Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

GTA 5 - guide en tips

100% ranking, info over wagens en wapens, je vaardigheden verbeteren en een oplossing voor elke missie in de game!

Hier is ie dan eindelijk: GTA 5! De wereld van Los Santos ligt voor je open, met meer activiteiten en vrijheid dan in eender welke Grand Theft Auto-game hiervoor. Diepzeeduiken, golfen, auto's stelen, vliegen met helikopters,...het kan allemaal. Maar natuurlijk heeft Rockstar ook weer een verhaal te vertellen over intrigerende personages die hun weg (terug) proberen te vinden in de criminele onderwereld. Met deze guide maken we je wegwijs in de wereld van GTA 5. Hier kan je terecht voor tips en tricks maar ook voor meer informatie over de vaardigheden van je personages, alle wapens en wagens en natuurlijk ook hoe je een 100% gold ranking haalt op alle missies!

GTA 5 - guide en tips

Inhoudsopgave:

Algemene tips:

GTA 5 - 100 percent completion rate checklist
GTA 5 - Hoe verbeter je je vaardigheden

Guide voor verhaalmissies:

GTA 5 - Mission 1: Proloog
GTA 5 - Mission 2: Franklin en Lamar, Mission 3: Feedback
GTA 5 - Mission 4: Complications, Mission 5: Father/Son
GTA 5 - Mission 6: Marriage Counseling, Mission 7: Chop
GTA 5 - Mission 8: Daddy's Little Girl, Mission 9: Friend Request
GTA 5 - Mission 10: The Long Stretch
GTA 5 - Mission 11: Casing the Jewel Store, Mission 12: Bugstars Equipment, Mission 13: BZ Gas Grenades
GTA 5 - Mission 14: The Jewel Store Job, slim en luid
GTA 5 - Mission 15: Mr. Philips, Mission 16: Trevor Philips Industries
GTA 5 - Mission 17: Nervous Ron, Mission 18: Crystal Maze
GTA 5 - Mission 19: Friends Reunited, Mission 20: Fame or Shame
GTA 5 - Mission 21: Dead Man Walking, Mission 22: Did Somebody Say Yoga?
GTA 5 - Mission 23: Scouting the Port, Mission 24: Minisub
GTA 5 - Mission 25: Cargobob, Mission 26: Three's Company
GTA 5 - Mission 27: Hood Safari, Mission 28: Hotel Assassination
GTA 5 - Mission 29: The Multi Target Assassination, Mission 30: By the Book
GTA 5 - Mission 36: Blitz Play, Mission 31: Tow Truck, Mission: 32 Masks, Mission: 33 Boiler Suits, Mission: 34 Trash Truck
GTA 5 - Mission 35: The Merryweather Heist, Mission 37: Mr. Richards
GTA 5 - Mission 38: I Fought the Law, Mission 39: Eye in the Sky
GTA 5 - Mission 40: The Vice Assassination, Mission 41: The Bus Assassination
GTA 5 - Mission 42: Caida Libre, Mission 43: Deep Inside
GTA 5 - Mission 44: Minor Turbulence, Mission 45: Paleto Score Setup
GTA 5 - Mission 46: Military Hardware, Mission 47: Predator
GTA 5 - Mission 48: The Paleto Score, Mission 49: Derailed
GTA 5 - Mission 50: Monkey Business, Mission 51: Hang Ten
GTA 5 - Mission 52: Surveying the Score, Mission 53: Bury the Hatchet
GTA 5 - Mission 54: Pack Man, Mission 55: Fresh Meat
GTA 5 - Mission 56: Cleaning out the Bureau, Mission 57: Reuniting the Family
GTA 5 - Mission 58: Architect's Plans, Mission 59: Doting Dad
GTA 5 - Mission 61: The Bureau Raid, Mission 60: Fire Truck
GTA 5 - Mission 62: The Wrap Up, Mission 63: The Construction Assassination, Mission 64: Lamar Down
GTA 5 - Mission 65: The Ballad of Rocco, Mission 66: Legal Trouble
GTA 5 - Mission 67: Meltdown, Mission 68: Parenting 101
GTA 5 - Mission 73: The Big One, Mission 69: Stingers, Mission 70-72: Gauntlet Pillbox, Rockford, Mission Row
GTA 5 - Mission 74: Something Sensible, Mission 75: The Time's Come, Mission 76: The Third Way

UFO-onderdelen (alle 50 onderdelen)

GTA 5 - UFO onderdelen 1 - 10 (Space-Docker voertuig)
GTA 5 - UFO onderdelen 11 - 20 (Space-Docker voertuig)
GTA 5 - UFO onderdelen 21 - 30 (Space-Docker voertuig)
GTA 5 - UFO onderdelen 31 - 40 (Space-Docker voertuig)
GTA 5 - UFO onderdelen 41 - 50 (Space-Docker voertuig)

GTA Online Heists

GTA Online Heists gids en tips

GTA 5 Mods voor pc

GTA 5 mods

GTA 5 cheats

GTA 5 cheats voor wapens, geld en auto's

Algemene tips en tricks voor GTA 5

De stad verkennen zonder te verdwalen: de eerste stappen

De game is enorm en de wereld waarin dit alles plaatsvindt is dat natuurlijk ook. Maar je hoeft niet te wachten om alles gezien te hebben. Neem gewoon een auto naar keuze en begin maar te rijden. In het zuiden vind je het centrum van de stad Los Santos. In het noorden heb je de heuvels en de meren van Blaine County.

Je kan wel genieten van de landschappen zodra je de controle hebt over Franklin maar helaas betekent dat niet dat je meteen alle activiteiten kan doen. Veel elementen van de game, zoals boot races of de mogelijkheid om met een vliegtuig de hemel onveilig te maken, worden pas beschikbaar naarmate je verder geraakt in het verhaal van GTA 5. Daarom raden we je aan om te focussen op de missies tot je Trevor, het derde personage, tot je beschikking krijgt.

Die missies herken je door de grote letters op je kaart. Geen zorgen, de missies zijn zo opgebouwd dat je niets van het verhaal kan missen en ze leren je ook de belangrijkste gameplay onderdelen van de game. Zo wordt je op korte tijd een echte pro voor wie GTA 5 geen geheimen heeft!


De smartphone in GTA 5

Net zoals in de echte wereld de smartphone het meest belangrijke object is voor sommige mensen, zijn deze hebbedingetjes ook in Los Santos ontzettend belangrijk. In GTA 5 kan je op je smartphone alle statistieken zien van je game, kan je snel saven of zelfs een kleine snack bestellen. Er zijn miljoenen lijnen dialoog in de game en veel daarvan krijg je te horen via de telefoon. Bel dus regelmatig met mensen die je kent voor een bros night out of een hete date met één van de lieftallige dames van de stripclub. Wat is de moderne tijd toch mooi.


Tips voor auto's en hun besturing in GTA 5

In GTA zijn auto's altijd onontbeerlijk geweest. De werelden zijn gewoonweg te groot om ze te voet te ontdekken. En dat geldt voor het Los Santos van GTA 5 nog meer dan ooit te voren want deze stad, net zoals het echte Los Angeles, werd ontworpen voor auto's. We menen het: missies die je dwingen te voet te gaan uitgezonderd, neem altijd de auto. Vooral omdat één belangrijk element uit de realiteit werd verwijderd: in Los Angeles heerst de 'right of way'-wet die zegt dat auto's altijd moeten stoppen als een voetganger de weg oversteekt. In Los Santos lijkt het wel alsof ze net extra hard op de gaspedaal duwen!

Een auto bemachtigen is nog altijd ontzettend simpel. Alles wat je ziet, kan je gewoon nemen. Auto's op de weg vertragen (meestal) als je naar ze toeloopt. Wanneer ze volledig stilstaan kan je met een eenvoudige druk op de Y/Driehoek-knop de chauffeur uit de auto sleuren en zelf achter het stuur zitten. Je kan natuurlijk ook altijd een geparkeerde auto stelen maar die hebben vaak een alarmsysteem. Als een politiepatrole dat alarm hoort, zetten ze meteen de achtervolging in.

Gelukkig straft de game de speler zelden. Aan auto-ongelukjes hangen zelden gevolgen vast en zelfs een schietpartij in een voetgangerszone levert zelden een wanted-level op. Het lijkt de politie ook weinig uit te maken als je hier en daar een voetganger onder je wiel krijgt. Wees dus niet te nerveus achter het stuur, dit is je rijexamen niet.

Welke auto je voorkeur geniet is vooral een kwestie van smaak. Zelfs de meest delicaat-uitziende sportwagen kan nog steeds rijden na een frontale botsing. De enige fatale ongelukken komen voor wanneer je van een enorme hoogte naar beneden valt. Zelfs in GTA 5 overleef je een ontploffende auto niet. In het algemeen zijn grote autos zoals trucks en bussen het meest stabiel en kleine sportwagens het minste stabiel. Hoe een auto zich laat besturen, verschilt wel dramatisch van auto op auto. De grote auto's zijn natuurlijk enorm log. Ambulances en vuilwagens hebben tijd nodig om op volle snelheid te komen en zonder handrem komen ze niet snel tot stilstand. Alle andere autoklassen zijn volledig verschillend van elkaar. Sportwagens zijn relatief stabiel, muscle cars zijn ontzettend stevig maar zijn moeilijker te besturen, limousines zijn sneller en stabieler naarmate ze er duurder uitzien. Voor beginners zijn de Obey-auto's de beste. Ze zijn praktisch onverwoestbaar in normale omstandigheden, ontzettend stabiel, niet van de baan te rijden, ze zijn snel en laten zich vlot door bochten glijden.

Een auto gevonden die je echt heel leuk vindt? Breng hem dan naar de garage van je safe house zodat hij opgeslagen is en hij bij volgende speelsessies meteen ter beschikking staat. Je kan zelfs naar workshops gaan en je auto tunen zodat hij volledig rijdt zoals jij het graag hebt. De veranderingen die je doorvoert voor één auto worden toegepast op alle auto's van dat model in de spelwereld.


Fast travel in GTA 5

Met de auto rijden is leuk, maar soms wil je gewoon onmiddellijk op een bepaalde plaats zijn. Vergeet dus niet dat je op elk moment een taxi kan bellen met je smartphone. Haal je smartphone boven, tik het nummer in en na tien à twintig seconden staat de taxi aangereden. Op je kaart kan je in het paars een waypoint selecteren om met de taxi heen te rijden, maar je kan ook verschillende interessante plekken selecteren zoals missies. Zodra je in de taxi stapt, kan je de rit overslaan en meteen op je gewenste locatie staan. Het is iets duurder maar je spaart er wel heel wat tijd mee uit! Pas wel op: net zoals in het echt willen taxi's je niet zomaar overal komen afhalen. In het heuvellandschap van Blaine County kan het al eens wat moeilijker zijn om een taxi te vinden.


Combat en wapens in GTA 5

In een wereld zoals die van GTA duurt het natuurlijk niet lang voordat er conflict ontstaat. De shooting mechanics van de reeks hadden vroeger nog wat ruwe kantjes maar GTA 5 is een uitstekende third person shooter.

Daar horen natuurlijk cover mechanics bij. Zonder cover ben je niets dus wen er maar aan om zodra de kogels beginnen te vliegen, bescherming te zoeken achter een muurtje met de schouderknop. De groene balk naast de kaart is je gezondheidsbalk, de blauwe toont de sterkte van je kogelvrij vest (als je er een aan hebt). De gele balk is je special ability maar daar vertellen we later nog meer over. Als je door een kogel geraakt wordt, kan je je snel verstoppen achter cover en 50 percent van je gezondheidsbalk terugwinnen als je even wacht. Om je levensbalk terug tot 100 percent te krijgen heb je een first aid kit nodig. Deze liggen in je safehouses, kunnen gekocht worden in supermarkten en krijg je ook tijdens missies.

Om te mikken druk je op de linker trigger. Hoe de crosshair zich laat besturen, hangt af van je instellingen. Standaard staat deze op 'GTA classic'. Met deze instellingen gaat je crosshair automatisch naar de tegenstander die vlak voor je staat. Daarna kan je met de control stick nog aanpassen naar wie je mikt zoals in een normale shooter. Dus als je meerdere vijanden hebt is de meest eenvoudigste manier om te mikken en te schieten op de persoon die automatisch geselecteerd wordt. Wanneer je die neergelegd hebt, kan je de linker trigger loslaten, opnieuw indrukken en zo automatisch een nieuwe vijand selecteren zonder dat je handmatig moet mikken. Een alternatief is om telkens handmatig te mikken. De game zal je niet belonen of straffen, maar als je handmatig mikt is het natuurlijk wel gemakkelijker om die Gold Ranks te krijgen voor je headshots!