Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

"Geweldgames stompen af"

Nieuwe negatieve studie over games.

In een studie van de universiteit van Bonn wordt geargumenteerd dat geweldgames gamers afstompen. Christian Montag, psycholoog aan die universiteit, nam hersenscans van heel wat gamers. Hij stelde vast dat waar 'normale' mensen denken "hoe erg" bij bijvoorbeeld beelden van een ongeluk, gamers kalm bleven. In bepaalde hersengebieden, die normaal oplichten, was er helemaal geen reactie.

De deelnemende gamers spelen allemaal Counterstrike, en dat gemiddeld 15 uur per week. Montag liet nog een controversiële quote optekenen: 'De schietspellen zorgen ervoor dat gamers aan gewelddadige beelden wennen. Ook andere beelden laten hen dan onverschillig.'

In een artikel in De Standaard, waar de studie aan het licht kwam, is er gelukkig ook enige nuancering te horen. Ook van Montag zelf, die stelt dat '[deze] resultaten tonen enkel wat games met de hersenen doen. Dat zegt nog niets over het gedrag van de gamer.'. Ook Benedict Wydooghe, onderzoeker aan de Katho, nuanceert: 'De vorsers hebben niet onderzocht of een gamer verontwaardigd is en ingrijpt als hij een echte gewelddaad ziet. [...] Gamers zijn zich doorgaans erg bewust van het verschil tussen geweld dat een computer afbeeldt en reëel geweld.'

Studies pro en contra games blijven zich opstapelen. De discussie zal er vermoedelijk altijd blijven, al hopen we dat de gamer niet steeds gestigmatiseerd moet worden.

Getagged als

Over de auteur

Korneel Deschamp avatar

Korneel Deschamp

Editor Eurogamer Benelux

Korneel is een redacteur van Eurogamer die zich vooral met PC games bezighoudt, al neemt hij ook wel eens een DS vast. Voor dansgames doet hij vlug een stap opzij, al mag je zijn tactisch brein altijd inzetten voor een RTS.

Reacties

More Nieuws

Meest recente artikelen