Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

GTA 6 map - In welke stad speelt Grand Theft Auto 6 zich af?

UPDATE: Er is duidelijkheid!

Net als de GTA 6 release is er heel wat te doen rondom de GTA 6 map en setting. De stad en tijdsgeest dragen namelijk net zoveel bij tot de eigenheid van elke GTA-game als de personages en gameplay. Nog meer dan het verhaal ben je geneigd om je de setting van een GTA-game te herinneren.

We hebben lang moeten wachten op de eerste info van Grand Theft Auto 6, maar gelukkig bracht de eerste GTA 6 trailer in december 2023 veel duidelijkheid. Daardoor kunnen wij je dit heel mooie overzicht voorschotelen.

Op deze pagina:

Cover image for YouTube videoGrand Theft Auto 6 Trailer 1 - De eerste trailer is hier!
GTA 6 map - Een eerste blik op Vice City

GTA 6 map - Een overzicht van Leonida

Het stond in de sterren geschreven en het blijkt ook gewoon te kloppen: Grand Theft Auto 6 speelt zich af in Vice City. Dit is een fictieve versie van Miami, de grootstad in de Verenigde Staten. Tot nu toe niks onverwacht, gezien de stad ook al in vorige GTA-games zat. Maar er is ook oprecht een nieuw element: Grand Theft Auto 6 lijkt zich namelijk ook af te spelen in natuurgebieden rond de stad. Het lijkt dan ook dat GTA 6 gaat voor een fictieve versie van de beruchte staat Florida, die hier Leonida heet.

Florida is om tal voor redenen bekend en berucht. De staat heeft een tropisch klimaat, een cultuur met een Latijns-Amerikaanse invloed, en onstabiele socio-economische omstandigheden. Vooral dat laatste leidt in het echte leven tot heel veel bizarre situaties. De term 'Florida Man' verwijst in het bijzonder naar de bizarre activiteiten die vaak in de staat plaatsvinden. De eerste GTA 6 trailer lijkt daar ook volop naar te hinten, met bijvoorbeeld verwijzingen naar de 'Florida Joker', achtervolgingen van naakte sprinters, en alligators in zwembaden en supermarkten.

Grand Theft Auto 5 en vooral Red Dead Redemption 2 hebben echter getoond dat ontwikkelaar Rockstar Games bijzonder goed is in het neerzetten van de natuur. Hoewel het ons onwaarschijnlijk lijkt dat de volledige staat Florida wordt weergegeven (daarvoor is de staat te groot en heeft het teveel steden), verwachten we een aanpak vergelijkbaar met GTA 5. Daarbij is Vice City zeer prominent maar is er rondom ook veel natuur te zien.

En wat een natuur heeft Leonida, uh, Florida te bieden! De Everglades zijn een uniek ecosysteem: een tropisch moerasgebied waar alligators en flamingo's naast elkaar te vinden zijn. De Florida Keys zijn nog een kenmerkend fenomeen: een archipel van honderden kleine eilandjes. Ideaal toch om met je boot te varen en die te verkennen? Volgens geruchten zou de drugshandel een prominente rol spelen in GTA 6 en kun je daardoor ook uitstapjes naar Zuid-Amerika maken, maar neem dat voorlopig met een korreltje zout.

GTA 6 map - De map is nog niet onthuld, maar fans hebben deze versie in elkaar geknutseld op basis van het echte Miami en info uit de trailers

GTA 6 Vice City - Wat kun je verwachten in de stad?

We kunnen al relatief accuraat voorspellen wat je kunt verwachten van Vice City om drie redenen. Eerst en vooral is Miami een stad met vele kenmerkende plekjes. Ten tweede zat Vice City voordien al in de GTA-reeks. En ten derde is er natuurlijk veel beeldmateriaal zichtbaar op de trailer. Op basis daarvan kunnen we al een paar voorspellingen doen.

GTA 6 map - De map van GTA: Vice City uit 2002.

Miami Beach is de iconische zandstrook aan het water, waar luxueuze hotels vlak naast het zand en het prachtige water liggen. In GTA: Vice City speelde dit ook een prominente rol, onder de namen Washington Beach en Ocean Beach. Ook de Cubaanse buurt Little Havana kan niet ontbreken in een virtuele versie en speelde in GTA: Vice City een belangrijke rol. En dan zijn er nog de vele eilandjes met decadente villa's. In GTA: Vice City herinner je je vast nog de villa op Starfish Island. We gokken erop dat die naam terugkomt, maar dat de weergave uiteraard realistischer dan ooit wordt.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article

Grand Theft Auto 6

PS5, Xbox Series X/S

Related topics
Over de auteur
Yvo Kieviet avatar

Yvo Kieviet

Taalfirtuoos

Overdag kantoorslaaf, 's nachts superheld. En tussendoor ook nog eens fervent gamer. Heeft overigens een bloedhekel aan bakfietsen.

Reacties