Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

GTA 6 release - Waar en wanneer kun je Grand Theft Auto 6 kopen?

Update: "ontwikkeling goed op weg".

De hamvraag van alles rondom Grand Theft Auto 6 is: wanneer is de GTA 6 release? Die vraag brandt op ieders lippen. Hoewel ontwikkelaar Rockstar Games nog steeds geen officiële aankondiging van de releasedatum heeft gedaan, komt er zo nu en dan nieuwe informatie naar buiten en hebben we genoeg voorlopige informatie om je alvast een beeld te geven.

Er is ook heel wat andere info die we graag met je delen, zoals waarom het zolang duurt voordat GTA 6 uitkomt, welke consoles GTA 6 krijgen en of er een GTA 6 pc-versie komt.

Op deze pagina:


GTA 6 release - Wanneer kun je GTA 6 kopen?

Goed, hoe zit het nu met de concrete releasedatum? Ondertussen is Grand Theft Auto 6 voor de eerste keer officieel door Rockstar genoemd; de ontwikkeling van GTA 6 is namelijk ‘goed op weg’. Een van de meest concrete geruchten die we tot nu toe hebben, circuleerde eind juni 2021. Toen werd er gemeld dat de GTA 6 release in 2025 ligt. Als dat waar is, wordt je geduld wel behoorlijk op de proef gesteld.

Kan de GTA 6 release toch vroeger vallen? Misschien wel, maar de meeste andere geruchten bleken tot nu toe vals. Bij de overname van Zynga liet GTA-uitgever Take-Two weten te verwachten dat de omzet in het fiscale jaar 2024 (april 2023 tot en met maart 2024) gaat stijgen. Dat allemaal omdat het bedrijf dan een ‘nieuwe grote game’ uitbrengt en schat dat consumenten hier in totaal zo'n 9 miljard dollar aan gaan besteden. Volgens analisten gaat het hier over de release van Grand Theft Auto 6, maar ontwikkelaars zijn sceptisch over dat tijdschema.


GTA 6 ontwikkeling - Waarom duurt het zo lang voordat GTA 6 uitkomt?

De vorige GTA-game dateert alweer uit 2013. Waarom duurt de ontwikkeling van Grand Theft Auto 6 in het bijzonder zo lang? Wel, daar zijn twee grote verklaringen voor.

Eerst en vooral is de kostprijs van games ontwikkelen de laatste jaren enorm de hoogte ingeschoten. Waar games ontwikkelen op de PlayStation 2 nog relatief goedkoop was en met een klein team kon, zorgen hedendaagse verwachtingen voor visuals, features en online mogelijkheden ervoor dat AAA-games ontwikkeld worden door honderden werknemers. De Grand Theft Auto-reeks is hier in het bijzonder gevoelig voor, gezien het probeert om een zo realistisch en uitgebreid mogelijke simulatie van echte omgevingen voor te schotelen. Daarbij is de vorige GTA-game met zijn 170 miljoen verkochte exemplaren de nummer twee meest verkochte game aller tijden. Een titel die Rockstar nog nét iets perfectionistischer kan maken dan bij andere games. Als je weet dat het zoveel geld en tijd kost om een nieuwe game te ontwikkelen maar GTA Online ondertussen elke week miljoenen aan inkomsten geeft, tja… Waarom zou je je dan haasten?

Ten tweede stormt het achter de schermen bij ontwikkelaar Rockstar Games. Hierover lees je meer in ons afzonderlijk artikel met GTA 6 lekken en geruchten. Het is in elk geval geen makkelijke periode geweest voor de studio en diens werknemers, al lijkt er nu volgens werknemers een nieuwe werkcultuur aangenomen te zijn waardoor er veel is veranderd.

Hoe wordt GTA 6 zonder de in 2020 vertrokken bedenker Dan House?

GTA 6 consoles - Op welke consoles komt GTA 6 uit?

We durven onze handen ervoor in het vuur te steken: Grand Theft Auto 6 komt sowieso naar de PlayStation 5 en Xbox Series X/S. Hoewel er op dit moment nog steeds games voor de PlayStation 4 en Xbox One uitkomen, is het zeer twijfelachtig of dat uiteindelijk ook voor GTA 6 geldt. Dat heeft primair te maken met de paardenkracht van beide consoles, want GTA 6 zal hoge eisen stellen. Deze vraagtekens kunnen ook bij de Switch geplaatst worden.


GTA 6 pc - Komt er ook een pc-versie van GTA 6?

Het lijkt bijna onvermijdelijk dat GTA 6 ook naar pc komt. Of dat tegelijkertijd met de consoleversies is, is echter niet duidelijk. Komt GTA 6 dan naar Steam, Epic Games Store en GOG? Wat dat betreft is het koffiedik kijken. Het lijkt ons logisch dat Rockstar zijn game in zoveel mogelijke digitale winkels wil aanbieden, maar het is niet uit te sluiten dat GTA 6 bijvoorbeeld exclusief op de Rockstar Games Launcher te koop is. In het laatste geval gaan alle inkomsten van aankopen namelijk rechtstreeks naar Rockstar.

Over de auteur
Menno Burgers avatar

Menno Burgers

Contributor

Menno begon op zijn zesde met gamen op de DS en heeft het nooit meer losgelaten. Tegenwoordig is hij vaak te vinden op de Sea of Thieves waar je hem van verre al aan ziet komen, oppassen geblazen dus! Speelt alle genres games van (J)RPG tot platformers, alleen sportgames zie je hem niet snel spelen. Of telt watersport ook?

Reacties