Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

GTA 6 map - In welke stad speelt Grand Theft Auto 6 zich af?

Alles wat we weten over de GTA 6 map en setting.

Net als de GTA 6 release is er heel wat te doen rondom de GTA 6 map en setting. De stad en tijdsgeest dragen namelijk net zoveel bij tot de eigenheid van elke GTA-game als de personages en gameplay. Kijk maar naar de vorige games in de reeks, zoals de pastelkleuren van Vice City in de jaren '80, de urban feel van Los Santos in de jaren 90 en de grauwe straten van het hedendaagse Liberty City. Nog meer dan het verhaal ben je geneigd om je de setting van een GTA-game te herinneren.

Er tekent zich een duidelijk patroon af binnen de Grand Theft Auto-reeks. Sinds de allereerste game zijn het namelijk steeds dezelfde vijf steden die hun opwachting maken: Liberty City (New York), Vice City (Miami), en de drie steden in de staat San Andreas namelijk Los Santos (Los Angeles), San Fierro (San Francisco) en Las Venturas (Las Vegas). Londen en het fictieve Anywhere City hebben slechts één keer als setting gediend.

Op deze pagina:


GTA 6 Vice City - Keren we terug naar Miami?

Voor de duidelijkheid: het is nog steeds niet officieel door de ontwikkelaar bevestigd of GTA 6 Vice City als setting heeft. Wel heeft Bloomberg bevestigd dat het verhaal van Grand Theft Auto 6 plaatsvindt in een omgeving geïnspireerd door Miami. De map zal door de tijd heen geüpdatet worden, waardoor nieuwe steden en missies te ontdekken zijn. De ambitie om ook delen van Noord- en Zuid-Amerika speelbaar te maken zijn even opzij geschoven. Wellicht zijn dat de steden die later toegevoegd worden? Begin juli 2021 'lekte' er een wazige video van de GTA 6 map. Die bevatte naar eigen zeggen icoontjes met side missions en locaties, die erop zouden moeten wijzen dat de game zich effectief in Vice City afspeelt. Die video is echter vals. Wees dus goed op je hoede wanneer je zogenaamde 'lekken' tegenkomt.

Het Vice City van GTA 6 zou zich net als de twee vorige games in het heden situeren. Dit spreekt eerdere geruchten tegen dat GTA 6 zich in de jaren '80 zou afspelen. Voor een eventueel nieuwe onlinemodus zal Rockstar namelijk zoveel mogelijk content willen overhevelen en is het handig om te kunnen steunen op de nieuwe technologie die vandaag de dag beschikbaar is.

Een conceptversie van een fanmade GTA 6 map (gemaakt door redditor thefaceofyourfather).

GTA 6 wereld - Wat zijn de andere opties voor de GTA 6 map?

Na de gigantische, epische map van de welbekende cowboygame van Rockstar deden er ook geruchten de ronde dat de studio enorm ambitieus zou zijn en een volledige staat of streek van de VS zou willen nabootsen; of zelfs een miniatuurversie van de hele Verenigde Staten een mogelijkheid. Dat laatste lijkt ons vooral 'wishful thinking'. Toch lijkt het zeker na de originele plannen om delen van Noord- en Zuid-Amerika speelbaar te maken een mogelijkheid dat Rockstar niet enkel het Miami-achtige Vice City, maar ook de natuur eromheen beschikbaar maakt en in updates nieuwe steden toevoegt. Een virtuele versie van de Everglades? Yes, please!

Andere geruchten claimen dat GTA 6 periodieke uitstapjes naar Zuid-Amerika zou bevatten. De game zou zo ook op het succes van crimeseries als Narcos inspelen. Fantheorieën wijzen ook in die richting, met als bekendste voorbeeld een analyse van een racetrack van een GTA DLC die volgens de fans in kwestie de geografie van Mexico en de staat Michigan nabootste. Juist ja, 'vergezocht' is het woord waar je naar zoekt.

Nieuwe info spreekt dat soort speculatie trouwens tegen. Volgens een verslag van journalist Jason Schreier, die zich specialiseert in de arbeidsomstandigheden binnen ontwikkelingsstudio's, vond er een grote structurele omwenteling plaats binnen Rockstar. De laatste jaren kwamen er namelijk talloze getuigenissen van (ex-)werknemers naar buiten die de draconische arbeidsomstandigheden binnen het bedrijf aankaarten, zoals maandenlange werkweken van 60 uur en intimidatie op de werkvloer. Als gevolg daarvan zou Rockstar nu zijn interne cultuur grondig hebben veranderd. Grand Theft Auto 6 zou het eerste resultaat moeten zijn van die positieve stappen. Daarmee neemt de druk de allergrootste map tot dusver te creëren af.

Wat de setting ook moge zijn, het is interessant om te vermelden dat Rockstar ooit overwoog Tokyo als setting te nemen. Een Japanse versie is echter minder herkenbaar voor een westers publiek en zou ook de kern van de reeks voor een groot deel missen. Eveneens vermeldenswaardig zijn enkele nieuwe stukken art die in februari 2020 plots opdoken op de website van Rockstar. Eentje ervan toont een retro-futuristische vrouwelijke robot die het logo van het bedrijf vastgrijpt, maar het lijkt erop dat dit gewoon algemene art is om de site van het bedrijf mee op te smukken.

Over de auteur
Yvo Kieviet avatar

Yvo Kieviet

Taalfirtuoos

Overdag kantoorslaaf, 's nachts superheld. En tussendoor ook nog eens fervent gamer. Heeft overigens een bloedhekel aan bakfietsen.

Reacties