Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Ghost Recon: Wildlands blijft door je hoofd spoken

Cultuur snuiven.

De Tom Clancy-reeksen van Ubisoft hebben de afgelopen jaren enkele grondige make-overs gekregen. Splinter Cell kreeg een fris gezicht en veteraan Rainbow Six werd een multiplayer-only shooter. Met Ghost Recon Wildlands wordt ook een van Ubisofts oudste reeksen hertekend. Weg met de lineaire levels van de vroegere games: in ware Ubisoft-traditie wordt de tactische combat van de reeks in een openwereldjasje gestoken. Het resultaat is een game die barst van het potentieel.

Ubisoft heeft ondertussen een reputatie voor open werelden, maar met Wildlands wil het bedrijf records breken: dit moet de meest uitgebreide en indrukwekkende spelwereld worden die het bedrijf ooit heeft neergezet, geïnspireerd door het Zuid-Amerikaanse land Bolivië. In deze preview krijg ik een voorsmaakje door de provincies Itacua en Muntoyoc te verkennen, twee van in totaal 21 provincies met elk een uniek karakter, eigen bevolkingsgroepen en ecosystemen. De rollende heuvels en bergen doen denken aan Kyrat uit Far Cry 4, maar dan met meer variatie. Van zoutvlaktes tot tropische gebieden en besneeuwde bergtoppen: aan variatie is er geen gebrek, en je kunt vanaf het begin gaan en staan waar je wilt. Die vrijheid strekt zich ook uit tot je transportmogelijkheden: je kunt met álle voertuigen die je tegenkomt aan de haal gaan. Minibusjes, dirtbikes, tractors, militaire helikopters en sportvliegtuigjes zijn allemaal vertegenwoordigd. Samen met je teamgenoten in een helikopter langs bergflanken vliegen terwijl Zuid-Amerikaanse gangsta rap uit de speakers blèrt is een heel unieke ervaring.

Wildlands zet ook hard in op het overbrengen van de Zuid-Amerikaanse sfeer. Overal zijn er kleine marktjes, mensen die langs de weg spullen staan te verkopen, en boeren die ploegen en in het Spaans tegen je mompelen. Deze wereld ademt en bruist van het leven. Bovendien is dit virtuele Bolivië volgens het Ubisoft-recept tot de nok toe met activiteiten gevuld. Je kunt de story missions urenlang negeren door Supply Raids uit te voeren, Outposts te veroveren, en Intel te verzamelen om lokale drugsbazen op te sporen. Het is alsof Far Cry en The Division een kindje hebben gemaakt, overgoten met de tactische Ghost Recon-saus.

Want naast puur de wereld te verkennen, moet er natuurlijk ook gevochten worden. Met je team van drie andere elitesoldaten genaamd Ghosts ben je hier om het Santa Blanca-drugskartel op te rollen en hun gevreesde leider El Sueño een kopje kleiner te maken. Waar je ook bent, je strijdt steeds tegenover een brutale en zwaar bewapende vijand die honderden strijders omvat.

Het doel is dan ook om tactisch te werk te gaan: je bent dan wel een tot de tanden bewapende militair, met de beste technologie en wapens tot je beschikking, maar met vier in een vijandelijke wereld leg je al snel het loodje als je zonder nadenken in het rond knalt. De nadruk ligt op plannen en vijanden snel en efficiënt uitschakelen. Je hebt een drone om vijanden te taggen en de mogelijkheid om met je team gesynchroniseerde schoten uit te voeren, net zoals in Ghost Recon: Future Soldier. En loopt het toch mis, dan moet je in deze weidse omgevingen zo goed als mogelijk improviseren. Elke locatie biedt in elk geval talloze mogelijkheden. Je kunt bij half-afgewerkte gebouwtjes op stellingen kruipen om het overzicht te behouden, en je beschikt uiteraard ook over geavanceerde wapens. Héél veel wapens.

Het aanbod aan wapentuig grenst namelijk aan het waanzinnige, met ongeveer drie dozijn assault rifles. Ze hebben elk andere statistieken en een andere feel. Bovendien zijn ze individueel tot in de kleinste details aanpasbaar. Je past alles in een handomdraai naar wens aan, via de gestroomlijnde Weapon Smith-feature die uit Future Soldier terugkeert. Dat betekent dat je niet alleen zoals in andere games het vizier of het magazijn van je wapen aanpast, maar zelfs de trekker naar believen kunt aanpassen.

De combat zelf voelt vertrouwd aan. Door de L2- of LT-knop in te drukken, zoom je in over je schouder. Met een druk op de R3-knop switch je echter vloeiend naar de iron sights of het vizier van je wapen. Het zorgt voor een extreem vlotte ervaring, waarbij je in elke situatie gepast kunt reageren. Het schieten is daarbij accuraat maar vergt ook precisie en kunde, en leunt heel dicht aan bij dat van The Division.

Wat de game ook deelt met The Division is de nadruk op het sociale aspect. De game is solo volledig speelbaar, maar je drie AI-teamgenoten kunnen ook door vrienden gespeeld worden. Tijdens mijn sessie met drie andere journalisten vlogen we samen in een helikopter met als missie om een nabijgelegen vliegveld te veroveren. Vanop grote hoogte besloten we om te skydiven, en kwamen we met onze parachutes elk in een andere hoek van het vliegveld terecht. Nadat de sluipschutter onder ons enkele eenzame vijanden uitschakelde, openden we vanuit verschillende richtingen allemaal samen het vuur. Binnen tien seconden lag elk Santa Blanca-lid met zijn gezicht in het zand en gingen wij ervandoor met een vliegtuigje volgeladen met drugs.

Als kers op de taart en als bewijs van hoeveel aandacht er naar de co-op gaat, kan elke speler afzonderlijk zijn moeilijkheidsgraad instellen. Zo vindt elk teamlid de uitdaging die perfect bij hem of haar past. En als je moeite hebt om je vrienden van elkaar te onderscheiden, kun je ook van de Character Smith gebruikmaken om duizenden (volgens Ubisoft zelfs miljoenen) combinaties kledij en accessoires te bekomen.

Ghost Recon Wildlands barst dus van het potentieel, met een enorme open wereld die overtuigend de sfeer van Bolivië overbrengt. De game is tot de nok toe gevuld met spectaculaire missies, waarbij je je enorme wapenarsenaal op tactische wijze moet benutten om de overhand te halen. Het verkennen van de wereld is bovendien zeer genietbaar dankzij de enorme selectie voertuigen, en belooft nóg leuker te worden met een team van vrienden aan je zijde. Ghost Recon is terug, en ziet er beter uit dan ooit.

Meer over Ghost Recon Wildlands weten? Lees dan ons uitgebreid overzicht van alle Ghost Recon Wildlands informatie die tot nu toe bekend is.

Over de auteur
Carl Vander Maelen avatar

Carl Vander Maelen

Muggenzifter

Gepassioneerde gitarist die games zoveel als mogelijk in zijn doctoraat in het Recht probeert te betrekken.

Reacties