Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Is dit de goedkoopste smartphone om Pokémon GO te spelen?

Begin Pokémon vanaf 110 euro te vangen.

Kan een smartphone van 110 euro een degelijke Pokémon Go ervaring bieden? Op papier niet, maar in de praktijk blijkt van wel! Misschien zoek je een heel erg budgetvriendelijke gsm om de game eens uit te proberen en te zien waar iedereen over spreekt, of misschien heb je jonge kinderen die de game graag willen spelen. Wij zoeken in elk geval de goedkoopste smartphone om de game op te spelen, en testen de game vervolgens uit. We verklappen het je nu al: de resultaten zijn veel beter dan we hadden verwacht.

Onze topfavoriet is de Oukitel K4000, een absoluut koopje dat draait op Android. Het haalt ook de volledig systeemeisen van Pokémon Go. Die zijn trouwens:

  • Android 4.4 tot Android 6.0.1: De Oukitel heeft Android 5.1
  • Resolutie van 720x1280: Check!
  • 2GB RAM: Check!
  • Sterke internet verbinding- WiFi, 3G, 4G: alle drie worden door Oukitel ondersteund, ook 4G
  • GPS en navigatietechnologie: Check!
  • Intel CPUs worden niet ondersteund door Pokémon Go: Geen probleem. De Oukitel gebruikt quad-core ARM Cortex-A53

Deze smartphone is misschien wel Chinees, maar je kan het bemachtigen met een volledig Engelstalige Android OS, directe toegang tot Google Play en geen problemen tijdens het installeren (en vervolgens draaien) van Pokémon Go.

De resolutie van 720p ziet er goed uit op het scherm van vijf inch. Het paneel is IPS, dus is het bekijken vanuit verschillende hoeken geen probleem. De contrasten en zwarte tinten zijn echter zwakker. Daanaast is de luidspreker ook niet fantastisch; alles klinkt redelijk blikkerig, zeker op een luider volume. Kort gezegd: de technologie volstaat om een goede gameplay te bekomen en het scherm is helder genoeg om ook buitenshuis te werken.

Ook de kwaliteit van het product zelf is goed. De smartphone is misschien dik en zwaar, maar er is een vervangbare 4000 mAh batterij. Daarnaast is het display gebouwd met Gorilla Glass 3, waardoor het tegen een ferm stootje kan. Laten we ook de fantastische extra features niet vergeten. Dual micro SIM's en een extra SD kaart zijn serieuze troeven. Alle drie de kaarten zitten mooi naast elkaar, achteraan op het apparaat.

Onze collega's van Digital Foundry hebben de smartphone uitvoerig getest.

Hoe is het dan om Pokémon Go te spelen op het apparaat? Wel, de 3D-ervaring is niet verbluffend, maar de frame-rates zijn hoog genoeg om speelbaar te zijn. De GPS en 4G signalen lieten daarenboven geen steken vallen. Enkel in de Pokédex menu's zagen we problemen: hier is de frame-rate lager. Maar tijdens het spelen zelf wordt de resolutie van 720p steeds gehaald.

Toch zijn er twee compromissen. Omdat er geen gyroscope aanwezig is, werkt het augmented reality aspect van Pokémon Go niet. Dat is echter geen ramp. De game signaleert je om dit aspect af te zetten wanneer het geen gyro sensor data ontvangt. Als gevolg is het zelfs makkelijker om Pokémon te vangen, én verbruikt het minder batterij. Uiteindelijk is dit dus misschien zelfs een voordeel.

Ten tweede is de smartphone echter zwaar. Hier kunnen we niet rond: zelfs een Samsung Galaxy Note 5 weegt minder zwaar. Voor jongere kinderen is deze smartphone dus niet aan te raden.


Meer Pokémon Go tips nodig? Begin eerst bij de Pokémon Go Eggs om bijvoorbeeld de Pokémon Go zeldzame en Legendary Pokémon te verzamelen. De Pokémon Go Eevee evoluties krijg je op een unieke manier, maar net als altijd heb je natuurlijk ook een hele boel Pokémon Go Candy nodig. Om de nieuwe Pokémon Go Gen 2 Pokémon te evolueren heb je echter Pokémon Go Special Items nodig, zoals de King's Rock, Metal Coat, Up-Grade, Dragon Scale en Sun Stone. Om makkelijker de juiste Pokémon te vinden, gebruik je een handige Pokémon Go map en vervolgens gebruik je Pokémon Go Berries om ze makkelijker te vangen. Voor de meer 'avontuurlijke' Pokémon-jager zijn er ook nog Pokémon Go cheats of een meer risicovolle Pokémon Go hack.


Wil je in de tussentijd tips over hoe je met je eigen smartphone batterijduur kan sparen tijdens Pokémon Go? Lees dan: Pokémon GO - Batterij, accu en datavolume sparen

De Oukitel is in het algemeen echter een fantastische smartphone om Pokémon Go op te spelen, en zelfs in het algemeen krijg je voor deze extreem lage prijs een zeer indrukwekkend apparaat. De camera stelt weliswaar teleur en ook de MediaTek MT6735P processor is niet om over naar huis te schrijven (met een set-up van amper 1GHz quad-core ARM Cortex-A53) maar toch zijn we uitermate positief.

Onderwerpen in dit artikel

Volg onderwerpen en we e-mailen je wanneer we iets nieuws publiceren over dit onderwerp.  Beheer de instellingen voor je meldingen. .

Over de auteur
Redactie avatar

Redactie

Teamwork!

Dit artikel is tot stand gebracht door verschillende Eurogamer Benelux-redacteurs. Teamwork!

Reacties