Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Halo 5: Guardians - De geboorte van een Spartan

Wie is de Master Chief?

In oktober kun je opnieuw in de MJOLNIR-laarzen van de Master Chief stappen in Halo 5: Guardians. Wil je daarvoor even je geheugen opfrissen, dan is dit artikel voor jou.

"All hail the conquering hero." Een Spartan in gitzwart MJOLNIR-harnas wandelt doorheen een verwoest landschap. Aan het einde van zijn pad wacht een monument van een held. "Laat ons hem herinneren als onze redder, niet als onze verrader."

Aan de voet van het sculptuur ligt een gebroken man. Een Spartan in groen MJOLNIR-harnas. Dé Spartan: John-117, de Master Chief. Hij richt zijn vizier naar de Spartan die voor hem staat: Jameson Locke. Die haalt zijn pistool uit de holster en richt het op de gevallen held. "Jij moest ons allemaal redden," zegt Locke. "Nu moet ik ons van jou redden."

Toen 343 Industries in 2013 Halo 5: Guardians aankondigde was al duidelijk dat de Chief in de penarie zit. Vermomd onder een dikke mantel strompelt hij door de woestijn, met de chip van de vernietigde Cortana in de hand. Waarom die vermomming? Iets of iemand is op zoek naar de Chief, maar waarom?

Om op die vraag te beantwoorden moet je terug in de tijd. Relatief gesproken, natuurlijk: het verleden van het Halo-universum. Je gaat naar een tijd waar er nog geen sprake van de Covenant was en de mensheid zich onvermoeibaar doorheen de sterren kon verspreiden. Exacte cijfers over het aantal menselijke koloniën zijn er niet. De handleiding van de eerste Halo verwijst naar 'meer dan 800 bewoonde planeten;' Die worden allen bestuurd door de United Nations Space Command (UNSC). Terwijl de mensheid zich verder en verder van de Aarde verspreidt, probeert de UNSC angstvallig de macht over alle kolonies in handen te houden.

Het is niet moeilijk te begrijpen dat er algauw spanningen ontstaan. Meer nog: een interstellaire burgeroorlog lijkt stilaan onvermijdelijk. De vijftienjarige Catherine Halsey trekt de aandacht wanneer ze in 2507 de gangbare voorspelling voor die oorlog herrekent. Ze komt tot de conclusie dat dat conflict niet alleen veel sneller eraan komt dan de UNSC wil geloven, maar ook dat zo'n oorlog hoogstwaarschijnlijk het einde van de menselijke beschaving zou betekenen. Om een oplossing te bedenken sluit Halsey zich aan bij het Office of Naval Intelligence (ONI), de CIA van het Halo-universum.

De skyline van een kolonie. (door Nicolas Bouvier)

Halsey laat haar oog vallen op het ORION-programma. In dat project werden bepaalde UNSC Special Forces voorzien van biologische verbeteringen om effectiever strijd te kunnen leveren. Het programma werd echter opgedoekt nadat te veel van de proefpersonen gek werden en zich bij de vijand aansloten. Halsey besluit dat de enige manier om volledige loyaliteit te garanderen absolute indoctrinatie is, zoals bij de Spartanen in het oude Griekenland. Zo krijgt de opvolger van ORION zijn naam: het SPARTAN-II project is geboren.

In 2517 worden in het holst van de nacht 75 jonge kinderen ontvoerd. Ieder kind is geselecteerd op basis van de strenge criteria van Halsey, ze zijn genetisch zo perfect als maar mogelijk is. ONI brengt de kinderen naar de planeet Reach: het sterkste militaire bastion van de UNSC en - na de Aarde - de belangrijkste planeet die de mensheid in zijn bezit heeft. Op Reach worden de kinderen tot de ultieme wapens omgevormd.

Eén van de Spartans-in-wording is een jonge John-117. In haar logboeken merkt Halsey op dat John niet de sterkste is. Noch is hij de slimste, of de snelste, of de beste scherpschutter. De toekomstige Master Chief is echter wel een geboren leider en heeft volgens Halsey een uitzonderlijke dosis geluk meegekregen. Hij wordt al snel tot leider benoemd van Blue Team en voert samen met zijn teamgenoten de ene na de andere trainingssituatie uit.

De planeet Reach. (door Mark Goldsworthy)

2525 is een belangrijk jaar in het Halo-universum. Het is het jaar waarin de SPARTAN-II's een resem procedures ondergaan met als einddoel sneller en sterker te worden dan welke mens dan ook. Hun botten worden versterkt, de bloedtoevoer naar hun ogen wordt opgedreven: alles wat op de een of de andere manier verbeterd kan worden, neemt ONI onder handen.

De tol van de proeven is groot. Van de 75 kandidaat-Spartans sterven er 30 en zijn er 12 te verminkt om verder te trainen. Er blijven 33 SPARTAN-II's over, waaronder John-117. De jonge supersoldaten worden onmiddellijk het veld ingestuurd: algauw gonst het bij de rebellen van geruchten over nieuwe ONI-teams die beter getraind zijn dan ooit.

Het jaar 2525 is belangrijk om nog een andere reden: het is het jaar waarin de mensheid voor het eerst contact met de buitenaardse beschaving genaamd de Covenant maakt. Die ontdekt in februari van dat jaar de planeet Harvest en valt ze deze onverbiddelijk aan. Het is het begin van een genocide tegen de mensheid die 28 jaar zou duren.

Halo 5: Guardians komt op 27 oktober exclusief voor de Xbox One uit. Lees zeker ook Halo 5: Guardians - De mensheid in het nauw gedreven voor een terugblik op de strijd tegen de Covenant.

Over de auteur
Kenneth De Muyt avatar

Kenneth De Muyt

Redacteur

Houdt van lange wandelingen op het strand, zonneschijn, explosies en mysterieuze tombes verkennen.

Reacties