Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Gerucht: Microsoft werkt aan Siri-concurrent met codenaam Cortana

'Cortana, hoe is het weer buiten?'

Microsoft werkt mogelijk aan een spraakbestuurde helper voor Windows Phone-gebruikers, codenaam Cortana. Dat meldt tech-website ZDNet.

Als de geruchten waar zijn, gaat Cortana de concurrentie aan met Siri voor iOS en Google Now voor smartphones met Android. Hiermee kun je je telefoon onder andere zoekopdrachten geven door er tegen te praten. ZDNet's bronnen spreken echter over Cortana als de 'kern' van Windows Phones, wat duidt op meer functionaliteiten dan enkel een spraakbestuurde zoekfunctie.

Cortana is bij gamers bekend als de blauwe AI-dame uit de Halo-serie, Microsoft's vlaggenschip voor de Xbox-spelcomputers. Volgens ZDNet leert Cortana van je vragen, om zo naar verloop van tijd betere antwoorden te geven. Het Cortana-programma zou ook in ontwikkeling zijn voor pc en Xbox, en onderdeel worden van Microsoft's zoekmachine Bing.

Bing-baas Stefan Weitz spreekt er afgelopen juli over met CNet. Volgens Weitz wordt er gewerkt aan iets 'revolutionairs,' in tegenstelling tot een simpele evolutie van het Siri-concept.

Windows Phones zijn smartphones die draaien op het besturingssysteem Windows. Onder andere Nokia's Lumia-serie en de HTC 8X behoren tot die categorie. Microsoft heeft nog niets bevestigd, hoewel een applicatie genaamd 'zCortana' wel al is opgedoken in een gelekte versie van Windows 8.1.

Getagged als
Over de auteur
Randolf Bouwma avatar

Randolf Bouwma

Typemachine

Schrijft de hele dag, elke dag. Geregeld over games en het liefst nog op papier. Vervangt dan ook nog steeds inktlinten. Ding!

Reacties