Skip to main content

'Geen geld terug voor geblokkeerde Uplay-keys'

Gekocht met gestolen creditcards, zegt Ubisoft.

Ubisoft geeft geen geld terug voor de geblokkeerde cd-keys op Uplay. Volgens de uitgever zouden deze via Electronic Arts' Origin-platform zijn gekocht met gestolen creditcards. Beide partijen werken nu samen aan een oplossing voor het probleem.

Maandag bleek dat Ubisoft 'onrechtmatig verkregen' cd-keys op Uplay deactiveert. Dat zijn keys die via andere sites dan die van Uplay zelf zijn gekocht. Games zoals Far Cry 4 en Assassin's Creed Unity zijn daardoor voor sommige Uplay-gebruikers onspeelbaar geworden.

"We werken vaak samen met onze bevoegde verkopers om frauduleus verkregen en verkochte keys te identificeren en te deactiveren," zegt een woordvoerder van Ubisoft aan Eurogamer. Het bedrijf bevestigt dat onlangs cd-keys van Origin gekocht en online opnieuw verkocht werden. De schuld voor de annulering van die codes legt het bij derden zoals Kinguin en G2A.

Ubisoft raadt getroffen gebruikers aan om contact op te nemen met de persoon of website van wie ze de keys gekocht hebben, alsook om games voortaan alleen via zijn eigen webshop te kopen.

Die sites geven in veel gevallen aan hun klanten wel tegemoet te willen komen. Ze zijn populair omdat ze pc-games vaak veel goedkoper aanbieden dan kanalen als Uplay en Steam, maar worden er ook vaak van beschuldigd te handelen in gestolen gamecodes.

Kinguin-marketinghoofd Bartłomiej Skarbiński reageert: "De geannuleerde games zijn via erkende dealers verkregen en dus ligt de uitgever zelf aan de oorsprong van de keys. Ubisoft heeft geen wettelijke basis voor deze acties. Ze hebben het gedaan omdat ze het konden. We dagen Ubisoft uiteraard niet voor de rechtbank, want van zo'n reus kunnen wij niet winnen." Skarbiński zegt ook dat het getroffen klanten wil helpen en dat zij de klantendienst van Kinguin zouden moeten contacteren.

G2A laat op Facebook weten dat iedereen die getroffen is door een frauduleuze verkoper ofwel een nieuwe code krijgt, of het geld terugkrijgt. De webshop doet er alles aan om in de toekomst dergelijke verkopers van de website te weren, aldus de organisatie.

Read this next