans of Brits accent, wat ten koste van de authenticiteit gaat. Ook de rode draad van het plot die door de diverse episodes loopt, is weer flinterdun. Het zijn echter kleine smetjes op een verder vermakelijke episode.

Na een minder succesvol uitje in Marrakech keert Agent 47 in Bangkok terug naar zijn oude vorm. Het Himmapan-hotel biedt weliswaar niet het indrukwekkend aantal NPC's van Parijs of de sfeervolle diversiteit van Sapienza, maar wel wat nodig is: een meer dan solide moord- en sluipspeeltuin die je de nodige uurtjes bezighoudt.

Hitman- Episode 4 is nu verkrijgbaar op de pc, PlayStation 4 en Xbox One. Lees hier de Hitman - Episode 1 review, Hitman - Episode 2 review en Hitman - Episode 3 review.

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Over de auteur
Yvo Kieviet avatar

Yvo Kieviet

Taalfirtuoos

Overdag kantoorslaaf, 's nachts superheld. En tussendoor ook nog eens fervent gamer. Heeft overigens een bloedhekel aan bakfietsen.

Reacties