Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Gran Turismo Sport - Release date, trailers, gameplay

Proloog.

Laat het duidelijk zijn: Gran Turismo Sport is niet Gran Turismo 7. Wel is dit een voorsmaakje van wat de legendarische racereeks met de kracht van de PlayStation 4 kan aanvangen. Maar toch is het niet helemaal vergelijkbaar met de vorige Prologue-games. Wat houdt dit nieuw werkstuk van ontwikkelaar Polyphony Digital dan precies in? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Inhoud

Volgens Polyphony Digital en Sony is Gran Turismo Sport een tussendoortje voordat Gran Turismo 7 uitkomt. Toch is het anders dan de Prologue-games die eerder zijn uitgekomen. Sony-baas Jim Ryan wijt dat aan het feit dat hedendaagse games steeds online verbonden zijn en op die manier updates krijgen. Dat leidt tot meer content, in plaats van de 'statische' Prologue-games.

Bij de release heeft de game 137 premium wagens en 19 locaties met 37 track lay-outs. Twee nieuwe tracks zijn de Northern Isle Speedway en een straatcircuit in Tokyo. Oude bekenden Willow Springs, Brands Hatch en Nürburgring Nordschleife zijn allemaal aanwezig. De wagens zijn dan weer opgedeeld in vier grote groepen. Daarbij stelen de fictieve GT Vision concept wagens de show. Die zijn in samenwerking tussen Gran Turismo en echte autoproducenten ontwikkeld.

De game krijgt drie afzonderlijke spelmodi: Campaign, Sports Mode en Arcade Mode. Campaign is in vier gebieden opgedeeld: Beginner's School, Circuit Challenge, Mission Challenge en Racing Etiquette.

De grootste toevoeging is echter de Sport modus. Daarbij worden er online races volgens een voorafbepaalde kalender gehouden. Naast dagelijkse uitdagingen zijn er regionale, nationale en internationale kampioenschappen. De echte race-organisatie FIA erkent die virtuele kampioenschappen en de beste chauffeurs kunnen meedingen naar een officiële FIA-racevergunning om ook met echte racewagens over een circuit te scheuren. Weliswaar moet je ook nog proeven in het echt afleggen om je rijgedrag te bewijzen tegenover de organisatie.

De game krijgt ook een livery editor, waarmee je je eigen stickers en decoraties kunt ontwerpen voor je bolides.

Gameplay

Gran Turismo Sport blijft bij de principes van de reeks. De wagens hebben nog steeds een realistisch rijgedrag en de nadruk ligt op gewone circuitraces. Er is nu echter meer aandacht voor goed rijgedrag. Elke speler heeft een Sportsmanship-rating. Als er aanvaringen zijn tussen spelers, dan gaat die rating naar beneden. Op die manier wil Polyphony correct rijden aanmoedigen.

Nadat schademodellen voorzichtig hun intrede deden in de vorige delen in de reeks, lijken realistische schademodellen opnieuw van de partij en dit keer in verbeterde vorm. Er zijn ook volgwagens en waarschuwingsperiodes als er brokstukken op het circuit aanwezig zijn.

Gran Turismo-bedenker Kazunori Yamauchi liet eerder weten dat hij zich bewust is van de gedateerde klank van de wagens in de reeks, na veel klachten van de fanbase. Hij belooft om de audio te verbeteren tegen de release van Gran Turismo 7, maar het is niet zeker of die veranderingen op tijd doorgevoerd worden om aanwezig te zijn in Gran Turismo Sport.

Een grote verandering is dat Gran Turismo Sport niet langer dynamische lichtomstandigheden en dynamisch weer heeft. Volgens Polyphony Digital is dat om de frame rate van de game te verhogen en de beeldkwaliteit scherper te krijgen. Dat betekent echter niet dat je niet langer 's nachts kunt racen. Voor het begin van een race kan je nog steeds instellen op welk tijdstip je wilt dat de race plaatsvindt.

Ten slotte heeft de game ook vanaf de release ondersteuning voor de PlayStation VR.

Releasedatum en speciale edities

De Gran Turismo Sport releasedatum ligt op 18 november. De game zou oorspronkelijk een bètaperiode krijgen, maar die Gran Turismo Sport bèta werd geannuleerd om de releasedatum vroeger te leggen.

Er is nog geen informatie bekend over eventuele speciale uitgaves van de game.

Onderwerpen in dit artikel

Volg onderwerpen en we e-mailen je wanneer we iets nieuws publiceren over dit onderwerp.  Beheer de instellingen voor je meldingen.

Over de auteur
Carl Vander Maelen avatar

Carl Vander Maelen

Muggenzifter

Gepassioneerde gitarist die games zoveel als mogelijk in zijn doctoraat in het Recht probeert te betrekken.

Reacties