Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Halo 5: Guardians - Is de Master Chief een verrader?

Ketter, held.

In oktober kun je opnieuw in de in MJOLNIR harnas-gehulde laarzen van de Master Chief stappen in Halo 5: Guardians. Wil je daarvoor even je geheugen opfrissen, dan is dit artikel voor jou.

Kort na zijn terugkeer onder de levenden wordt John-117 herenigd met de Spartans van Blue Team. De officiële leider van het team is Frederic-104, hoewel die maar al te graag de echte leiderschapsrol op John-117's schouders plaatst. Naast John en Frederic maken ook Linda-058 en Kelly-087 deel uit van het team. Linda is de beste scherpschutter onder de SPARTAN-II's, terwijl Kelly de snelste is.

In 2558 valt de Covenant-splintergroep waartoe Catherine Halsey nu behoort een ONI-schip aan: de UNSC Argent Moon. De Covenant haalt het schip overhoop, op zoek naar nuttige informatie en wapentuig. Blue Team arriveert om de boel op te kuisen. In het strijdgewoel gaat er echter iets mis wanneer de Master Chief opeens een visioen krijgt van zijn dode metgezel Cortana. "Het Domein gaat binnenkort open," vertelt ze. Kort na de missie verdwijnen de Master Chief en Blue Team van de radar.

Het herenigde Blue Team.

Het Domein was voor de Forerunners van levensbelang. Het is een dimensie waarin alle informatie van alle levende wezens werd opgeslagen. Een soort organisch internet, maar wel eentje met een eigen wil. Het Domein kon kiezen aan wie het zijn informatie toonde en op welke manier. Nadat de Forerunners het Halo-netwerk activeerden, werd het Domein vernietigd gewaand. Waarom het er nu voor kiest om de Master Chief te contacteren, is nog onzeker.

Wanneer John-117 terug opduikt, gaat alles verkeerd. Op de kolonie Biko wordt een vredestop gehouden tussen vertegenwoordigers van de UNSC en de Sangheili, een ras van de voormalige Covenant. Tijdens de gesprekken breekt de hel los wanneer Blue Team de onderhandelzaal binnendringt en het vuur opent. De Chief ontvoert ambassadeur Richard Sebiko en de aanwezige vertegenwoordigers van de Sangheili. Een dag later wordt het lichaam van Sebiko gevonden in een veld buiten de stad.

ONI laat er geen gras over groeien: het verspreidt onmiddellijk propaganda tegen de Master Chief. Zijn vorige heldendaden worden vergeten en de Master Chief krijgt een nieuwe bijnaam: de gevallen Spartan. De publieke opinie is echter moeilijker te veranderen en de acties van John-117 blijven voor velen een heikel punt. De Spartan zelf verdwijnt echter opnieuw, zonder sporen achter te laten.

Fireteam Osiris.

ONI bestempelt de Spartans van Blue Team als AWOL, ongeoorloofd afwezig. Het besluit dat de Master Chief voor genoeg problemen heeft gezorgd en zet een team SPARTAN-IV's in om hem te vinden. Fireteam Osiris telt net zoals Blue Team vier Spartans. Het team bestaat uit Olympia Vale, een experte op vlak van de Sangheili en de Forerunners; Holly Tanaka, een technisch genie; Edward Buck, een van de hoofdpersonages van Halo 3: ODST; en Jameson Locke, de leider van de groep. Ze volgen het spoor van de Master Chief doorheen de Melkweg met als doel de Spartan terug te halen... Of uit te schakelen.

Niet alles is echter wat het lijkt. Journalist Benjamin Giraud wordt door ONI ingehuurd om een biografie te schrijven over de verrader John-117. Giraud begint echter dieper te graven en ontdekt de waarheid achter de aanslag op Biko: Blue Team was daar niet om een terreurdaad te plegen, maar net om Sebiko en de Sangheili van terroristen te redden. De aanwezige bodyguards waren vermomde agenten van Sapien Sunrise, een organisatie die alle buitenaardse wezens liever uitgeroeid ziet. De terroristen zagen Sebiko als een verrader van de mensheid, omdat hij vrede wilde sluiten met hetzelfde ras dat de planeet dertig jaar daarvoor had vernietigd.

Sebiko kreeg te horen dat een terreuraanval op til was en vroeg hulp aan de UNSC, die hem onmiddellijk afwees. Blue Team ontving zijn boodschap en probeerde de gesprekken te bewaken. Toen duidelijk werd dat Sapien Sunrise zijn slag ging slaan, drongen de Spartans de vergaderzaal binnen en begonnen ze de valse bodyguards uit te schakelen. John-117 vluchtte met Sebiko en de Sangheili, maar Sebiko was dodelijk gewond en bezweek aan zijn verwondingen voordat hun vluchtschip kon vertrekken.

De Master Chief tijdens de raid op Biko.

Giraud besluit dat de waarheid aan het licht moet komen, maar wordt door ONI gevangengenomen. Zijn lot is onzeker. De informatie is op het publieke net terechtgekomen maar wordt angstvallig door de UNSC in de doofpot gestopt. De waarheid over het SPARTAN-II programma dreigt uit te lekken. De relatie tussen de Sangheili en de UNSC begint ook te verzuren wanneer de buitenaardsen de onschuld van de Master Chief staande willen houden.

Maar dat is niet het enige dat misgaat in het Halo-universum. Net wanneer de Chief verdwijnt, begint iets menselijke kolonies opnieuw aan te vallen. Torenhoge Forerunner-machines genaamd Guardians zijn het epicentrum. John-117 zit de machines achterna, met Fireteam Osiris op zijn hielen. Spartan Locke gaat zelfs te rade bij de Arbiter, de oude strijdmakker van de Master Chief. Wanneer de Arbiter's thuisplaneet Sanghelios door een Guardian aangevallen wordt, is het hek volledig van de dam.

Osiris volgt het spoor van de Master Chief doorheen de ineenstortende stad en komt oog in oog te staan met nog een nieuwe Forerunner-creatie: de Warden Eternal. Deze mechanische krijger is de beschermer van het Domein en al diens geheimen. Hij verspert Locke de toegang naar de Guardian. "De Master Chief is gekozen," zegt hij. "Jou wordt de toegang ontzegd."

Osiris gaat de Warden Eternal te lijf.

"Is dit wat je wilde? De Master Chief wandelt doorheen een verwoest landschap. Aan het einde van zijn pad wacht een monument van een gevallen held. Zijn monument. "Was het het allemaal waard?" Aan de voet van het sculptuur ligt een gebroken man. Een Spartan in smeulend gitzwart MJOLNIR-harnas. Spartan Jameson Locke. Hij richt zijn gekraakte vizier naar de Master Chief. Die haalt zijn pistool uit de holster en richt het op zijn jager. "Jouw missie is voorbij, Spartan Locke. De mijne begint net."

De Master Chief is op zijn eigen missie. Hij is op een mysterieuze manier gelinkt met het Domein en de Guardians. Wat de gevallen Spartan ook doet, je kunt er zeker van zijn dat het in het voordeel van de Melkweg is... Maar niet noodzakelijk in het voordeel van de UNSC. Hij is misschien een verrader, maar hij blijft een held.

Halo 5: Guardians komt op 27 oktober exclusief voor de Xbox One uit. Lees zeker ook Halo 5: Guardians - De geboorte van een Spartan en Halo 5: Guardians - De mensheid in het nauw gedreven.

Over de auteur
Kenneth De Muyt avatar

Kenneth De Muyt

Redacteur

Houdt van lange wandelingen op het strand, zonneschijn, explosies en mysterieuze tombes verkennen.

Reacties