Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

GTA IV: The Ballad of Gay Tony (hands-on)

Niet voor mietjes.

The Ballad of Gay Tony is na The Lost and the Damned de tweede, en meteen ook laatste, downloadable expansion van GTA IV. Deze keer kruip je in de huid van Luis, de luitenant van Tony ‘Gay Tony’ Prince. Tony was vroeger één van de machtigste mannen in Liberty City maar zijn ster is nu tanende en er staat een lange rij mensen die hem maar al te graag opvolgen. Onze man Luis raakt verzeild in het midden van deze machtstrijd die alsmaar escaleert.

En escaleren doen ze. Doordat dit de laatste geplande expansie voor GTAIV is heeft Rockstar alle stoppen uit de kast gehaald om ervoor te zorgen dat we Liberty City verlaten met een ‘bang’. De missies die we konden spelen deden hun best om dit aspect in de verf te zetten. De eerste missie die we onder handen kregen vroeg meteen dat we uit een helikopter sprongen en tot de tanden bewapend een gebouw infiltreerden. Hier werd meteen duidelijk dat er meer interactie met de omgeving mogelijk is dan in vorige GTA-games. Zo kun je verwarmingsbuizen kapot schieten zodat stoom in de gezichten van de vijand blaast en deze tijdelijk uitgeschakeld zijn. Ook kregen we hier een aantal van de nieuwe wapens te zien die in de game zitten. Ook hier geldt wederom het principe van ‘bigger, faster, stronger’. Zo zijn nu niet alleen een aantal nieuwe, sterke machinegeweren waaronder de Belgische favoriet P90 aanwezig, maar is er ook variatie in munitie. Zo is het mogelijk om kogels te gebruiken die exploderen bij de impact. Zeer handig om bijvoorbeeld de helikopters neer te krijgen in de tweede missie die we speelden.

Deze tweede missie is ondertussen al beroemd geworden dankzij de eerste trailer die verscheen van Ballad of Gay Tony. Het is de bedoeling dat je over het dak van een rijdende trein lopen terwijl helikopters je opjagen. Het uiteindelijke doel is om de voorste wagon los te koppelen zodat Yusef, één van de knotsgekke opdrachtgevers, deze kan stelen. Een vrij indrukwekkende missie die de adrenaline al wat deed lopen, maar het was de derde, en tevens laatste missie die we probeerden, die ons écht herinnerde aan hoe geweldig Grand Theft Auto-games bij momenten kunnen zijn.

De initiële opdracht hier was nochtans eenvoudig: ga per speedboot naar een nabijgelegen jacht, steel de militaire helikopter die op die jacht staat en breng het ding terug naar Yusef. Eenmaal je de helikopter in handen hebt, krijgt Yusef echter nieuwe ideeën en vraagt hij je om de middelen van de helikopter te gebruiken om de boot op te blazen. Een aantal raketten en een drijvend smeulend hoopje as later achtervolg je drie speedboten met ontsnappende overlevenden. Je waant je in een typische Vietnam-film terwijl je laag over het water scheert en de boten bestookt met raketten en machinevuur. Om het even op z’n jaren ’90 te zeggen: het is gewoon de max. Het enige wat ontbrak was Ride of the Valkyries dat uit de luidsprekers blaasde.

Met zoveel gave missies zou het spijtig zijn moest je het verhaal telkens opnieuw moeten starten om deze missies te herspelen. Gelukkig heeft Rockstar nu de mogelijkheid toegevoegd om alle opdrachten op elk moment opnieuw te spelen. Ook krijg je een rating op het einde van elke missie die je zegt hoe goed je het gedaan hebt, al hebben we dit scherm nog niet te zien gekregen. Ook blijft deze handige functie beperkt tot The Ballad of Gay Tony. Mensen die hoopten dat ze nu eindeloos de Four Leaf Clover-missie uit het originele GTA IV konden spelen zullen dus teleurgesteld zijn.

De build die we kregen was ondertussen al een paar maanden oud en verre van af dus het is moeilijk om al teveel in detail te treden over bijvoorbeeld de nieuwe muziek die in de game zit. De toon was echter wel al erg duidelijk. Na het meer sobere GTA IV en Lost and the Damned lijkt The Ballad of Gay Tony weer een (letterlijk) meer explosieve iteratie in de GTA-franchise met al de nodige humor en knipogen te worden. De game verschijnt 29 oktober als DLC voor de mensen die GTA IV gekocht hebben, maar ook op DVD samen met The Lost and the Damned onder de naam Grand Theft Auto: Liberty City Stories.

Over de auteur

Jasper Segers avatar

Jasper Segers

Heel Belangrijk

Jasper nadert een decennium-lange carrière bij Eurogamer en leidt tegenwoordig dit zooitje ongeregeld. Staat zowel bekend om zijn gebrek aan geduld met games als om zijn liefde voor The Witness en Europa Universalis. Ook heeft hij veel sterke meningen over films.

Reacties

More Previews

Meest recente artikelen