Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Halo 5: Guardians - De mensheid in het nauw gedreven

Een terugblik op de strijd tegen de Covenant.

In oktober kun je opnieuw in de MJOLNIR-laarzen van de Master Chief stappen in Halo 5: Guardians. Wil je daarvoor even je geheugen opfrissen, dan is dit artikel voor jou.

De mensheid zit in nauwe schoentjes sinds 2525. De Covenant vernietigt in naam van hun goden de ene planeet na de andere. De buitenaardsen hebben een technologisch voordeel, maar gewapend met hun training en MJOLNIR-harnas brengen de Spartans de Covenant enorme verliezen toe. Toch is het niet genoeg. Miljarden mensen sterven.

In 2552 is het einde van de oorlog in zicht wanneer de Covenant de planeet Reach vindt. De strijd op en rond de koloniewereld is voor de Covenant een enorme aderlating, maar uiteindelijk slaagt de buitenaardse overmacht erin de wereld met plasma te bombarderen tot er niets meer van overblijft. Slechts enkele Spartans weten aan de vernietiging te ontsnappen, waaronder de Master Chief. Die vlucht samen met de artificiële intelligentie Cortana aan boord van het schip Pillar of Autumn. Het is hun reis die de toekomst van de mensheid uiteindelijk bepaalt.

De val van Reach. (door Mark Goldsworthy)

Standaardprotocol bij een Covenant-aanval vereist dat alle UNSC-schepen naar willekeurige coördinaten moeten wegvluchten om zo de buitenaardsen niet naar een andere kolonie te leiden. De Pillar of Autumn volgt de procedure en reist naar coördinaten die Cortana op Reach gevonden heeft. Het schip komt uit bij een ringwereld van 10.000 kilometer in diameter, die rond een gasreus draait. Deze 'Halo' blijkt niet alleen de heilige graal voor de Covenant te zijn, maar ook een interstellair wapen.

Meer dan 100.000 jaar geleden had een buitenaards ras genaamd de Forerunners een rijk dat zich over de hele Melkweg had verspreid. De Forerunners kwamen in conflict met de Flood, een parasiet die alles op zijn weg absorbeert. De Flood kan niet op een conventionele manier verslagen worden, want iedere dode soldaat kan geïnfecteerd worden en voor de vijand strijden.

De enige manier om de Flood te verslaan, is door het van zijn voedingsstoffen te beroven. Daarvoor werden zeven Halo's gebouwd: superwapens die alle organisch leven in een straal van 25.000 lichtjaar tot op moleculair niveau oplossen. Na zoveel mogelijk verschillende soorten te hebben gered, werden de ringen geactiveerd. De Flood werd verslagen, maar alle leven in de Melkweg werd volledig uitgeroeid.

De Covenant wil de ring maar al te graag opnieuw activeren. Ze geloven dat de Forerunners hun goden zijn en Halo een manier is om zelf een god te worden. Wanneer een Covenant-expeditie echter per ongeluk de gevangen restanten van de Flood loslaat, is er voor de Chief maar één optie meer: hij blaast de ring op, met iedere levende ziel aan boord. De Spartan kan zelf slechts op het nippertje ontsnappen.

Alpha Halo. (door Eddie Smith)

De Master Chief wordt naar de Aarde gebracht, maar de festiviteiten zijn van korte duur. Een Covenant-vloot valt onze thuisplaneet aan en vlucht wanneer hun verliezen te groot worden. De Master Chief volgt het Covenant-vlaggenschip naar een tweede Halo-ring. Daar brengt hij een Profeet om het leven, een van de religieuze leiders van de Covenant. Zodoende stort hij het buitenaardse collectief in een burgeroorlog. In de verwarring slaagt de Flood erin van de Halo te ontsnappen. De laatste Profeet vlucht naar de Aarde, met de Chief in zijn kielzog.

De Covenant heeft op Aarde ondertussen een ondergronds portaal ontdekt, daar achtergelaten door de Forerunners. Dat portaal leidt naar de Ark, een enorme installatie buiten ons melkwegstelsel, waar alle zes overblijvende Halo's geactiveerd kunnen worden. Terwijl de Flood naar de Ark vlucht, racet de Chief tegen de klok om de Covenant tegen te houden. Na de dood van de laatste Profeet ontdekt de Chief dat de Ark een nieuwe Halo bouwt, om de ring die hij vernietigde te vervangen. De Chief activeert de onvoltooide Halo, verslaat de Covenant, vernietigt de Flood en eindigt al drijvend doorheen de ruimte, met Cortana als zijn enige gezelschap.

De mensheid is eindelijk vrij van de terreur en kan aan de heropbouw beginnen. De UNSC ondertekent vredesverdragen met de buitenaardsen die uit de Covenant zijn gestapt. Ondertussen flakkeren de spanningen tussen oude kolonies weer op en komen oude gebeurtenissen aan het licht. Catherine Halsey wordt gearresteerd voor het ontvoeren van de 75 jonge Spartans en opgesloten in een eenzaam ruimtestation.

De UNSC richt een opvolger voor de SPARTAN-programma's op: SPARTAN-IV. Dat programma maakt gebruik van vrijwilligers en verbeterde technieken om geen slachtoffers meer te maken. De Master Chief wordt een icoon: de held die de mensheid van de ondergang redde.

De Chief nadert onbekend terrein. (door John Liberto)

Vijf jaar later komen de Chief en Cortana op Requiem terecht: een planeet van Forerunner-makelij waar de Covenant al jaren probeert binnen te breken. De planeet reageert op de aanwezigheid van de Chief, die zo per ongeluk de Didact, een oude Forerunner, ontwaakt na een dutje van 100.000 jaar. Deze verklaart de oorlog aan de mensheid en valt de Aarde aan. De Chief slaagt erin hem tegen te houden, maar enkel nadat Cortana zichzelf opoffert. Requiem wordt vernietigd en Halsey ontsnapt aan een moordpoging, waarna ze zich bij een splinterbeweging van de Covenant aansluit.

De Master Chief is alleen op een wereld die hij na vijf jaar niet meer herkent. Al tijdens de strijd rond Requiem kwam hij in aanvaring met zijn oversten nadat hij weigerde Cortana op te geven. De UNSC heeft op haar beurt het ideaal dat de Chief voorstelt meer nodig dan de Spartan zelf. John wordt herenigd met de Spartans van Blue Team en verdwijnt na enkele missies van de radar. Wanneer hij terug ten tonele verschijnt, is het als een verrader.

Halo 5: Guardians komt op 27 oktober exclusief voor de Xbox One uit. Lees zeker ook Halo 5: Guardians - De geboorte van een Spartan om meer te weten te komen over de oorsprong van het SPARTAN-II programma en de Master Chief.

Over de auteur
Kenneth De Muyt avatar

Kenneth De Muyt

Redacteur

Houdt van lange wandelingen op het strand, zonneschijn, explosies en mysterieuze tombes verkennen.

Reacties