Skip to main content

Gigabyte AERO 15 review - Toplaptop

Je hoeft niet aero-gant te worden.

Eurogamer.nl - Aanrader badge
De ijzersterke specs en het bloedmooie scherm van de Gigabyte AERO 15 doen diens kleine problemen als sneeuw voor de zon verdwijnen.

De Gigabyte AERO 15 laptop review van Carl bekijkt of deze 'prosumer' laptop de hoge verwachtingen kan inlossen.

Het woord 'prosumer' vat perfect de filosofie van de Gigabyte AERO 15 samen. Dit is een high-endlaptop, bedoeld om twee doelgroepen aan te spreken: reizende professionals die aan audiovisuele vormgeving doen, en veeleisende gamers die zoeken naar een performante laptop. Dat vergt delicate balans om te verwezenlijken, maar de Gigabyte AERO 15 slaagt met glans in zijn taak. Dit is een prachtig product dat een diepe indruk nalaat door zijn extreme aandacht voor visuele prestaties, terwijl het tegelijk een uitgebreid gamma aan opties aanbiedt.

Looks zijn natuurlijk niet alles bij hardware, maar toch is het moeilijk om niet onder de indruk te zijn wanneer je de AERO 15 voor het eerst bekijkt. Dichtgeklapt vallen de elegante markeringen op de achterkant van de laptop meteen op, alsook de mooi vormgegeven 'AERO'-letters die oplichten wanneer je het apparaat activeert. Daarbij beginnen de vele koelingsgaten rondom de laptop eveneens zacht te blazen, terwijl het keyboard oplicht met een zachte oranje tint. Dat zijn zowat de enige aanwijzingen dat de AERO zijn wortels in gaminghardware heeft. Gigabyte verdient namelijk lof doordat het vakkundig het vreselijke 'cheesy' design van zo veel gaminglaptops vermijdt. Je hoeft je nooit te schamen om met de AERO 15 in het openbaar gezien te worden.

Bekijk op YouTube

De échte eyecatcher volgt echter pas wanneer je ook echt aan de slag gaat met visuele content: het bloedmooie 15 inch AMOLED-scherm van de AERO 15. Dit display ondersteunt 4K-resoluties en refresh rates van 144Hz. Daardoor kun je games met een razendscherpe resolutie én een ontzettend vloeiend beeld spelen. Ideaal voor zowel prachtige singleplayer-ervaringen zoals Metro Exodus, als voor competitieve games zoals Counter-Strike waar performance centraal staat. Gigabyte maakt zijn belofte ook waar dat dit een ideale laptop is voor contentcreators. Het scherm ondersteunt namelijk 100% DCI-P3 color gamut voor een breder kleurengamma en haalt de HDR 400-certifiëring. Tot slot geeft de aanwezigheid van X-Rite Pantone Color Calibration kleuren nog accurater weer. De toewijding om visuele perfectie te bereiken is simpelweg indrukwekkend.

Kriebelt het om zelf aan de slag te gaan met deze indrukwekkende laptop? Onze partner Bol.com verkoopt twee versies. De Gigabyte AERO 15 NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti kopen op Bol.com doe je hier. Zoek je naar nog meer vermogen? Dan kun je hier de Gigabyte AERO 15 NVIDIA GeForce RTX 2070 Max-Q kopen op Bol.com.

Gigabyte AERO 15 review - De laptop is prachtig vormgegeven.

Eveneens indrukwekkend is het uitgebreide gamma aan extra accessoires dat de AERO 15 aanbiedt. Er zijn drie USB 3.2 Gen1-poorten, een Thunderbolt 3-poort, een mini DP 1.4-poort, een SD-kaartlezer en nog meer. De touchpad verdient een aparte vermelding: dit is een waar huzarenstukje dat zo intuïtief werkt dat je haast vergeet dat je niet met een muis bezig bent. Bovendien is er een vingerafdruksensor aanwezig voor extra beveiliging. Gigabyte heeft simpelweg aan alles gedacht voor wie serieus bezig is met gaming en audiovisueel ontwerp.

Onder de motorkap zit het eveneens snor. Het testmodel waar ik mee aan de slag ben gegaan was uitgerust met een Intel 10th Gen Core i7, 16GB RAM en een GeForce RTX 2070 Super. Meer dan genoeg om games in 4K en aan 144Hz te spelen. Koeling blijft bij gaminglaptops een heikel punt, maar Gigabytes eigen Windforce Infinity-technologie probeert daar verandering in te brengen. Hoewel die er inderdaad in slaagt om de laptop steeds op een stabiel niveau te houden, moet je er wel vrede mee nemen dat de AERO 15 een zeer luidruchtig en warm beestje is. De laptop op je schoot nemen valt dan ook niet aan te raden. Gamen aan een bureau en met een stevige koptelefoon op je oren is de boodschap.

Gigabyte AERO 15 review - Je moet het scherm van de AERO 15 in actie zien om het vloeiende beeld en de kleurprecisie echt te begrijpen.

De grootste tekortkomingen van de AERO 15 zitten uiteindelijk vooral in de plaatsing van bepaalde elementen. Om de laptop op te laden, moet je de kabel bijvoorbeeld aan de rechterkant insteken, waardoor je bij het gebruik van een muis soms tegen de dongle zit. Een markant probleem, zeker aangezien bijna alle laptops dat eenvoudig oplossen door achteraan op te laden. In deze tijden van coronavirus en videoconferencing is het ook een relevante opmerking dat de webcam van de AERO 15 zich op een onfortuinlijke plek bevindt. Niet bovenaan het uitklapbare scherm zoals bij de meeste laptops, maar net op het 'chassis', vlak boven de toetsen. Daardoor is het moeilijk om de hoek van de camera aan te passen en bovendien zien je gesprekspartners mogelijk af en toe vingers passeren als je notities neemt tijdens een videocall. Dat zijn geen absolute spelbrekers, maar wel kleine foutjes die net frappant zijn omdat ze zo eenvoudig op te lossen vallen.

Laat de ongelukkige plaatsing van de oplaadkabel en webcam je echter niet afschrikken. Als je op zoek bent naar een toplaptop om je met visuele vormgeving, gaming of beide bezig te houden, dan is de Gigabyte AERO 15 simpelweg een ijzersterke keuze. De combinatie van sterke specs met een prachtig 4K 144Hz-scherm zorgt ervoor dat je audiovisuele media aan de allerhoogste kwaliteit kunt creëren en beleven. Het ruime assortiment aan compatibele accessoires en het elegante design geven al helemaal de doorslag: dit is een prachtig apparaat, geschikt voor zowel veeleisende consumenten als professionals. Een toplaptop.

De Gigabyte AERO 15 gaming laptop heeft met zijn unieke sterktes een plekje gekregen in onze lijst met de beste gaming laptops in 2021. Zelf op zoek naar een nieuwe gaming laptop? Dan is dat het ideale overzicht voor jou!

Wil je zelf de topkwaliteit van de Gigabyte AERO 15 beleven, dan kun je op Bol.com twee versies vinden. De Gigabyte AERO 15 NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti kopen op Bol.com doe je hier. Deze versie van de laptop is wat goedkoper maar heeft zwakkere specs. Zoek je naar meer vermogen, dan kun je ook de Gigabyte AERO 15 NVIDIA GeForce RTX 2070 Max-Q kopen op Bol.com.

Read this next