Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

God of War Ragnarok Thor - Welke rol speelt de dondergod in het verhaal?

Alles wat vooraf ging en we weten over Thor.

Pas op! Dit artikel bevat spoilers als je God of War (2018) nog niet (uit)gespeeld hebt.

In de noordse mythologie is Ragnarok de legende over het einde der tijden. Het wordt ingeluid met Fimbulwinter waarin de menselijke wereld bedekt met sneeuw, ijs en duisternis raakt. Door anarchie keert iedereen zich tegen elkaar, volgen verschillende catastrofale rampen elkaar op en is er een invasie van kwaadwillende mythische wezens. Alsof dat nog niet genoeg is, krijgen ook de goden, reuzen en andere legendarische creaturen het met elkaar aan de stok.

Hoewel over de exacte interpretaties van deze legende de meningen verschillen en schrijver Cory Balrog er ongetwijfeld een eigen twist aan gaat geven, belooft de strijd tussen orde en chaos in ieder geval centraal in het verhaal van God of War Ragnarok te staan. Hier lees je meer over wat vooraf ging en welke rol Thor in het verhaal speelt.

Op deze pagina:

Cover image for YouTube videoGod of War Ragnarök Preview - Wat is God of War Ragnarök?

God of War Ragnarok verhaal - Wat gebeurde er vooraf?

In de vorige game heeft oorlogsgod Kratos de uitputtende strijd met de Griekse goden achter zich gelaten en bouwt hij een nieuw leven in Midgard op. Zijn tweede vrouw Faye is echter overleden. Hij moet nu zonder haar de rol van vader en mentor van zijn zoon Atreus vervullen. Worstelend met zijn eigen bloedige verleden mondt dat uit in een Spartaanse opvoeding waarin geen plaats voor fouten en emoties is.

In hun queeste om de as van Faye op de hoogste bergtop van de Negen Rijken uit te strooien is er een onontkoombare dualiteit tussen menselijkheid en goddelijkheid. Na flink wat omwentelingen door verschillende werelden en de nodige confrontaties met bemoeizuchtige mythische wezens, komt de waarheid uiteindelijk boven water. Atreus wordt in de profetie van de reuzen Loki genoemd en komt tot besef dat hij als zoon van een Griekse god en noordse reus niet zomaar een sterveling is.

Gedurende de hele game worden vader en zoon behoorlijk dwarsgezeten door Baldur die hen als invasieve exoten zien. Deze god is de zoon van Odin en Freya. Baldur heeft bovendien een heimelijke wrok tegen zijn moeder die hem onsterfelijk heeft gemaakt. Als gevolg daarvan kan hij nergens meer van genieten en leidt hij een behoorlijk miserabel eeuwig leven. In het laatste gevecht wil Baldur zijn moeder wurgen, maar Kratos voorkomt dat en doodt hem. Gevoed door intense moedergevoelens zweert Freya, eerder nog bondgenoot van Kratos, hem te zullen vernietigen.

Cover image for YouTube videoGod of War Ragnarök - State of Play Sep 2022 Story Trailer | PS5 & PS4 Games

God of War Ragnarok Thor - Wie is deze dondergod?

In het geheime einde van God of War, waarbij je tijdens de aftiteling terug naar Midgard gaat, vind je al een aantal hints naar het vervolg van het verhaal. Zo is duidelijk dat Faye haar zoon eigenlijk Loki wilde noemen. Als ze thuis aankomen, pakken Kratos en Atreus hun welverdiende rust. Daarop volgt een korte cutscene waarin een niet al te vriendelijk ogende vreemdeling vergezeld door bliksemschichten en met een hamer in de aanslag voor de deur staat. Direct daarna worden vader en zoonlief weer wakker en lijkt er niets aan de hand. Atreus vertelt over zijn vreemde droom waarin Fimbulwinter ten einde was en Thor hen kwam opzoeken. Was het een droom? Of was het een blik op de toekomst? Het is in ieder geval een sterke hint naar wat je in het vervolg te wachten staat.

Het is inmiddels duidelijk dat Thor een van de antagonisten in God of War: Ragnarok is. Er is nog niet veel over hem bekend, behalve dat hij samenspant met Freya om wraak te nemen op Kratos en Atreus. Zo rekende je in de vorige game af met zijn halfbroer Baldur en twee zoons Magni en Modi. Thor is mede dankzij zijn hamer (Mjölnir) een van de sterkste Aesir-goden en bijna verantwoordelijk voor het uitroeien van alle reuzen. Mimir noemt hem niet voor niets de ‘grootste slager van de Negen Rijken’. Thor belooft hoe dan ook een geduchte vijand te worden die jouw bloed rijkelijk wil zien vloeien.

Hij is daarnaast de zoon van Odin. Deze oppergod is nog opvallend weinig aan bod gekomen in de vorige game. We hebben een sterk gevoel dat we in God of War Ragnarok geleidelijk meer van de alvader te zien of horen krijgen.

Wil je meer over de game weten, bijvoorbeeld wanneer het uitkomt? Hier lees je alles over de God of War Ragnarok release.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article

God of War Ragnarok

Video Game

Related topics
Over de auteur
Yvo Kieviet avatar

Yvo Kieviet

Taalfirtuoos

Overdag kantoorslaaf, 's nachts superheld. En tussendoor ook nog eens fervent gamer. Heeft overigens een bloedhekel aan bakfietsen.

Reacties