Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Hellblade: Senua's Sacrifice - 5 dingen die je moet weten

Vecht tegen je innerlijke demonen.

Tijdens het zomerreces zijn er relatief weinig opvallende gamereleases, maar Hellblade: Senua's Sacrifice is er een om in de gaten te houden. De game is van productie tot distributie volledig in handen van ontwikkelaar Ninja Theory, en belooft met zijn visuele stijl en bijzondere setting in ieder geval een originele game te worden. Hier lees je de vijf belangrijkste dingen die je over Hellblade moet weten.

Keltische en Noorse mythologie

Hellblade combineert elementen uit verschillende overleveringen. Je speelt als de vrouwelijke krijger Senua, wier personage op de Keltische godin Senuna gebaseerd is. Het verhaal speelt zich tijdens de vroege middeleeuwen af. Senua is een van de Picten, een Keltische stam die op de Orkney-eilanden ten noorden van Schotland leeft.

De Noorse invloeden komen doordat de eilandengroep door Noormannen gekoloniseerd wordt. De game speelt zich uiteindelijk in Helheim af, de onderwereld die in de Noorse mythologie ook wel als Helgard bekend staat.

Psychoses

In Hellblade: Senua's Sacrifice kampt de hoofdpersoon met ernstige psychische stoornissen. Dat komt mede door het trauma dat Senua heeft opgelopen nadat haar dorp door Vikingen geplunderd is en haar geliefden vermoord zijn. Je bekijkt de wereld vanuit haar perspectief, waarbij je stemmen in je hoofd hoort en met hallucinaties te maken krijgt. Het is dus vooral een strijd tegen je innerlijke demonen.

De ontwikkelaar pakt het delicate onderwerp serieus aan en probeert clichés juist te vermijden. Zo heeft het team zich goed laten adviseren door neurowetenschappers en psychosepatiënten. De game laat spelers op een realistische manier ervaren hoe het is om met psychoses te leven.

'Onafhankelijke AAA'

Hellblade: Senua's Sacrifice is ontwikkeld door Ninja Theory. De ontwikkelaar is onder meer verantwoordelijk voor Heavenly Sword, Enslaved: Odyssey to the West en DmC: Devil May Cry (Definitive Edition). Voor deze game slaat de Britse studio echter een andere weg in, die van de 'onafhankelijke AAA'.

Ninja Theory probeert sinds zijn oprichting in 2000 (toen nog onder de naam Just Add Monsters) in de harde gamebusiness te overleven. De studio zegt met Hellblade: Senua's Sacrifice een middenweg te willen vinden tussen AAA enerzijds en indie anderzijds. Creative director Tameem Antoniades zegt er het volgende over: "Het gaat om het creëren, financieren en bezitten van intellectueel eigendom van AAA-kwaliteit, maar dan met meer focus op gamedesign, lagere prijzen en open ontwikkelingsprocessen die indiegames dan weer definiëren."

Zwaard

Hellblade: Senua's Sacrifice is een third-person adventure met hack-and-slash combat. Toch draait het niet om eindeloze combo's, een breed assortiment aan wapens en uitgebreide skill trees. Met lichte en zware aanvallen, ontwijken en pareren is het gevechtssysteem vrij rechttoe rechtaan. Daarnaast zijn er ook diverse puzzels die je in de vorm van hints in de omgeving moet oplossen.

Audiovisueel vakmanschap

Ninja Theory staat erom bekend op audiovisueel vlak puik werk af te leveren. Dat geldt ook voor Hellblade: Senua's Sacrifice. De studio gebruikt de Unreal Engine 4 om een grimmige, maar sfeervolle wereld neer te zetten. Daarnaast zien de personages er dankzij real-time motion capturing behoorlijk realistisch uit.

Ook op het vlak van geluid legt Ninja Theory de lat hoog. Zo dragen de binaurale audio-opnames hun steentje bij aan een driedimensionale beleving. Dankzij de technologie hoor je overal stemmen om je heen en word je op die manier in Sanua's waanideeën meegesleurd.

Hellblade: Senua's Sacrifice is vanaf nu voor de pc en PlayStation 4 (Pro) verkrijgbaar.

Over de auteur
Yvo Kieviet avatar

Yvo Kieviet

Taalfirtuoos

Overdag kantoorslaaf, 's nachts superheld. En tussendoor ook nog eens fervent gamer. Heeft overigens een bloedhekel aan bakfietsen.

Reacties