Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Gran Turismo 7 review - Het oude dametje onder de racegames

Conservatief.

Het lijkt wel alsof de tijd stil is blijven staan in Gran Turismo 7. Dat is enerzijds charmant, anderzijds mateloos frustrerend.

De Gran Turismo 7 review van Carl jaagt je het circuit op. Of ja, eerder de garage.

Ik noemde Gran Turismo eerder al het oude dametje onder de racegames. De reeks is elegant en heeft een bijzonder rijke geschiedenis, maar het blijft koppig zijn eigen ding doen ongeacht hoe de tijden veranderen. Gran Turismo 7 brengt geen verandering in die oerconservatieve aanpak. Integendeel, ter ere van de vijfentwintigste verjaardag van de reeks zet ontwikkelaar Polyphony Digital net extra hard in op de merkwaardigheden van Gran Turismo. Het resultaat is charmant maar verouderd.

Alles in Gran Turismo 7 draait rond de passie voor autocultuur. Daar zit ook meteen het grote verschil tussen Gran Turismo en concurrerende reeksen zoals Forza. Gran Turismo 7 is geen game voor raceliefhebbers maar voor autoliefhebbers. Werkelijk alles staat in het teken van passie voor wagens, met de GT World-singleplayermodus als beste voorbeeld. In het Café word je via menukaarten door verschillende evenementen gegidst. Die menukaarten fungeren tegelijk als presentaties over bijvoorbeeld de evolutie van de Ford Mustang, Europese hot-hatches en veel meer. Luca, de uitbater van het Café, en zijn vrienden geven je complimenten en meer info over je wagenpark. En features als de Carwash dienen geen ander doel dan je wagen nogmaals in de schijnwerper te zetten. Gran Turismo 7 is gemaakt door autofanaten voor autofanaten, en die passie spat van het scherm.

De keerzijde van die focus op wagens in plaats van op racen wordt overduidelijk wanneer je het circuit op trekt. Hoewel bochten nemen erg realistisch en genuanceerd is, blijven andere aspecten ondermaats. Botsingen met tegenstanders of de vangrail vertragen je wagen amper. Visuele schade is zo goed als volledig afwezig. De offroadwegligging is absoluut niet realistisch. En ook de artificiële intelligentie van je tegenstanders heeft amper een update gekregen tegenover vorige delen in de reeks. Nog steeds volgen je tegenstanders te braaf hun lijntjes en is er geen sprake van realistische, risicovolle reacties. Kortom, de situatie is zo goed als ongewijzigd tegenover hoe de reeks het er in de jaren 00 van afbracht. Racen in Gran Turismo was nooit slecht, maar het hinkt enorm achterop vergeleken met de nuance en de spanning die je vindt in andere racegames zoals Project CARS, Assetto Corsa en - ja - Forza Motorsport.

Waar Gran Turismo 7 de concurrentie wel voorbijsteekt, is de visuele presentatie. Zowel het exterieur als het interieur van de wagens worden met veel liefde voor detail weergegeven. De wagens zien er zelfs zo fotorealistisch uit dat je in de 'Scapes'-modus (daarover later meer) geen onderscheid kunt maken tussen de foto die als achtergrond dient en de virtuele wagen. Ook buiten het circuit is Gran Turismo 7 overweldigend mooi. Het Café wasemt een heerlijke gezelligheid, met zijn warme bruine interieur en prachtige shots van koffie. Koppel dat aan die typische jazzy soundtrack van de reeks en je hebt een game die stijl uitademt. Gran Turismo 7 is een audiovisuele showcase voor de PlayStation 5.

Gran Turismo 7 review - De graphics zijn fotorealistisch.

Op andere vlakken brengt de 'old-school' aanpak van Gran Turismo 7 het er trouwens wel beter vanaf. Net zoals vroeger heb je de juiste rijbewijzen nodig om aan specifieke toernooien deel te nemen. Die kun je halen in de rijschool, waar je diverse opdrachten krijgt voorgeschoteld om je raceskills aan te scherpen. Goud halen in die uitdagingen is even moeilijk als verslavend en maakt je daadwerkelijk een betere chauffeur. Bovendien gaat Gran Turismo 7 radicaal in tegen de trend in racegames om je vanaf het begin alle speelgoed te geven. Zo moet je wagens en disciplines echt verdienen en stap voor stap unlocken. De singleplayermodus voelt daardoor aan als een epische tocht, waarbij je langzaam maar zeker de meer dan 400 wagens probeert te verzamelen.

Tegelijk kun je je niet van de indruk ontdoen dat Polyphony Digital de verkeerde prioriteiten heeft. Alles staat namelijk zodanig in het teken van passie voor autocultuur en het overbrengen van details over auto's, dat talloze belangrijke facetten van Gran Turismo 7 halfbakken aanvoelen. Zoals gezegd zijn bepaalde aspecten van het rijgedrag en de AI van tegenstanders erg verouderd. Ook het dynamische tijd- en weersysteem roept gemengde gevoelens op: niet elk circuit ondersteunt regen of de transitie van nacht naar dag. In elke race in de singleplayermodus word je bij de start helemaal achteraan geplaatst - ongeacht wat je positie in een kampioenschap precies is. En de 'Scapes' die je wagens in gefotografeerde omgevingen plaatsen, zijn vaak erg slordig, met bijvoorbeeld bevroren voetgangers in de achtergrond of een bizarre waas in een bepaalde scène in Brugge. Gran Turismo 7 is een bijzonder inconsistente ervaring.

Gran Turismo 7 review - De aandacht voor detail is indrukwekkend - maar focust op de verkeerde zaken.

Tot slot is er nog de Music Rally-modus. Polyphony Digital schuift die naar voren als een innovatieve nieuwe modus die spelers doet genieten van een combinatie van rijden en muziek. In de praktijk is het echter een veredelde 'time trail'. Je doet immers niks anders dan zo snel mogelijk over een circuit rijden om zoveel mogelijk afstand af te leggen in een zo kort mogelijke tijd. De aanwezigheid van muziek en een teller die je overgebleven 'beats' toont, verandert daar niks aan. Een bizarre en onnodige toevoeging.

Gran Turismo 7 is een frustrerende game. Enerzijds blijft het rijgedrag op asfalt fantastisch en is de visuele presentatie subliem. Anderzijds doen elementen zoals de ondermaatse AI en het gebrek aan een schademodel flink de wenkbrauwen fronsen. Het lijkt wel alsof de tijd is blijven stilstaan sinds Gran Turismo 3. Heel veel aspecten zijn bovendien halfbakken, zoals het dynamische tijd- en weersysteem dat niet op alle tracks beschikbaar is, de slordige 'Scapes' en de volkomen zinloze Music Rally. De 'old-school' aanpak om elementen stap voor stap te unlocken wordt dan weer wel geapprecieerd, net als de passie voor auto's in de GT World-modus die aanstekelijk werkt. Gran Turismo 7 blijft het oude dametje van de racegames: charmant, maar o zo conservatief.

De Gran Turismo 7 review vond plaats op de PlayStation 5.

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Over de auteur
Carl Vander Maelen avatar

Carl Vander Maelen

Muggenzifter

Gepassioneerde gitarist die games zoveel als mogelijk in zijn doctoraat in het Recht probeert te betrekken.

Reacties