Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

GRID Legends mengt snelheid met drama

Goed op dreef.

In 2019 brak Codemasters met zijn GRID-reboot geen potten, maar die vervulde wel dankbaar de rol van toegankelijke arcade-racer in een gamelandschap dat daar dringend nood aan had. In GRID Legends pikt de ontwikkelaar de draad weer op en als opwarmer staat de verhaalmodus 'Driven to Glory' centraal. Mijn previewversie bevatte alleen die modus maar verraadde al enigszins Codemasters' intenties: onbezonnen plezier met een vleugje drama.

Cover image for YouTube videoGRID Legends | Official Reveal Trailer

'Driven to Glory' presenteert Seneca-teamleider Marcus Ado als een 'rags-to-riches'-held met een voorkeur voor jonge, onbekende coureurs. Dat experiment levert hem wel sympathie op, maar voorlopig enkel negatieve records zoals de meeste laatste plaatsen. Of de anonieme 'Driver 22' - jij dus - dan wel een aangename verrassing wordt, is nog maar de vraag. Codemasters dropt je in die setting door middel van cutscenes in documentairestijl, inclusief heuse 'talking heads' die hun zegje doen. Elke race stuwt het verhaal een klein beetje voort, maar de vaart zit er goed in. Bovendien hint Codemasters al sterk naar een rivaliteit tussen jij als rookie en oude GRID-bekende Nathan McKane. De hoogwaardige presentatie van deze verhaalmodus belooft het potje drama alleen maar tastbaarder te maken.

De events in 'Driven to Glory' hebben allemaal een verschillend doel dat het verhaal ondersteunt. Zo moet je in het prille begin in Londen voor een zekere Mateo Vega én 8ste of hoger eindigen, zodat Marcus Ado je opmerkt. Vervolgens vervul je testritten, rijd je een semi-prorace en ontmoet je je eerste echte rivaal Valentin Manzi (acteur Ncuti Gatwa, bekend van 'Sex Education'). De events zitten strak in het verhaal ingebed en bieden op korte tijd veel variatie: van hobbelige muscle cars over stevige touring cars tot vinnige 'open wheels'. Ook de spannende Elimination-modus passeerde in mijn preview al de revue. Als 'Driven to Glory' dat tempo letterlijk en figuurlijk tot het einde aanhoudt dan wordt het een wilde rit.

Cover image for YouTube videoGRID Legends | First Look Gameplay: Story Mode (Driven to Glory)

De verhaalmodus van GRID Legends smaakt zodanig naar meer dat deze previewversie uiteindelijk mager uitvalt. Codemasters garandeert bij launch weliswaar ruim 250 Career-events, 130 routes, meer dan 100 wagens en een uitgebreide Race Creator. Daarnaast ondersteunt Legends volledige cross-platformcompatibiliteit tussen Xbox, PlayStation en pc. De 'hop-in'-functionaliteit waarbij je vrienden een AI in een singleplayerrace overnemen doet tevens denken aan de vlotte matchmaking van Rocket League. Codemasters licht hier echter slechts een tipje van de sluier.

Aangenomen dat 'Driven to Glory' de essentie van GRID Legends vormt, dan zijn de intenties van Codemasters duidelijk. In de nasleep van de 2019-reboot wil GRID Legends weer de rol van onbevangen arcade-racer vervullen. Een hoog tempo, veel variatie, een vlekkeloze presentatiestijl en een scheut drama staan daarbij centraal. De toon is gezet. Nu nog glorieus naar de finish rijden.

GRID Legends komt op 25 februari uit voor de pc, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One en Xbox Series X.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article

Grid Legends

PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S, PC

Related topics
Over de auteur
Nathan Van Coillie avatar

Nathan Van Coillie

Biersommelier

Van achter zijn toetsenbord beoordeelt Nathan games, literatuur, films en muziek, plant hij afrekeningen tegen taalbarbaren en geeft hij commentaar op snookerwedstrijden... aan zichzelf.

Reacties