Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Ghost Recon Wildlands - Alles wat we weten

Update: review.

De Ghost Recon-reeks is met Ghost Recon Wildlands terug van weggeweest. De games stonden mee aan de wieg van de tactische shooter en stonden ooit in het midden van de belangstelling met sterke games zoals Advanced Warfighter. Na Future Soldier bevond de reeks zich echter in een identiteitscrisis. Ubisoft heeft de reeks dan ook terug op de tekentafel gelegd en Ghost Recon Wildlands is het resultaat. Het is een heel ander concept, maar wat zijn de gevolgen daarvan? Wij zetten alle info voor je op een rijtje.

De Ghost Recon Wildlands releasedatum valt op 7 maart. De game komt op de pc, PlayStation 4 en Xbox One uit.

Review

Met Ghost Recon Wildlands gooit Ubisoft het over een andere boeg. De ontwikkelaar zet daarbij op vrijheid en online co-op in. Het resultaat is een immens grote spelwereld. Het virtuele Bolivia ziet er niet alleen indrukwekkend uit, maar stimuleert je met zijn afwisselende landschappen en dag- en nachtcyclus op ongedwongen wijze vijanden anders te benaderen. Aan actie- en stealthmomenten dan ook geen gebrek in de shooter.

Toch is sleur de grootste valkuil van de game. De welbekende Ubisoft-formule die kenmerkend voor onder meer de Far Cry- en Assassin's Creed-serie is, zorgt voor weinig variatie in de missies. Ook de passieve computergestuurde spelers, de sporadische bugs en het oppervlakkige verhaal kunnen de game niet naar een hoger niveau tillen. Ghost Recon Wildlands is dan ook een stuk meer mainstream dan zijn voorgangers in de serie. De game is met drie online vrienden een amusante sandbox, maar repetitiviteit ligt op de loer.

Lees hier Yvo zijn volledige Ghost Recon Wildlands review.

Verhaal en setting

Ghost Recon Wildlands speelt zich af in een alternatieve versie van het Zuid-Amerikaanse land Bolivië. Het Santa Blanca-drugskartel heerst de facto over het land, want het betaalt de overheid om hen met rust te laten. De overheid beschikt bovendien over een legertje huurlingen met de naam Unidad om haar te helpen in de weinige zones waar Santa Blanca de bevolking niet onderdrukt. Corruptie en geweld vieren dus hoogtij. In het verhaal volg je niet langer brave militairen, maar wel een groep losbandige semiguerrilla's die de 'war on drugs' wel heel erg letterlijk opvatten. Ze nemen op instructie van de Amerikaanse overheid namelijk de wapens op tegen het grote Santa Blanca-drugskartel en diens leider El Sueño.

El Sueño is een opvallende bad guy. Hij is niet alleen van top tot teen met tatoeages bedekt, maar hij heeft ook een duidelijke filosofische visie. Hij wil niet simpelweg onvoorstelbaar rijk zijn - al is hij daar zeker in geslaagd - maar wel het land kunnen besturen op de manier die hij wil. Het draait dus uiteindelijk allemaal om macht en, in zijn eigen woorden, "de vrijheid van het volk."

Het belangrijkste verschil tussen de vroegere Ghost Recon-games en deze Wildlands is de open wereld die deze game biedt. In deze virtuele versie van Bolivië kun je gaan en staan waar je wilt. Volgens Ubisoft is dit de allergrootste open wereld die het bedrijf ooit heeft uitgetekend, met maar liefst 21 enorme provincies. Naast kleine dorpjes op grote zandvlaktes zijn er ook bergketens en regio's met wilde begroeiing, naast grote steden en vredige uitgestrekte vlaktes met idyllische meertjes. Daarbij is dynamiek het sleutelwoord: rebellen vechten constant met kartelleden, je wordt gevraagd om drugsfabrieken op te doeken, en er zijn heel veel lama's. Het weer verandert eveneens constant: van blakende zon tot angstaanjagende stormen, jouw Ghosts worden helemaal ondergedompeld in de unieke Zuid-Amerikaanse setting.

Elk personage in de open wereld heeft volgens Ubisoft een eigen ritme. Boeren organiseren marktjes om hun groenten te verkopen, en 's nachts organiseren bewoners van de grotere steden feestjes. Ook kun je de relaties tussen verschillende facties onderling uitspelen. Zo komen de huurlingen van Unidad en de drugsdealers van Santa Blanca niet goed overeen, waardoor je hen tegen elkaar kunt opzetten. Ubisoft belooft dat je acties invloed hebben op de relaties tussen de facties, en op de open wereld zelf. Zo moordt Unidad soms dorpen uit als represaille op de acties die jij hebt uitgevoerd.

Gameplay

De Ghost Recon-games begonnen ooit als uiterst realistische, tactische team-based shooters. De nadruk op tactiek en teamwork is doorheen de jaren behouden gebleven, maar is steeds verder gestroomlijnd. Wildlands is de volgende stap in die evolutie. Je kunt je teamgenoten enkel nog brede tactische zetten laten doen, zoals het algemene 'Fire' en 'Hold.' Je kunt voorts - net zoals in Future Soldier - Sync Shots uitvoeren, waarbij je teamgenoten samen met jou synchroon vijanden uitschakelen.

Wanneer je de linkerschouderknop ingedrukt houdt, zoomt de camera in over je schouder. Met een druk op de rechterstick, schakel je naar een eerstepersoonsperspectief waarbij je door de iron sights of het vizier van je wapen kijkt. Opnieuw klikken, en je schakelt weer terug naar de gezoomde camera over de schouder.

Door de open wereld heb je de aanpak van gevechten volledig in handen. Eerdere Ghost Recon Wildlands gameplay toonde dat al aan. Van dichtbij sluipen en vijanden via stealth uitschakelen? Of misschien vanop een afstand snipen? Of misschien wil je gewoon intense vuurgevechten met je gecustomizede wapens? Het is allemaal mogelijk, en Ubisoft belooft dat elke tactiek aangemoedigd wordt.

Kies je voor stealth, dan maakt Wildlands gebruik van de principes die ook in de Far Cry-reeks te vinden zijn. Vijanden hebben een aandachtsniveau. Als je in hun gezichtsveld zit, dan heb je een beperkte tijd om je te verplaatsen en te verschuilen. Ben je te lang in hun zicht, dan zien ze je en treedt er een alarm in werking.

Om je in de wereld te verplaatsen kun je te voet gaan, maar ook van allerlei voertuigen gebruikmaken. Ubisoft belooft dat werkelijk elk voertuig dat je tegenkomt, ook te kapen en te besturen valt. Gewone personenwagens, motorfietsen, hippiebusjes, helikopters, vliegtuigen en zelfs tractors: jij bepaalt hoe je je verplaatst.

Customization

Via de Character Smith is je personage tot in de puntjes aanpasbaar. Naast je lichamelijke kenmerken, kun je ook uit duizenden opties qua kledij en accessoires kiezen. Volgens Ubisoft is er sprake van miljoenen combinaties, doordat elk individueel element te bepalen valt en eveneens op zichzelf aanpasbaar is.

Ook de Gun Smith uit Future Soldier keert terug. Daarmee kun je elk element van je wapens aanpassen. Van het vizier, tot de loop, tot de trekker: alles is wijzigbaar, totdat je jouw perfecte voorkeuren hebt. Er is eveneens een enorm arsenaal aan wapens beschikbaar om uit te kiezen, met meer dan dertig assault rifles en een dozijn sniper rifles alleen al.

Co-op

Hoewel de game ook volledig solo te spelen is, ligt er toch een grote nadruk op coöperatief spelen met maximaal drie andere spelers. Communicatie is daarbij cruciaal, gezien de vijanden niet van de poes zijn. Elke speler kan echter wel individueel een moeilijkheidsgraad instellen, zodat elk teamlid het perfecte uitdagingsniveau heeft. Het is echter ook mogelijk om de game volledig solo te spelen. Dan worden de rollen van de drie andere spelers ingevuld door AI-personages.

Systeemeisen pc-versie

Minimale systeemeisen

 • Besturingssysteem: Windows 7 SP1, Windows 8.1, Windows 10 (enkel 64-bit)
 • Processor: Intel Core i5-2400S @ 2,5 GHz, AMD FX-4320 @ 4 GHz, of een equivalent daarvan
 • Videokaart: Nvidia GeForce GTX 660, GTX 750Ti, GTX 950, GTX 1050, of AMD HD 7870, R9 270X, R9 370X, RX 460 (2GB VRAM met Shader Model 5.0 of hoger) - Zie onderstaande lijst voor ondersteunde Nvidia-kaarten
 • System geheugen: 6GB
 • Monitor resolutie: 720p
 • Video Preset: Low

Aanbevolen systeemeisen

 • Besturingssysteem: Windows 7 SP1, Windows 8.1, Windows 10 (enkel 64-bit)
 • Processor: Intel Core i7-3770 @ 3.5 GHz, of AMD FX-8350 @ 4 GHz
 • Videokaart: Nvidia GeForce GTX 970, GTX 1060, of AMD R9 290X, R9 390, RX 480 (4GB VRAM met Shader Model 5.0 of beter) - Zie onderstaande lijst voor ondersteunde AMD-kaarten
 • System geheugen: 8GB
 • Monitor resolutie: 1080p
 • Video Preset: High

Ondersteunde Nvidia-kaarten op de releasedatum

 • GeForce GTX600-serie: (minimaal) GeForce GTX 660 of beter | (aanbevolen) Niet mogelijk met een GTX600-kaart
 • GeForce GTX700-serie: (minimaal) GeForce GTX 750Ti of beter | (aanbevolen) Niet mogelijk met een GTX700-kaart
 • GeForce GTX900-serie: (minimaal) GeForce GTX 950 of beter | (aanbevolen) GeForce GTX 970 of beter
 • GeForce GTX10-serie: (minimaal) any GeForce GTX 10 card | (aanbevolen) GeForce GTX 1060 of beter

Ondersteunde AMD-kaarten op de releasedatum

 • Radeon HD7000-serie: (minimaal) Radeon HD 7870 of beter | (aanbevolen) Niet mogelijk met een HD7000-kaart
 • Radeon 200-serie: (minimaal) Radeon R9 270x of beter | (aanbevolen) Radeon R9 290X of beter
 • Radeon 300- of Fury X-serie: (minimaal) Radeon R9 370X of beter | (aanbevolen) Radeon R9 390 of beter
 • Radeon 400-serie: (minimaal) Radeon RX 460 of beter | (aanbevolen) Radeon RX 480 of beter

Post-launch content, season pass en DLC

Ubisoft heeft de inhoud van de Ghost Recon Wildlands season pass bekendgemaakt.

Om te beginnen krijg je twee uitbreidingspakketten. In Narco Road ga je undercover en infiltreer je in drie bendes met als doel die te elimineren. In Fallen Ghosts word je na een helikoptercrash door een groep zwaarbewapende huurlingen opgejaagd. In beide uitbreidingen zitten nieuwe missies, wapens en voertuigen. Met een season pass krijg je een week eerder toegang tot deze content.

Daarnaast bevat de season pass drie Ghost Packs, een Peruvian Connection Pack, een extra voertuig (Bolivian Minibus), een permanente XP-boost en extra missies in de provincies Inca Camina en Media Luna met als beloning nieuwe wapens.

Tot slot kondigt Ubisoft ook een PvP-modus aan. Daarin nemen twee teams van vier spelers het tegen elkaar op. De PvP-modus komt als gratis update voor alle spelers.

Special editions

Ubisoft heeft al de speciale edities van de game onthuld.

Deluxe Edition

 • Game
 • In-game extra's (jachtgeweer, een dirtbike, een experience point booster en cosmetische items)
 • Kaart van de open wereld
 • Soundtrack van de game

Gold Edition

 • Game
 • Season Pass
 • Kaart van de open wereld
 • Soundtrack van de game
 • In-game extra's (jachtgeweer, een dirtbike, een experience point booster en cosmetische items)
 • Extra in-game items (speciale paketten met gear, een bijzonder voertuig en unieke wapens)

Calavera Collector's Case (te koop via de uPlay Shop)

 • Game
 • Season Pass
 • Kaart van de open wereld
 • Soundtrack
 • In-game extra's (jachtgeweer, een dirtbike, een experience point booster en cosmetische items)
 • Extra in-game items (speciale paketten met gear, een bijzonder voertuig en unieke wapens)
 • Custom koptelefoon
 • Beschilderde schedel om de koptelefoon op te bewaren

Bij een Ghost Recon Wildlands pre-order krijg je daarnaast een extra missie genaamd The Peruvian Connection.

Over de auteur
Carl Vander Maelen avatar

Carl Vander Maelen

Muggenzifter

Gepassioneerde gitarist die games zoveel als mogelijk in zijn doctoraat in het Recht probeert te betrekken.

Reacties