Skip to main content

GoldenEye 007 Reloaded

Heruitvinding van de klassieker.

GoldenEye 007 is zowat dé klassieker bij uitstek op de Nintendo 64. De game was een mijlpaal in het shootergenre én zorgde voor zowat de beste shooterervaring op een console tot nog toe. Ook de splitscreen multiplayer blijft menig gamer in het geheugen bij. In de huidige gamesindustrie kon een remake dan ook niet lang op zich laten wachten. Vorig jaar verscheen die dan ook voor de Wii.

Dit jaar slaat men een andere weg in, genaamd Reloaded, dat tegen het einde van 2011 in de winkelrekken moet liggen. Deze game is eerder een "reimagening" van de klassieker in plaats van een echte remake. De game, die ontwikkeld wordt voor PlayStation 3 en Xbox 360, kent naast enkele klassieke elementen ook heel wat vernieuwingen.

De trailer waarmee men GoldenEye 007 Reloaded onthulde.

De meest merkbare vernieuwing komt natuurlijk ten tonele in de vorm van de graphics. Die worden volledig weergegeven in HD, dankzij de nieuwe engine die de mannen van Eurocom in elkaar knutselden. Daarnaast kreeg ook de cast een update: de stem van James Bond wordt ingesproken door huidige acteur Daniel Craig (terwijl dat in de originele film nog Pierce Brosnan was). Judi Dench neemt net als in de films M voor haar rekening. De stunt double van Daniel Craig deed trouwens het motion capture werk voor de moves van Bond. Het verhaal is ook wat aangepast. De ontwikkelaars vertrokken deze keer vanuit de originele film in plaats van de game, wat toch enkele kleine wijzigingen oplevert.

In de demo op de voorbije Gamescom werd ons het tweede level, Factory, getoond. Wat opvalt is dat de ontwikkelaars ervoor gekozen hebben om ook stealth in de mix te gooien. Je kan een frontale aanval doen, maar even goed uit het zicht blijven en stilletjes vijanden neerleggen. Zo kan je de welbekende scene uit de film, waarin Bond een vijand verrast op het toilet, gewoon nadoen.

In het tweede deel van de demo toonde men een stuk uit het level Airfield. Hierbij werd de PlayStation Move ondersteuning gedemonstreerd. Wat opviel was dat die nogal stroef speelde, vooral bij het mikken. Het spel liep veel vlotter met een controller. Ook zagen we hier een meer directe aanval, waarbij Bond heel wat vijanden moest neermaaien.

MI6 Ops-gameplay uit deze herwerkte N64-klassieker voor de X360 en PS3.

Dan is er nog de multiplayer, die wordt voorzien voor zestien spelers. Ook co-op voor vier spelers op splitscreen is aanwezig. De maps zijn voor het grootste deel volledig nieuw. Een aantal oude maps zijn daarnaast aangepast om zestien spelers toe te laten. Daarnaast wordt er ook nog een nieuwe gamemode toegevoegd: MI6 Ops. Dit richt zich op arcade actie met modes zoals 'elimination', 'defense', 'stealth' en 'assault'.

Reloaded lijkt een game van dertien in een dozijn te gaan worden. De nieuwe elementen lijken niet genoeg toe te voegen om boven de middenmoot van de shooters uit te steken, en de game behoud te weinig van het origineel om van een remake te spreken. Dé vraag wordt dan ook of de fans van het origineel dit nog zullen smaken. Volgens de ontwikkelaars zijn het echter de fans die hierom vroegen, maar dit lijkt toch iets te veel van het goede.

GoldenEye 007 Reloaded ligt in het najaar van 2011 in de winkelrekken voor de PlayStation 3 en Xbox 360.

Read this next