Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Halo-componist Marty O'Donnell wint rechtszaak van Bungie

Ontvangt 142.500 dollar van voormalige werkgever.

Halo- en Destiny-Componist Marty O'Donnell heeft een rechtszaak van voormalige werkgever Bungie gewonnen.

O'Donnell spande vorig jaar een rechtszaak tegen Bungie aan. De componist meende ten onrechte te zijn ontslagen. Ook gaf O'Donnell aan dat Bungie hem nog geld verschuldigd was.

Een Amerikaanse rechtbank geeft O'Donnell hierin gelijk en draagt Bungie op om de componist 142.500 dollar te betalen. O'Donnell wordt van nu af aan tevens gecompenseerd voor het gebruik van zijn soundtracks in toekomstige Destiny-games.

Een aantal gepubliceerde gerechtelijke documenten geven ook inzicht in de precieze aard van O'Donnells ontslag. Zo valt te lezen dat de componist niet blij was met de steeds groter wordende invloed van uitgever Activision op de beleidsvoering bij Bungie.

In het document staat tevens dat O'Donnell het niet eens was met het aanpassen van de plannen wat betreft de soundtrack van Destiny. O'Donnell wordt aanvankelijk gevraagd om een symfonische suite voor de game te maken die gedurende een periode van tien jaar voor de Destiny-franchise wordt gebruikt.

Activision gooit echter roet in het eten en gebruikt in 2013 bovendien een niet door O'Donnell gecomponeerde soundtrack voor een E3 trailer van Destiny. Dit zorgt bij O'Donnell voor veel frustratie en leidt uiteindelijk tot een confrontatie tussen de componist en Bungie-baas Harold Ryan.

O'Donnell gaat na deze confrontatie enige tijd op vakantie, maar blijkt bij terugkomst niet meer zo goed te functioneren als voorheen. Hierop besluit Bungie om O'Donnell in april 2014 te ontslaan.

O'Donnell heeft inmiddels meerdere rechtszaken van Bungie gewonnen. Zo heeft hij onder andere zijn eerder afgepakte aandelen in Bungie weer teruggekregen. Ook heeft de componist al 95.000 dollar in onbetaald loon ontvangen. De rechtszaak die O'Donnell nu heeft gewonnen is tevens de laatste.


Nog wat tijd om te doden? Geef deze artikels een kans:

Over de auteur

Mathijs Proos avatar

Mathijs Proos

Redacteur

Mathijs heeft een voorliefde voor eigenzinnige spelwerelden en eindeloos lange dialogue trees. Is ook een ongegeneerde bordspellenfanaat.

Reacties