Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Het PlayStation Playlink probleem

Laagdrempelig is subjectief.

PlayLink is een nieuw platform van Sony waarop je bepaalde PlayStation 4-games niet met een traditionele controller, maar met een smartphone bestuurt. De bedoeling hiervan is een zo laag mogelijke drempel te creëren, zodat iedereen van een game kan genieten. Er zijn immers meer mensen die weten hoe ze met hun mobiel moeten omgaan dan met de intimiderende DualShock 4-controller. Echter valt het me op dat het niet helemaal zo laagdrempelig is, zeker als je het vergelijkt met een soortgelijke optie die al een paar jaar meegaat.

Laat ik beginnen met uitleggen dat het merendeel van mijn punten geen probleem zal zijn voor technisch competente spelers, of zelfs gamers in het algemeen. Maar PlayLink wordt juist neergezet voor een andere doelgroep, namelijk de digibeten. Het is bedoeld om bijvoorbeeld dat saaie familiefeestje op te peppen met een paar rondjes Knowledge is Power, of het behang van de muren te zingen in Singstar Celebration. Je hoort mij ook niet zeggen dat de games net zo goed met een controller gespeeld kunnen worden, want daar gaat het nu even niet om. Bovendien zijn dit problemen die ik met het PlayLink-platform zelf heb, niet met de games die ervan gebruikmaken.

Allereerst moeten alle spelers verbonden zijn met hetzelfde WiFi-netwerk. Nadat je iedereen hebt uitgelegd dat je jouw netwerk voor de grap 'AIVD surveillancewagen 3' hebt genoemd, gaat het spelletje 'is dat nou een 0 of een O?' van start. Immers heb jij je WiFi-wachtwoord lekker lastig gehouden want ja, hoe vaak tik je dat nou in? Vervolgens moeten ze de app downloaden die bij de game hoort. "Dat moet in de Play Store. Nee de Play Store, tante Neel. Wat? Nee u heeft een iPhone, opa Frits. Bij u heet dat de App St-- weet u wat? Geef maar hier. Ik doe het wel. Nee, ik ga geen virus downloaden, echt niet. Sorry ome Jaap, maar het werkt niet met een Windows Phone." Iedereen die wel eens een bordspel heeft uitgelegd aan een groep mensen die nog niet van de lol is overtuigd, weet dat dit soort set-up echt een drama kan zijn. En iedereen die ooit Tech Support heeft gegeven, is na het lezen van deze alinea al in razernij gevlucht.

Bekijk het maar! We gaan ganzenborden!

De app werkt dus alleen maar met Android- en iPhone-toestellen. Bovendien moet je voor elke gamel in de PlayLink-reeks een andere app downloaden. Momenteel nemen de vier PlayLink-apps op mijn mobiel in totaal 419 MB in. Gemiddeld dus zo'n 100 MB per app, dus dan kan je kleine neefje met zijn tweedehandsbudget-Android ook al niet meedoen. Die gaat Clash Royale, Facebook, Snapchat en Whatsapp écht niet voor jou van z'n mobiel afgooien. Ben je gek?

Als nu iedereen zijn mobiel nog niet aan de kant heeft gegooid van frustratie, kun je eindelijk van start. En nogmaals, aan de games zelf ligt het niet zozeer. Vooral Hidden Agenda en Knowledge is Power zijn vermakelijke games en een prima alternatief voor een bordspel of een avondje film kijken. De apps zelf zijn toegankelijk, logisch ingedeeld en behoeven geen extra uitleg. Zelfs de grootste digibeet weet hoe je moet 'tikken' en 'vegen' op een scherm. Maar het kan zoveel gemakkelijker, want al deze problemen zijn in 2014 al opgelost.

De Jackbox Party Pack-games laten je namelijk ook met je mobiele telefoon spelen, maar dan zonder app. Je gaat namelijk naar een website, tikt een code van vier tekens over en voilà, je doet mee. Je hoeft niet verbonden te zijn met hetzelfde WiFi-netwerk. Sterker nog, de games worden geregeld via Twitch gestreamd en kijkers wereldwijd kunnen met je meedoen! Omdat je geen app hoeft te installeren hoef je dus ook niet per se een iPhone of Android te hebben. Je hebt niet eens een mobieltje nodig, want de website werkt uiteraard ook op een laptop of pc. Set-up duurt letterlijk maar een paar seconden en écht iedereen kan meedoen. En qua interface is het zeker net zo eenvoudig als de PlayLink-apps, want ook hier doe je handelingen die je sowieso al met je mobiel doet.

PlayLink komt dus als nodeloos omslachtig over, vooral omdat je weet dat het gemakkelijker kan. De kern is prima en de games zijn over het algemeen plezant, maar die apps zijn zo'n gedoe. Goed, sommige games maken gebruik van de camera en dat gaat niet zo gemakkelijk met een website, en zo'n app is een heel stuk flitsender dan een statische website. Dat snap ik allemaal wel, maar de belofte is toegankelijkheid. De belofte is eenvoud voor iedereen die een avond plezier wil hebben. En die komt PlayLink op dit moment nog niet na.

Over de auteur
Sander van Leth avatar

Sander van Leth

Retrogamesnob

Sander speelt zo'n beetje alles wat los en vast zit, als het maar beweegt. Is er heilig van overtuigd dat er niets mooier klinkt dan de muziek van de SNES.

Reacties