Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Het geheim achter de knoppen

Teiyu Goto komt met de verklaring.

Heb je ooit al eens nagedacht waarom er symbolen staan op de iconische PlayStation-controllers? De legendarische designer Teiyu Goto liet in Famitsu weten waar de symbolen voor staan. Dit meldt 1UP.

Goto werkt sinds 17 jaar mee aan alle uiterlijke designelementen van de consoles en accessoires uit de PlayStation-franchise. Goto: “De PlayStation zelf was makkelijk om te ontwikkelen. Voor de controller hebben we een hele lange weg afgelegd.”

Het management wou voor een gelijkaardige optie als de Nintendo-controllers gaan om niet radicaal af te wijken van de huidige standaard. Goto ging echter voor zijn eigen creativiteit: “Mijn uiteindelijke design sloeg aan bij de president van Sony op dat moment, Norio Ohga. Als helikopterpiloot vond hij de control stick het belangrijkste van een controller. Ondanks druk van de andere managers bleef hij bij mijn idee.”

Om er nog meer uit te springen koost Goto ook voor symbolen in plaats van letter. “Nadat ik de vier vormen had bedacht ik de vier kleuren en betekenissen voor de symbolen. De driehoek refereert naar het gezichtsveld, het stelt iemands hoofd of richting voor. De vierkant lijkt op een stukje papier en refereert naar de menu's en documenten. Dan zijn er twee symbolen die samen een betekenis vormen de cirkel en het kruisje, dit staat voor ja en nee.”

Wedden dat de meeste gamers er nog nooit over nagedacht hebben?

Onderwerpen in dit artikel

Volg onderwerpen en we e-mailen je wanneer we iets nieuws publiceren over dit onderwerp.  Beheer de instellingen voor je meldingen.

Over de auteur

Maarten Weyters

Editor Eurogamer Benelux

Reacties