Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

GTA: Episodes from Liberty City

Twee voor de prijs van één!

Grand Theft Auto lijkt deze eindejaarsperiode omnipresent te zijn. Sinds kort ligt GTA: Chinatown Wars – een spel dat volgens redacteur Jasper wat van zijn charme verloren is - voor de PSP in de winkelrekken, en ook op het digitale front kunnen fans van de reeks hun hartje ophalen. Rockstar liet enkele dagen geleden namelijk de laatste DLC-episode via Xbox Live op ons los in de vorm van The Ballad of Gay Tony. Wij zijn nog steeds in de ban van de avonturen van Luis, Tony Prince en Yusef, en we hingen aan het slotstuk van Grand Theft Auto IV dan ook een overtuigende negen vast. Het feest is echter nog niet afgelopen gezien de ontwikkelaar ook GTA: Episodes from Liberty City heeft uitgebracht, een pakket waarin de twee verschenen GTA-episodes netjes samen verpakt zitten.

Wat meteen opvalt is dat Episodes from Liberty City niet als een uitbreiding gezien mag worden. Rockstar brengt beide episodes uit als een stand alone game, wat wilt zeggen dat je Grand Theft Auto IV niet in huis moet hebben om met de fysieke versies van The Lost and Damned en The Ballad of Gay Tony aan de slag te gaan. Het is leuk mocht je in 2008 de levensloop van Nico Bellick in GTA IV meegemaakt hebben gezien beide episodes vol zitten met cameo's en referenties naar het origineel, maar ook zonder die voorkennis zit er heel wat plezier verpakt op één enkel schijfje.

Oorspronkelijk verscheen The Lost and Damned begin dit jaar op Xbox Live Marketplace, en de downloadable content kreeg te maken met overwegend positieve kritieken. Rockstar had duidelijk vanaf het begin goed nagedacht over hoe ze de verhaallijn van Grand Theft Auto IV zouden verderzetten, met als gevolg dat we aan de slag konden gaan met Johnny Klebitz. Deze kaalgeschoren biker nam ons mee richting motorbende The Lost, waar we de charismatische leider Billy en zijn achterban leerden kennen. De gameplay bleef grotendeels identiek aan hetgeen we te zien hadden gekregen in Grand Theft Auto IV, al wist de ontwikkelaar ook enkele specifieke vernieuwingen binnen de formule te introduceren.

Zo bevat The Lost and Damned een licht RPG-element waardoor je je motorbende sterker kunt maken. Telkens wanneer je samen met je broeders op pad gaat is het voornaam dat je in formatie blijft rijden. De leider rijdt voorop met zijn motor, terwijl de andere bendeleden hem volgen. Doe je dit goed, dan kun je gesprekken aanknopen met je makkers waardoor hun moraal naar omhoog gaat. Dit heeft vervolgens weer een invloed op hoe goed ze zich tijdens shootouts met vijandige bikerclubs gedragen. Zelf bestuur je Johnny en je dus zelf hoe een vuurgevecht verloopt, en Rockstar stelt met The Lost and Damned dan ook wat nieuw wapentuig ter beschikking.

Het meest opvallende is de Sawed-off Shotgun die gebruikt kan worden terwijl je op je motorfiets aan het rijden bent. Dit klinkt als een detail, maar deze nieuwe mogelijkheid komt meermaals goed van pas tijdens de nieuwe missies waarmee je in The Lost and Damned aan de slag gaat. Ook een grenade launcher en een automatisch pistool zijn van de partij waardoor confrontaties meteen een stuk spectaculairder worden. The Lost and Damned draait echter niet rond doelloos geweld – als is het uiteraard wel mogelijk – maar laat je meegenieten van een verhaal rond rivaliteit, vriendschap en corruptie. Al deze elementen komen tot uiting tijdens de vele missies waaraan je deelneemt, gaande van het stelen van motoren tot in Road Rash-stijl racen tegen vijandige motorbendes.

Mocht je alle hoofdopdrachten aannemen en zo nu en dan een optionele missie vervullen, dan haal je in totaal zo'n twaalf uur uit deze uitbreiding. Uit onze review rond The Ballad of Gay Tony bleek dat ook die episode je makkelijk tien uur zoet kan houden. Wanneer je weet dat we tegenwoordig gemiddeld twaalf uur met de meeste titels doorbrengen alvorens we de credits over het scherm zien rollen is Episodes from Liberty City dus een superieure titel, zeker in combinatie met het scherpe prijskaartje dat aan het geheel verbonden is.

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Reacties