Skip to main content

Het verhaal van de Crysis reeks

Alles wat je tot nu toe moet weten!

Toen Crytek in 2009 aankondigde dat er een vervolg kwam op hun grensverleggende shooter, Crysis, beleefde iedere geïnteresseerde PC-gamer een nerdgasme waarvan de impact te vergelijken valt met een IJslandse vulkaanuitbarsting. De consolegamer, het vaak miskende broertje van de eens zo trotse PC-gamer, bleef op de lauweren zitten. Maar toen kwam Crytek met de verlossende boodschap, waardoor menig consolegamers hartje sneller ging slaan. Crysis 2 ging ook een consoleversie krijgen, die zowel op de PS3 en de X360 zou verschijnen. Maar aangezien consolegamers nooit het verhaal van de eerste Crysis hebben kunnen spelen op hun entertainmentsysteem naar keuze, is Eurogamer België voor deze mensen eens in de gamekast gedoken om Crysis op te vissen. Hieronder volgt voor jullie een recap over deze indrukwekkende PC-game, zodat jullie volledig up-to-date zijn tegen dat Crysis 2 in de winkelrekken verschijnt.

Even ter verduidelijking: Dit artikel zal enkel de verhaalzijde van de game omvatten. Waarom? Als we Richard Morgan, Science fiction schrijver en tevens ook de schrijver van het verhaal van Crysis 2 mogen geloven, zal het verhaal elk ander gameplot voorbijstreven. Het zou zo goed geschreven zijn dat iedere volgende game die na Cryteks nieuwste game uitkomt, zal overschaduwd worden door de genialiteit die Crysis 2's verhaal is. Of zo beweert hij toch. En om ervoor te zorgen dat iedereen kan meegenieten van dit digitale epos, vonden we het vooral interessant om de verhaalzijde te belichten.

We zijn in het jaar 2020 aangekomen. De voorbije tien jaar is er heel wat veranderd op vlak van militaire technologie. Zo is een elite eenheid binnen de US Delta Force, genaamd Raptor Team uitgerust met de meest geavanceerde speeltjes die een soldaat zich maar kan inbeelden. De meest essentiële in ongetwijfeld de Nanosuit, die een gewone Delta Force soldaat veranderd in een praktisch niet te stoppen vechtmachine. Dit Nanosuit biedt de gebruiker vier verschillende gebruikswijzen. Als eerste kan het pak de gebruiker voorzien van een extra laag kogel- en projectielwerend materiaal, iets wat uiterst geschikt is in het heetst van de strijd.

Moet de soldaat een snelle extractie maken, dan kan het pak de snelheid van de combattant drastisch verhogen. Wil Raptor Team ongezien een vijandig kamp infiltreren, dan is het aangeraden om de camouflage mogelijkheid van de Nanosuit te benutten, aangezien deze de gebruiker voor een bepaalde tijd onzichtbaar maakt. Als laatste kan het pak de kracht van de drager drastisch verhogen. Nemen vijandige troepen je team onder vuur, dan kan je dit beantwoorden door een jeep richting vijandige linie te werpen. Om John J. Pershing even foutief te citeren: "The deadliest weapon in the world is a Marine and his Nanosuit!"

Raptor Team staat onder leiding van JSOC, wat de afkorting is van Joint Special Operations Command. Dit houdt in dat special forces troepen van verschillende eenheden samenwerken om maximaal de mogelijkheden van deze soldaten te benutten en topprestaties tijdens missies te behalen. Vandaag de dag zijn er maar drie eenheden van JSOC officieel bekend gemaakt: 1st Special Forces Operational Detachment - Delta (Delta Force) deel uitmakend van het leger, SEAL Team 6 of Naval Special Warfare Development Group (DEVGRU) die deel uitmaakt van de marine, en 24th Special Tactics Squadron Intelligence Support Activity (ISA) die op haar beurt onder de luchtmacht valt.

Aan het hoofd van Raptor Team staat Majoor Laurence Barnes, bijgenaamd Prophet. Tweede in bevel is eerste Luitenant Jake Dunn, beter bekend als Nomad. Dit is ook het personage met wie de speler aan de slag gaat. Derde in de hiërarchie is Sergeant Michael Sykes, een voormalig lid van de Britse SAS (Special Air Service), die zijn vorige eenheid eer aandoet met een SAS-tatoeage op de achterkant van zijn hoofd. Hij krijgt ook de gepaste bijnaam Psycho toegewezen, aangezien we allemaal weten hoe crimineel gestoord SAS-leden wel kunnen zijn. Laatste twee leden zijn Martin Hawker, bijnaam Jester en Harold Cortez waarvan Aztec de roepnaam is.

De lanceringstrailer voor Crysis. Ziet er nog steeds goed uit!

Wanneer Noord-Koreaanse troepen onder leiding van Generaal Kyong de fictieve eilandengroep 'Lingshan Islands' bezetten, voelt de Amerikaanse overheid al dat er onheil op komst is. Op het eiland was een onderzoeksteam onder leiding van Dr. Rosenthal een archeologische expeditie aan het uitvoeren wanneer ze plots gegijzeld worden door de Noord-Koreaanse troepenmacht. Vlak voordat ze gevangen werden genomen kon Dr. Rosenthal nog een laatste noodbericht uitzenden, met de boodschap dat hij en zijn team een ontdekking gedaan hebben die de wereld drastisch zou veranderen. Redenen genoeg voor Amerika om één van haar best uitgeruste Special Forces eenheden uit te sturen om orde op zaken te stellen.

Raptor Team wordt ingeschakeld met de missie op de Amerikaanse onderzoekers te bevrijden en van het eiland te evacueren. Maar kort nadat het team een HALO sprong (High Altitude-Low Opening) onderneemt om ongezien te infiltreren op het eiland loopt het al volledig mis. De vijf worden onder vuur genomen door een onbekend iets en moeten noodgedwongen verschillende landingsplaatsen opzoeken. Op de grond aangekomen wordt hun eerste opdracht hergroeperen. Na enkele vuurgevechten met vijandige soldaten van de KPA (Korean People's Army) vinden Psycho en Nomad elkaar terug, waarna ze samen op pad gaan om te hergroeperen met de rest van hun team.