Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

GTA 6 release - Waar en wanneer kun je Grand Theft Auto 6 kopen?

UPDATE: Komt er in 2025 aan!

We moesten lang wachten op de officiële GTA 6 release, maar ondertussen hebben we eindelijk duidelijkheid! Wel ja, ongeveer toch. De Grand Theft Auto 6 release ligt namelijk niet zo voor de hand. We leggen je in dit artikel haarfijn uit hoe dat nu precies zit.

Nieuws rond de GTA 6 release kun je bovendien niet loskoppelen van andere belangrijke info, zoals waarom het zolang duurt voordat GTA 6 uitkomt, op welke consoles GTA 6 speelbaar wordt en of er een GTA 6 pc-versie en GTA 6 Switch-versie komen.

Op deze pagina:

Cover image for YouTube videoGrand Theft Auto 6 Trailer 1 - De eerste trailer is hier!
GTA 6 release - Wanneer ligt de Grand Theft Auto 6 release precies?

GTA 6 release - Wanneer kun je GTA 6 kopen?

Ein-de-lijk! In december 2023 kregen we de allereerste trailer voor Grand Theft Auto 6 te zien. Daarbij gaf ontwikkelaar Rockstar Games meteen duidelijkheid over de releasedatum. Wel ja, ongeveer toch...

Op het einde van die fantastische trailer maakt de studio namelijk bekend dat de game in '2025' uitkomt. Er is echter geen verdere informatie, zoals bijvoorbeeld de maand of het kwartaal. Eerdere releases brengen ook weinig soelaas: Grand Theft Auto 5 kwam uit in september 2013, maar Grand Theft Auto 4 in april 2008. Rockstar en uitgever Take-Two lijken geen favoriete maand te hebben. Wel een troost: ons eerdere gerucht dat GTA 6 in 2025 uitkomt bleek dus correct.


GTA 6 ontwikkeling - Waarom duurt het zo lang voordat GTA 6 uitkomt?

De vorige GTA-game dateert alweer uit 2013. Tegen de tijd dat GTA 6 uitkomt zal het dus net geen of net wel 12 jaar zijn na de vorige game. Waarom duurt de ontwikkeling van Grand Theft Auto 6 in het bijzonder zo lang? Wel, daar zijn drie grote verklaringen voor.

Eerst en vooral is de kostprijs van games ontwikkelen de laatste jaren enorm de hoogte ingeschoten. Waar games ontwikkelen op de PlayStation 2 nog relatief goedkoop was en met een klein team kon, zorgen hedendaagse verwachtingen voor visuals, features en online mogelijkheden ervoor dat AAA-games ontwikkeld worden door honderden werknemers. De Grand Theft Auto-reeks is hier in het bijzonder gevoelig voor, gezien het probeert om een zo realistisch en uitgebreid mogelijke simulatie van echte omgevingen voor te schotelen.

Ten tweede is Rockstar Games ergens ook het slachtoffer van zijn eigen succes. De onlinecomponent GTA Online brengt namelijk nog steeds elke week miljoenen aan inkomsten in het laatje. Naar schatting heeft GTA Online in totaal ongeveer 8 miljard opgeleverd. Als je dan in rekening houdt dat het zoveel geld en tijd kost om een nieuwe game te ontwikkelen maar GTA Online nog steeds zoveel geld opbrengt… Waarom zou je je dan haasten?

Ten derde stormt het achter de schermen bij ontwikkelaar Rockstar Games. Hierover lees je meer in ons afzonderlijk artikel met GTA 6 lekken en geruchten. Het is in elk geval geen makkelijke periode geweest voor de studio en diens werknemers, al lijkt er nu een nieuwe werkcultuur te heersen waardoor er veel is veranderd.

Cover image for YouTube videoGTA 6 Leaks - Ramp Voor Rockstar?!
GTA 6 release - De Grand Theft Auto 6 release is ondertussen bekend!

GTA 6 consoles - Op welke consoles komt GTA 6 uit?

Grand Theft Auto 6 komt voorlopig enkel naar de PlayStation 5 en Xbox Series X/S. Hoewel er op dit moment nog steeds games voor de PlayStation 4 en Xbox One uitkomen, zijn deze consoles ondertussen flink verouderd qua technische specificaties. Afgaande op de trailer lijkt GTA 6 een waar visueel paradepaardje te worden.


GTA 6 pc - Komt er ook een pc-versie van GTA 6?

Het lijkt bijna onvermijdelijk dat GTA 6 ook naar pc komt. Het lijkt echter duidelijk dat die versie veel later zal volgen: dit blijkt ook de favoriete strategie van Rockstar Games. De Grand Theft Auto-games en ook Red Dead Redemption 2 kwamen pas maanden (soms zelfs jaren) na hun release op consoles naar de pc.

Komt GTA 6 dan naar Steam, Epic Games Store en GOG? Wat dat betreft is het koffiedik kijken. Het lijkt ons logisch dat Rockstar zijn game in zoveel mogelijke digitale winkels wil aanbieden, maar het is niet uit te sluiten dat GTA 6 bijvoorbeeld exclusief op de Rockstar Games Launcher te koop is. In het laatste geval gaan alle inkomsten van aankopen namelijk rechtstreeks naar Rockstar.


GTA 6 Switch - Komt er ook een Switch-versie van GTA 6?

We kunnen natuurlijk niks met zekerheid zeggen, maar reken er niet op dat Grand Theft Auto 6 naar de Nintendo Switch komt. De console van Nintendo is immens populair, maar bijzonder zwak qua technische specificaties. GTA 6 gaat duidelijk technische grenzen verleggen, die de oude console ongetwijfeld niet kan weergeven.

Er zijn echter geruchten over een Nintendo Switch 2. Deze blijven voorlopig echter vaag, waardoor het koffiedik kijken blijft. Zal deze nieuwe console sterk genoeg zijn om GTA 6 te draaien? Nog een optie zou bovendien zijn om gebruik te maken van streaming via de cloud. Op die manier heb je immers geen sterke console nodig, want de game draait op hyperkrachtige servers. Voorlopig blijft het in elk geval speculatie.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article

Grand Theft Auto 6

PS5, Xbox Series X/S

Related topics
Over de auteur
Menno Burgers avatar

Menno Burgers

Redacteur

Menno begon op zijn zesde met gamen en heeft het nooit meer losgelaten. Tegenwoordig is hij vaak te vinden in Sea of Thieves waar je hem van verre al aan ziet komen, oppassen geblazen dus!

Reacties